L-karnityna – podstawowy sprzymierzeniec w walce z niechcianymi kilogramami
Jedną z przyczyn problemów z sylwetką jest nadmierna ilość tkanki tłuszczowej. Jak sobie z nią poradzić? Z pomocą przychodzi L-karnityna, związek umożliwiający zwalczenie niedogodności związanych z nadmierną wagą. O jej właściwościach i suplementacji dowiedzą się Państwo
z poniższego artykułu.
SPIS TREŚCI:
1. Czym jest karnityna oraz jakie są jej zadania?
2. Zapotrzebowanie i skutki niedoboru
3. Konkluzje
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Czym jest karnityna oraz jakie są jej zadania?
Pod nazwą L-karnityna kryje się związek chemiczny o charakterze organicznym, którego produkcja zachodzi w mózgu, nerkach oraz wątrobie. Bardzo często jako miejsce występowania tej substancji podaje się mięśnie.
Można spotkać się z określeniem L-karnityny jako substancji witaminopodobnej ze względu na dwojaki sposób jej dostarczania do organizmu. Pierwszy z nich to wyżej wspomniana endogenna synteza
w organizmie człowieka.
Co więcej, ten preparat występuje w pożywieniu jak np. w baraninie, rybach, wieprzowinie czy wołowinie. Warto zaznaczyć, że mięso pochodzenia drobiowego posiada mniejszą zawartość karnityny, a produkty roślinne jedynie śladowe ilości.
L-karnityna pełni głównie funkcję transportową. Odpowiada przede wszystkim za dystrybucję kwasów tłuszczowych do mitochondriów. W tym miejscu długołańcuchowe kwasy ulegają przemianie w energię, która umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu na poziomie komórkowym.
Karnityna pełni także funkcję detoksykacyjną – powyższe działanie odbywa się poprzez usuwanie z wcześniej wspomnianych mitochondriów kwasów tłuszczowych średnio- i krótkołańcuchowych.
Prozdrowotne działanie L-karnityny znajduje zastosowanie w przypadku leczenia chorób układu krążenia (np. miażdżycy, niewydolności krążenia czy choroby wieńcowej) lub uszkodzeń mięśni, oraz odgrywa rolę jako środek pomocniczy w terapii otyłości i zaburzeń lipidowych.
2. Zapotrzebowanie i skutki niedoboru
Suplementacja L-karnityny zalecana jest przede wszystkim wśród osób uprawiających intensywne treningi, wykonujących ciężką pracę fizyczną,
a także u wegan i niektórych wegetarian.
Dobowa dawka dla zdrowej i dorosłej osoby wynosi ok. 15 mg. Organizm
w ciągu dnia wytwarza od 11 do 34 mg karnityny, a ilość dostarczana wraz
z pokarmem waha się w przedziale od 20 do 200 mg. Dieta wegan
i wegetarian zawiera w przybliżeniu 1 mg karnityny na dobę.
Niedobory karnityny mogą prowadzić do miopatii (osłabienia lub zaniku włókien mięśniowych) oraz do powikłań krążeniowych w postaci niewydolności mięśnia sercowego. Istnieją także doniesienia o negatywnym oddziaływaniu preparatu na układ pokarmowy – biegunce, bólach brzucha lub nudnościach. Z drugiej strony badania kliniczne dowodzą dobrej tolerancji tej substancji przez ludzki organizm.
3. Konkluzje
Podsumowując, L-karnityna znajduje swoje zastosowanie w usuwaniu nadmiaru odkładającej się ilości tłuszczu. Jej transportowa funkcja umożliwia przemianę nadwyżki kwasów tłuszczowych w energię, która jest niezbędna w przypadku wzmożonej aktywności sportowej lub dynamicznej pracy fizycznej.
Z drugiej strony mamy do czynienia z detoksykacyjnym charakterem tego związku, który na zasadzie profilaktyki chroni nasz organizm przed problemami natury krążeniowej oraz zaburzeniami ze strony układu mięśniowego.