Żurawina zawiera duże ilości witaminy C i błonnika, a także mangan, witaminę K, witaminę E oraz kwas pantotenowy. Posiada również dużo fitoskładników o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i antynowotworowych.

 

SPIS TREŚCI:

1. Żurawina a układ moczowy

2. Układ pokarmowy

3. Układ krążenia

4. Nowotwory

5. Właściwości i przechowywanie

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Żurawina a układ moczowy

Żurawina może być wykorzystywana w leczeniu zakażeń układu moczowego (ZUM), zwłaszcza wśród osób cierpiących na nawracające zakażenia. Przez wiele lat naukowcy uważali, że korzyści te związane są z silną kwasowością żurawiny.

 

Najnowsze badania wykazały jednak, że to nie kwasowość, lecz wysoki poziom proantocyjanidyn (PAC) tworzy barierę, która zapobiega adhezji niektórych bakterii do ścianek przewodu moczowego. Dzięki temu żurawina może zwalczać infekcje lub im zapobiegać.

 

2. Układ pokarmowy

W taki sam sposób, w jaki żurawina zapobiega przylepianiu się bakterii do nabłonka dróg moczowych, pomaga również w obrębie błony śluzowej żołądka. Badania naukowe potwierdzają, że żurawina może zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka, które wynikają z namnażania się i odkładania bakterii Helicobacter pylori.

 

Regularne spożywanie surowej żurawiny lub soku z tego owocu przyczynia się do zwiększenia liczby bakterii Bifidobacterium, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Fabryka Siły Sklep

 

3. Układ krążenia

Picie niskokalorycznego soku lub koktajlu z żurawiny pomaga obniżyć ryzyko chorób układu krążenia. Polifenole zawarte w tym owocu mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poprzez wsparcie mechanizmów przeciwzapalnych.

 

Owoce żurawiny posiadają antyoksydanty, które chronią układ krążenia. W badaniach na zwierzętach udowodniono, że związki te obniżają ciśnienie tętnicze. Co najważniejsze, spożywanie żurawiny zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL), a także przyczynia się do utrzymania zdrowia serca, żył oraz tętnic.

 

4. Nowotwory

Nie wszyscy wiedzą, że żurawina ma właściwości antynowotworowe. Zawdzięcza to związkom fitochemicznym, jak proantocyjanidyny, antocyjany oraz kwas ursolowy. W badaniach in vitro udowodniono, że proantocyjanidyny hamują wzrost nowotworu w ludzkich komórkach płuc, jelita grubego i białaczkowych. Podobne badania in vitro wykazały, że PAC zabijają komórki nowotworowe mózgu, piersi, okrężnicy, jamy ustnej, jajników, prostaty i przełyku.

 

Antocyjany zmniejszają stan zapalny, który zwiększa ryzyko rozwoju raka. Dodatkowo związki te blokują enzym odpowiedzialny za rozwój nowotworów, ograniczają powstawanie nowych naczyń krwionośnych, dzięki czemu nowotwory wolniej się rozprzestrzeniają. Badania in vitro wykazały, że PAC i kwas ursolowy z żurawiny niszczą komórki nowotworowe w jelicie grubym.

 

5. Właściwości i przechowywanie

Jeśli wziąć pod uwagę wszystkie niezwykłe właściwości żurawiny, okazuje się, że to złoty środek, którego nie można pominąć w diecie. Należy wybierać świeże owoce, które zawierają najwięcej składników odżywczych. Można dodawać je do koktajli i deserów. Sprawdzą się również jako dressing do sałatek czy dodatek do dań głównych. Warto zamrozić owoce żurawiny, aby móc zimą cieszyć się ich cudownymi właściwościami.