Chłodniejsze dni zwykle wiążą się ze zwiększoną zachorowalnością, dlatego w tym czasie warto zadbać o odporność organizmu. Przeziębienie nie tylko przeszkadza w wykonywaniu codziennych obowiązków, ale często kompletnie uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek zadania oprócz przełączania kanałów lub kartkowania książki. Do pokonania wirusów ludzie zabierają się przeważnie już po zachorowaniu, wtedy kupują w aptece zestaw leków, które mają postawić ich na nogi. Jednak asortyment apteczny to nie jedyna broń w walce z chorobami. W sklepach można znaleźć wiele naturalnych produktów, które dzięki swoim składnikom pomogą zwalczyć przeziębienie, a także mu zapobiec.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jedz kolorowo!

2. Zielona herbata

3. Żurawina

4. Owoce cytrusowe

5. Czerwona papryka

6. Marchewka

7. Czosnek

8. Imbir

9. Ryby

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Jedz kolorowo!

Wszystkie warzywa i owoce są unikalne nie tylko pod względem smaku, ale też koloru. Każdy związek z grupy flawonoidów nadaje roślinie inny kolor. Dla przykładu – antocyjany znajdujące się w jeżynach, żurawinie i czarnej porzeczce determinują ich kolor w zależności od pH. Herbata zawdzięcza swoją barwę teaflawinie.

 

Przykładów jest wiele, ale co ważniejsze – różne flawonoidy mogą w różny sposób wspomagać układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Dlatego warto zadbać, aby na talerzu znajdowała się szeroka paleta kolorów. W poszukiwaniu żywności warto kierować się sezonowością oraz regionalnością produktów. Oczywiście mowa tutaj o produktach bogatych w wartościowe składniki odżywcze. Z pewnością nie można zaliczyć do nich produktów przetworzonych.


2. Zielona herbata

Ta odmiana herbaty i jej ekstrakty są bogate w dwa bardzo korzystne składniki. Pierwszym jest epigalokatechina wykazująca 20 razy mocniejsze działanie przeciwutleniające niż witamina C. Ponadto pomaga w odchudzaniu dzięki przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Drugim jest teanina poprawiająca koncentrację i czas reakcji.

 

Jednak korzyści wynikające ze spożycia zielonej herbaty są znacznie większe. Dzięki składnikom polifenolowym zielona herbata może wspomagać leczenie chorób infekcyjnych takich jak np. grypa, przeziębienie czy biegunki, a także im przeciwdziałać. Ponadto wzmacnia komórki T układu odpornościowego. Potwierdziła to dr Cheryl Rowe w swoim badaniu z 2007 roku. Uczestnicy, którzy 2 razy dziennie pili zieloną herbatę, chorowali o 22,9% rzadziej, a sumarycznie liczba dni, w których chorowali, zmniejszyła się o 35,6%. Fabryka Siły Sklep


3. Żurawina

Żurawina zawiera dużą ilość antocyjanów z rodziny flawonoidów – to im zawdzięcza swój czerwony kolor.

 

Soki wyciskane z tych owoców mogą świetnie się sprawdzić, chociaż warto się upewnić, czy nie kupuje się słodzonego napoju, którego z prawdziwym sokiem łączy jedynie kolor. Żurawina zawiera znaczne ilości witaminy C, pozytywnie wpływającej na układ odpornościowy oraz pracę organizmu. Żurawinę można zastosować w przypadku infekcji bakteryjnych czy grzybiczych, odgrywa istotną rolę w leczeniu tych schorzeń.


4. Owoce cytrusowe

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i inne owoce cytrusowe są bogate w witaminę C. Witamina ta ma głównie wpływ na skrócenie długości choroby, niekoniecznie musi ograniczać ryzyko złapania złośliwego wirusa, ale według ogólnych zaleceń przyjmowanie witaminy C jest dobrym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego, przez co jest skutecznym środkiem zapobiegającym przeziębieniom lub stosowanym w stanach obniżonej odporności. Niejednokrotnie owoce cytrusowe określane są jako remedium na przeziębienie.


5. Czerwona papryka

Czerwona papryka jest kolejnym produktem o dużej zawartości witaminy C, która, jak wiadomo, wzmacnia odporność organizmu. W 100 g czerwonej papryki znajduje się około 125–200 mg tego składnika odżywczego. Zjedzenie jednej dojrzałej papryki dostarczy około 290–460 mg witaminy C.

 

Techniki kulinarne takie jak duszenie czy gotowanie papryki nie prowadzą do rozkładania witaminy C. Wynika to z braku enzymu askorbinazy w papryce, który przyspiesza rozkład witaminy C. Czerwona papryka to nie tylko bogate źródło witaminy C, znajdują się w niej również beta-karoten i bioflawonoidy, które mają za zadanie wymiatać wolne rodniki i chronić przed chorobami nowotworowymi.


6. Marchewka

Marchewka znana jest z dużej zawartości beta-karotenu, który przez organizm jest wykorzystywany jako prekursor cennej witaminy A. Jednak to nie tylko dlatego znalazła się na tej liście. Marchewka zawiera duże ilości arabinogalaktanu – kolejnego flawonoidu wykorzystywanego w celu wzmocnienia i stymulacji układu odpornościowego.

 

7. Czosnek

Zanim jeszcze nauka odkryła prozdrowotne właściwości czosnku, to mieszanki czosnkowe były wykorzystywane przez babcie w celu zapobiegania chorobom i skracania czasu ich trwania. Czosnek dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym ułatwiał wykrztuszanie śluzu przy zapaleniu oskrzeli. To warzywo rzeczywiście posiada wiele silnych składników, do których zalicza się kwercetynę i allicynę. Allicyna to związek nadający czosnkowi silny zapach, i to właśnie ta substancja ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

 

8. Imbir

Imbir swoje właściwości lecznicze zawdzięcza głównie obecnym olejkom eterycznym, glikolipidom, lipidom czy żywicom. Badania wykazują, że jest skuteczny w obniżaniu markerów stanów zapalnych, które są przeważnie podwyższone w okresie choroby. Ponadto korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwbólowe, odkażające oraz bakteriobójcze w przypadku przeziębień, infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Anegdotyczne dowody wykazują, że dobrze radzi sobie z uśmierzaniem bólów brzucha. Imbir można pokroić w cienkie kawałeczki lub dodawać do potraw w postaci startego proszku. Ma szerokie zastosowanie kulinarne.

 

9. Ryby

Nie każda ryba się tutaj sprawdzi, istotne są tłuste ryby morskie, jak łosoś, makrela, śledź. Kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy należą do kwasów omega-3. Tłuste ryby morskie są niemal wyłącznym ich źródłem. Działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, ale nie mogą być produkowane w ludzkim organizmie. Poprzez modulację stanów zapalnych umożliwiają sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Jaczewska-Schuetz J., Odżywianie sezonowe – zima, ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-sezonowe-----zima (27.01.2020).

Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, 61(4), 419–425.

Malikowska K., Herbata i jej właściwości, „Food Forum” 2017, 1(17), 64–70.

Mękus M., Imbir – przyprawa, która leczy, ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/imbir-----przyprawa--ktora-leczy (27.01.2020).

Ostrowska J., Herbaty – naturalne źródło antyoksydantów, „Gazeta Farmaceutyczna” 2008, 1, 46–50.

Przybysz I., Naturalne wspomaganie odporności w chłodne dni, ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/naturalne-wspomaganie-odpornosci-w-chlodne-dni (27.01.2020).

Rowe C.A., Specific Formulation of Camellia sinensis Prevents Cold and Flu Symptoms and Enhances γδ T Cell Function: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, „Journal of the American College of Nutrition” 2007, 26, 445–452.

Szustkowska-Chojnacka M., 100 roślin w twojej kuchni, Warszawa 2015, 237–239, 194–195, 344.

Wolańska-Buzalska D., Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?, ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/przeziebienie-----jak-dieta-wspomoc-leczenie- (27.01.2020).