Suplementacja cynamonem w cukrzycy i nadwadze
Cynamon pochodzi z wysuszonej kory cynamonowca. Można go spotkać zarówno w postaci proszku, jak i w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Stosowany jest najczęściej w kuchni jako dodatek do potraw, napojów mlecznych, herbaty czy też kawy. Cynamon oprócz tego, że jest smaczny i pięknie pachnie, ma również właściwości lecznicze i antyzapalne, o których dowiecie się z poniższego artykułu.
SPIS TREŚCI:
1. Czym jest cynamon?
2. Kto powinien stosować?
3. Cynamon – działanie
4. Jak dawkować cynamon?
5. Cynamon – przeciwwskazania do stosowania

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Cynamon to przyprawa, którą otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Powszechnie stosowany jest w naszej kuchni do wszelkiego rodzaju potraw, deserów, herbaty czy też kawy. Zaraz po goździkach jest przyprawą mającą najwięcej antyutleniaczy.
Cynamon jest doskonałym źródłem takich składników odżywczych jak żelazo, mangan oraz wapń. Ponadto zawiera błonnik oraz antyoksydanty, które doskonale zwalczają wolne rodniki. Warto wiedzieć, że cynamon występuje w dwóch odmianach: Cassia i Cejlon.
Cynamon może stosować każdy, polecany jest w szczególności przy przeziębieniach, biegunkach, nudnościach. Powinny się nim również zainteresować osoby chore na cukrzycę II stopnia, gdyż poprzez swoje właściwości obniża i stabilizuje poziom cukru we krwi.
Cynamon sprawdzi się także w przypadku osób z problemami z ciśnieniem,
u których, jak wykazały badania, podczas regularnego zażywania cynamonu poziom cholesterolu uległ znacznemu zmniejszeniu. Cynamon również poprzez posiadane substancje, które uwrażliwiają tkanki na insulinę, pomaga regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie. Dodatkowo sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej.
Dzięki zawartości wielu korzystnie wpływających na organizm mikro-
i makroelementów można wyszczególnić takie działania cynamonu:
– zapobiega chorobom nowotworowym;
– przyspiesza przemianę materii i usprawnia proces trawienia;
– pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi;
– pomaga w walce z przeziębieniami i usuwa gorączkę;
– jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia;
– poprawia pamięć i koncentrację;
– wspomaga zwalczanie wolnych rodników, przez co opóźnia proces starzenia się komórek;
– pomaga oczyszczać organizm z toksyn;
– obniża poziom złego cholesterolu (LDL);
– łagodzi dolegliwości trawienne i zapobiega nudnościom, wzdęciom
i biegunkom.
Przyjmuje się, że stosowanie pół łyżeczki cynamonu dziennie wystarczy, aby wyciągnąć z niego wszystkie wymienione wyżej dobrodziejstwa. Warto również wiedzieć, że cynamon należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w szczelnym pojemniku, by ograniczyć jego utlenianie. Cynamon
w proszku nadaje się do spożycia przez 6 miesięcy, laski cynamonu przez około rok.
5. Cynamon – przeciwwskazania do stosowania
Cynamonu nie poleca się osobom:
– wrażliwym na kumarynę;
– z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego;
– kobietom ciężarnym;
– uczulonym na cynamon;
– chorym na cukrzycę, zażywającym leki regulujące poziom insuliny lub glukozy we krwi.