Suplementacja witaminą B2
Ryboflawina to fachowa nazwa witaminy B2 – związku chemicznego rozpuszczalnego w wodzie, który jest jedną z podstaw prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wraz z witaminą A odpowiada za szereg procesów metabolicznych. Jej stała suplementacja niesie za sobą wiele korzyści.
SPIS TREŚCI:
3. Suplementacja i działania niepożądane
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Witamina B2, zwana również ryboflawiną, stanowi połączenie dwóch związków – rybitolu i flawiny. Źródłem tego związku jest przede wszystkim mięso (w tym dziczyzna), wątroba, jaja i nabiał. Wśród innych produktów zawierających dużą ilość witaminy B2 wymienia się fasolę, groch, grzyby, migdały, pełnoziarniste pieczywo, ryby (łosoś, makrela, pstrąg) oraz szpinak.
Witamina B2 jest bardzo ważnym elementem dla prawidłowego funkcjonowania przemiany materii. Odpowiada m.in. za produkcję czerwonych krwinek, syntezę przeciwciał przez nasz układ odpornościowy, a także regulację oddychania międzykomórkowego i procesu wzrostu.
Ryboflawina współpracuje również z witaminą A w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, błon śluzowych dróg oddechowych, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, śluzówki przewodu pokarmowego, a także uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów.
3. Suplementacja i działania niepożądane
W celu utrzymania bezpiecznego i odpowiedniego stężenia witaminy B2 w organizmie należy stosować niskie dawki dobowe w wysokości 1–2 mg. Wyższe dawki, tj. ok. 4 mg, mogą prowadzić do przyśpieszonego zwiększenia jej zapasów. Podwyższone porcje ryboflawiny (od 50 mg) należy przyjmować wraz z pokarmem.
Skutków niedoboru jest bardzo wiele i mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. Wśród nich można wymienić opóźnienie wzrostu, dystrofię mięśniową, światłowstręt, bezsenność, stany zapalne warg i błon śluzowych jamy ustnej, choroby układu nerwowego, zawroty głowy, wypadanie włosów czy też kłopoty z koncentracją.
Przedawkowanie ryboflawiny jest stosunkowo trudne. Uwarunkowane jest to jej słabym wchłanianiem w jelicie oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie.