Chłodniejsze dni mogą niestety wiązać się ze zmniejszoną odpornością naszego organizmu, a co za tym idzie – zwiększoną zachorowalnością. Przeziębienie nie tylko przeszkadza w wykonywaniu codziennych obowiązków, ale często kompletnie uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek zadania oprócz przełączania kanałów lub kartkowania książki w łóżku. Za próbę pokonania wirusów zabieramy się przeważnie już po zachorowaniu, wtedy kupujemy w aptece zestaw leków, które mają postawić nas na nogi. Jednak asortyment apteczny to nie jedyna broń w walce z chorobami. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele naturalnych produktów, które dzięki swoim składnikom będą pomagały zwalczać powszechne przeziębienia, a także im zapobiegać.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jedz kolorowo!

2. Zielona herbata

3. Żurawina

4. Owoce cytrusowe

5. Czerwona papryka

6. Marchewka

7. Czosnek

8. Imbir

9. Ryby

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Jedz kolorowo!

Wszystkie warzywa i owoce są unikalne nie tylko pod względem smaku, ale też koloru. Tak szeroka gama kolorystyczna wynika z obecności flawonoidów w wielu produktach roślinnych. Każdy związek z grupy flawonoidów nadaje roślinie inny kolor. Dla przykładu – antocyjany znajdujące się w jeżynach, żurawinie i czarnej porzeczce determinują ich kolor w zależności od pH. Herbata zawdzięcza swoją barwę teaflawinie.

 

Przykładów jest wiele, ale co ważniejsze – różne flawonoidy mogą w różny sposób wspomagać system odpornościowy, działając przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Dlatego warto zadbać o to, aby na talerzu znajdowała się szeroka paleta kolorów. W poszukiwaniu żywności kierujmy się sezonowością oraz regionalnością produktów. Oczywiście mowa tutaj o produktach bogatych w wartościowe składniki odżywcze. Z pewnością nie zaliczymy do nich produktów przetworzonych.


2. Zielona herbata

Ta odmiana herbaty i jej ekstrakty są bogate w dwa bardzo korzystne składniki. Pierwszym jest epigalokatechina, wykazująca 20 razy mocniejsze działanie przeciwutleniające niż witamina C. Ponadto pomaga w odchudzaniu dzięki przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Drugim jest teanina poprawiająca koncentrację i czas reakcji.

 

Jednak korzyści wynikające ze spożycia zielonej herbaty są znacznie większe. Dzięki zawartym w niej składnikom polifenolowym herbata zielona może zarówno przeciwdziałać, jak i wspomagać leczenie chorób infekcyjnych takich jak np. grypa, przeziębienie czy biegunki. Ponadto wzmacnia komórki T układu odpornościowego. Potwierdziła to dr Cheryl Rowe w swoim badaniu z 2007 roku. Uczestnicy, którzy 2 razy dziennie pili zieloną herbatę, chorowali o 22,9% rzadziej i sumarycznie liczba dni, w których chorowali, zmniejszyła się o 35,6%. Fabryka Siły Sklep


3. Żurawina

Ten produkt spożywczy jest bogaty szczególnie w dużą ilość antocyjanów

z rodziny flawonoidów – to im zawdzięczają również swój czerwony kolor.


4. Owoce cytrusowe

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i inne owoce cytrusowe są bogate

w witaminę C, która wykazuje potwierdzone działanie przeciwchorobowe. Witamina ta ma głównie wpływ na skrócenie długości choroby, niekoniecznie musi ograniczać ryzyko złapania złośliwego wirusa, ale według ogólnych zaleceń przyjmowanie witaminy C jest dobrym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego, przez co jest skutecznym środkiem zapobiegającym przeziębieniom lub środkiem stosowanym w stanach obniżonej odporności. Niejednokrotnie owoce cytrusowe określane są jako remedium na przeziębienie.

 

Naturalne soki wyciskane z tych owoców także mogą świetnie się sprawdzić, chociaż warto się upewnić, że nie kupujemy słodzonego napoju, którego z prawdziwym sokiem łączy jedynie kolor. Żurawina zawiera w swoim składzie znaczne ilości witaminy C – przeciwutleniacza pozytywnie wpływającego na układ odpornościowy oraz pracę naszego organizmu. Szerokie zastosowanie żurawiny stwierdza się w przypadku infekcji bakteryjnych czy grzybiczych, gdzie odgrywa istotną rolę w leczeniu tych schorzeń.


5. Czerwona papryka

Czerwona papryka jest kolejnym produktem o dużej zawartości witaminy C, która, jak wiadomo, wzmacnia odporność naszego organizmu. W 100 gramach czerwonej papryki znajdziemy około 125–200 miligramów tego składnika odżywczego. Zjedzenie jednej dojrzałej papryki dostarczy około 290–460 miligramów witaminy C.

 

Techniki kulinarne takie jak duszenie czy gotowanie papryki nie prowadzą do rozkładania witaminy C. Wynika to z braku obecnego w papryce enzymu askorbinaza, który przyspiesza rozkład witaminy C. Czerwona papryka to nie tylko bogate źródło witaminy C, znajdziemy w niej również beta-karoten i bioflawonoidy, które mają za zadanie wymiatać wolne rodniki i chronić przed chorobami nowotworowymi.


6. Marchewka

Znana jest z dużej zawartości beta-karotenu, który przez organizm jest wykorzystywany jako prekursor cennej witaminy A. Jednak to nie tylko dlatego znalazła się na tej liście. Marchewka zawiera duże ilości arabinogalaktanu – kolejnego flawonoidu wykorzystywanego w celu wzmocnienia i stymulacji układu odpornościowego.

 

7. Czosnek

Zanim jeszcze nauka odkryła prozdrowotne właściwości jego ząbków, to mieszanki czosnkowe były wykorzystywane przez nasze babcie w celu zapobiegania chorobom i skracania czasu ich trwania. Czosnek dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym ułatwiał wykrztuszanie śluzu w przebiegu zapalenia oskrzeli. To warzywo rzeczywiście posiada wiele silnych składników, do których zaliczamy kwercetynę i allicynę. Fitoncydy, do których zaliczamy wspomnianą allicynę, to związek nadający czosnkowi silny zapach oraz odpowiada za antybiotyczne działanie.

 

8. Imbir

Imbir swoje właściwości lecznicze zawdzięcza głównie dzięki obecnym olejkom eterycznym, glikolipidom, lipidom czy żywicom. Badania pokazują że jest on skuteczny w obniżaniu markerów stanów zapalnych, które są przeważnie podwyższone w okresie choroby. Ponadto korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwbólowe, odkażające oraz bakteriobójcze w przypadku przeziębień, infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Anegdotyczne dowody wspominają o tym, że dobrze radzi sobie z uśmierzaniem bólów brzucha. Imbir można pokroić w cienkie kawałeczki lub dodawać do potraw w postaci startego proszku. Ma szerokie zastosowanie kulinarne.

 

9. Ryby

Nie każda ryba się tutaj sprawdzi, zależy nam szczególnie na tłustych rybach morskich takich jak łosoś, makrela, śledź. Tłuszcze w nich zawarte wykazują cenne właściwości, ponieważ działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, ale nie mogą być produkowane w ludzkim organizmie. Poprzez obniżenie stanów zapalnych umożliwiają sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.

 

Kwas eikozapentaenowy i kwas dokozaheksaenowy, bo o nich mowa, należą do rodziny kwasów omega-3. Tłuste ryby morskie są niemal wyłącznym ich źródłem.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Przybysz I., Naturalne wspomaganie odporności w chłodne dni, ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/naturalne-wspomaganie-odpornosci-w-chlodne-dni (27.01.2020).

Malikowska K., HERBATA i jej właściwości, „Food Forum” 2017, 1(17), 64–70.

Ostrowska J., HERBATY – naturalne źródło antyoksydantów, „GAZETA FARMACEUTYCZNA” 2008, 1, 46–50.

Rowe C.A., Specific Formulation of Camellia sinensis Prevents Cold and Flu Symptoms and Enhances γδ T Cell Function: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, „Journal of the American College of Nutrition” 2007, 26, 445–452.

Wolańska-Buzalska D., Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?, ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/przeziebienie-----jak-dieta-wspomoc-leczenie- (27.01.2020).

Jaczewska-Schuetz J., Odżywianie sezonowe – zima, ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-sezonowe-----zima (27.01.2020).

Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, 61(4), 419–425.

Szustkowska-Chojnacka M., 100 roślin w twojej kuchni, Warszawa 2015, 237–239, 194–195, 344.

Mękus M., Imbir – przyprawa, która leczy, ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/imbir-----przyprawa--ktora-leczy (27.01.2020).