Pieprz czarny to niezwykle popularna przyprawa, która swoim ostrym charakterem podkreśla smak większości potraw. Właśnie ta ostrość ma bardzo duże znaczenie, gdyż odpowiada za nią alkaloid o nazwie piperine. Okazuje się, że oprócz zastosowania w gastronomii posiada szereg prozdrowotnych właściwości mających zastosowanie w sporcie. O działaniu, dawkowaniu i korzyściach piperine dla osób trenujących dowiecie się z dalszej części artykułu.

 

SPIS TREŚCI:
1. Co to jest piperine?
2. Piperine – działanie
3. Piperine – dawkowanie
4. Piperine – opinie
5. Piperine – sklep

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Co to jest piperine?
Organiczny związek chemiczny nazywany piperine jest roślinnym alkaloidem, którego podstawowym źródłem jest popularna czarna odmiana pieprzu. Substancja ta wpływa na ostry i piekący smak przyprawy, a także wpływa na szereg procesów metabolicznych, które zachodzą w ludzkim organizmie. Z czasem w świecie sportowej suplementacji zaczęto przyglądać się bliżej dokładnym właściwościom piperine, które, jak się okazało, mają duże znaczenie dla osób trenujących różnego rodzaju dyscypliny sportowe.

 

2. Piperine – działanie
Piperine jest przede wszystkim postrzegany jako naturalny termogenik i skuteczna pomoc w procesie redukcji tkanki tłuszczowej. Pochodzący z czarnego pieprzu alkaloid ma właściwości stymulujące układ pokarmowy, a to za sprawą nasilenia wydzielania soków trawiennych (tj. jelitowego, trzustkowego i żołądkowego). W efekcie takiego działania następuje wzrost przyswajalności wartości odżywczych z pożywienia, dzięki czemu zostaje nasilone ogólne tempo przemiany materii. Naukowcy dowodzą, że systematyczne stosowanie piperyny przyczynia się do znaczącego ułatwienia wchłanialności m.in. β-karotenu, koenzymu Q10, kurkuminy, resweratrolu, selenu czy niektórych związków witaminowych zaliczanych do grupy B.

 

Skoro piperine jest naturalnym termogenikiem, to dość łatwo można powiązać działanie tego alkaloidu ze wzrostem ogólnej ciepłoty ciała. Podwyższenie całkowitej temperatury skutkuje intensyfikacją procesów potliwości. Efektem takich właściwości jest stworzenie dogodniejszych warunków do spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej, a także szybszego odsłonięcia mięśni. Piperine ma również bezpośredni wpływ na ogólną zawartość tłuszczu w organizmie. Wszystko za sprawą oddziaływania o charakterze blokującym na aktywność konkretnej grupy genów, która determinuje syntezę nowych lipocytów. Na skutek takiego działania następuje dość wyraźny spadek poziomu tłuszczu we krwi. Substancja zawarta w czarnym pieprzu umożliwia też nasilenie usuwania wody podskórnej (działanie prodiuretyczne) oraz reakcje oczyszczania metabolizmu z niepotrzebnych metabolitów wtórnych, których obecność powoduje bezpośrednie spowolnienie tempa całkowitej przemiany materii.

  Fabryka Siły Sklep

Systematyczne stosowanie piperine ma również zastosowanie w leczeniu niektórych chorób skóry, np. bielactwa. Pieprzowy alkaloid wykazuje bowiem duże powinowactwo do procesu syntezy nowych komórek barwnikowych skóry, nazywanych dokładnie melanocytami. Właściwość ta jest szczególnie zauważalna podczas terapii z wykorzystaniem promieniowania UV, co w dość szybki sposób pozwala przywrócić naszej skórze jasnobrązowy kolor.

 

Oprócz opisanego wyżej zastosowania piperine można wykorzystać także do uzyskania innych i równie korzystnych właściwości. Ekstrakt z czarnego pieprzu stanowi bowiem naturalny sposób na ograniczenie niektórych infekcji i stanów zapalnych, znaczne zatrzymanie procesów namnażania nowych komórek nowotworowych, a także pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego poprzez polepszenie mechanizmu zapamiętywania oraz znaczne ograniczenie rozwoju symptomów obniżonego nastroju.

 

3. Piperine – dawkowanie
Choć piperine jest naturalnym i w 100% bezpiecznym składnikiem, to zaleca się, by w trakcie jej stosowania wprowadzać miesięczne przerwy. Dzięki temu organizm może odpocząć od działania tej substancji, co jednocześnie pozwala maksymalnie wykorzystać jej właściwości. W kwestii dawkowania zaleca się stosowanie dawek od 5 do 10 mg piperine, które należy przyjmować 1–2 razy na dobę. Każda porcja powinna zostać spożyta około pół godziny przed wysiłkiem fizycznym lub przed posiłkiem, co pozwoli na odpowiednie przyswojenie piperine przez układ pokarmowy.

 

4. Piperyna – opinie
Pozytywne opinie na temat stosowania piperine jako środka do redukcji tkanki tłuszczowej są wynikiem jej właściwości oraz pochodzenia. Termogeniczny efekt jej działania ma naturalny charakter, a także nie niesie za sobą ryzyka wystąpienia objawów niepożądanych. Wzmożona przemiana materii oraz nasilona potliwość nie jest w najmniejszym stopniu powiązana ze wzrostem pobudliwości układu nerwowego czy podwyższeniem ciśnienia krwi, które pojawiają się często po stosowaniu spalaczy tłuszczu. Wobec tego piperine stanowi idealne rozwiązanie dla osób wykazujących wrażliwość na pobudzającą guaranę, kofeinę czy yerba mate.

 

5. Piperine – sklep
Piperine jest najczęściej składnikiem złożonych mieszanek naturalnych oraz syntetycznych substancji, które najczęściej są wykorzystywane do wspomagania procesu odchudzania i do kształtowania sylwetki. Dlatego też podczas szukania preparatów z piperine trzeba w pierwszej kolejności przeanalizować skład spalaczy tkanki tłuszczowej. Ekstrakt z czarnego pieprzu jest także częstym dodatkiem formuł przedtreningowych, w których znajduje zastosowanie jako naturalny antyoksydant i związek oczyszczający metabolizm. Boostery treningowe i termogeniki są dostępne w naszym sklepie internetowym, a cena ich zakupu jest uzależniona od takich czynników jak np. forma preparatu, całkowity skład, liczba zawartych porcji i gramatura oraz marka producenta.