Spirulina opinie
Spirulina jest słodkowodnym lub morskim glonem, który cechuje wysoka zawartość substancji mineralnych, a także antyoksydantów. Nasz artykuł ma na celu przybliżyć tematykę korzyści, jakie płyną ze stosowania tej substancji.
SPIS TREŚCI:
1. Spirulina – właściwości
2. Kto powinien stosować spirulinę?
3. Mechanizm działania oraz przeciwwskazania
4. Jak stosować?
1. Spirulina – właściwości
Spirulina to mikroskopijne, morskie algi o niebiesko-zielonym zabarwieniu. Ten szmaragdowy glon stanowi doskonałe źródło fikocyjanobiliny, bioflawonoidów, kwasu foliowego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
2. Kto powinien stosować spirulinę?
Odbiorcami tego preparatu powinny być osoby przebywające na niskokalorycznej diecie, wegetarianie, palacze, a także anemicy i chorzy podlegający ciągłej farmakoterapii. Ze względu na swój antyoksydacyjny charakter bardzo często jest stosowana u osób w trakcie diet oczyszczających
3. Mechanizm działania oraz przeciwwskazania
Wstępne doniesienia informują o silnym oddziaływaniu spiruliny w kontekście układu nerwowego. Spirulina posiada dużą ilość przeciwutleniaczy, które zapobiegają szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników na neurony. Co więcej posiada osiem egzogennych aminokwasów, które nie są syntetyzowane przez ludzki organizm.
Układ pokarmowy również czerpie korzyści z leczniczych właściwości szmaragdowych alg. Przede wszystkim odpowiada za normalizację ilości kwasów trawiennych wydzielanych przez żołądek oraz stanowi element profilaktyki choroby wrzodowej. Ponadto spirulina zmniejsza problemy
w obrębie syntezy enzymów trzustkowych.
Spirulina jest także z powodzeniem wykorzystywana w kontekście stanów zapalnych stanów, problemów układu immunologicznego, ochrony serca czy też zwiększenia metabolizmu lipidów i glukozy. Równocześnie brak informacji świadczących o niepożądanym działaniu. Z suplementacji tym preparatem powinny jednak zrezygnować osoby mające problemy z tolerancją fenyloalaniny (tj. fenyloketonurią).
4. Jak stosować?
Normatywna dawka wykorzystywana w badaniach naukowych wynosi
od 1 do 3, a nawet 10 g. Testy przeprowadzone na gryzoniach pozwoliły na obliczenie przybliżonej dawki spiruliny u ludzi:
– 10,9 g przy masie równej 70 kg,
– 14,5 g przy 90 kg wagi,
– 18,2 g dla osoby ważącej 110 kg.
Ze względu na brak dokładniejszych badań odradza się przyjmowania większych dawek niż podane wyżej.