Związki chemiczne o charakterze kwasowym zazwyczaj nie kojarzą się nam z niczym korzystnym dla naszego organizmu. Prezentowane w tym artykule kwasy stanowią wyjątek od reguły i mamy nadzieję, że po jego przeczytaniu przyznacie nam rację.

 

SPIS TREŚCI:

1. Ekstrakt z rozmarynu

2. Kwas rumenowy

3. TUDCA

4. Kwas ursolowy

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Ekstrakt z rozmarynu

Kwas rozmarynowy jest związkiem chemicznym pochodzenia roślinnego. Roślina, o której mowa, to rozmaryn lekarski – odmiana należąca do rodziny jasnotowatych i występująca dziko w rejonach Morza Śródziemnego. Oprócz wspomnianego rozmarynu substancja ta występuje w oleju z pach-notki, melisie lekarskiej, tymianku czy majeranku.

 

Sam preparat ma przede wszystkim działanie antyoksydacyjne

i przeciwzapalne. Zalicza się go również jako preparat antyalergiczny

i antyseptyczny. Ze względu na lepsze wchłanianie przez skórę bardzo często występuje w postaci olejku. Mimo to bardzo często wykonuje się z niego napary bądź stanowi on dodatek do wina lub kąpieli. Należy jednak pamiętać, że przygotowana kąpiel nie powinna być brana wieczorem ze względu na jego właściwości pobudzające.


Mówiąc o zastosowaniu, kwas rozmarynowy można z powodzeniem stosować w licznych stanach zapalnych i infekcjach bakteryjnych. Jest także inhibitorem niektórych enzymów odpowiedzialnych za rozkład kwasu hialuronowego, który warunkuje elastyczność i młodość naszej skóry przez zatrzymywanie w niej wody. W związku z tym kwas rozmarynowy ma też przeznaczenie kosmetyczne. Badania farmakologiczne świadczą też o jego wykorzystaniu w astmie oskrzelowej, chorobie wrzodowej oraz reumatyzmie. Zalecana dobowa porcja preparatu mieści się w dawce od 200 do 300 mg.


2. Kwas rumenowy

Nazywany też CLA lub sprzężonym kwasem linolowym jest jednym z nie-nasyconych kwasów tłuszczowych. Jego naturalnym źródłem są mleczne tłuszcze oraz czerwone mięso. Bardzo często można go spotkać w formie syntetycznej, np. jako składnik leków przeciwcholesterolowych.


Kwas rumenowy jest związkiem prozdrowotnym. Dowodzą tego badania, które były wykonywane pod kątem jego wykorzystania jako elementu profilaktyki nowotworów. Wyniki potwierdził związek występowania raka piersi u kobiet z niskim stężeniem tego związku we krwi. Preparat ten bardzo dobrze rzutuje na układ immunologiczny, przyczynia się do zwiększenia odporności na wirusy oraz tłumienia reakcji alergicznych.


Pomimo to najlepiej poznaną cechą tego kwasu jest pomoc w odchudzaniu. CLA opowiada za blokowanie enzymu umożliwiającego przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, co prowadzi do dobrze znanego efektu tycia. Warto też dodać, że obniża poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, które są bez wątpienia przyczyną nadmiernej masy ciała.


Efekt ten pozwala na rekomendowanie nie tylko osobom otyłym, ale też zawodnikom sportowym. Najczęstszymi objawami niepożądanymi, które wynikają z suplementacji tego preparatu są nudności, osłabienie i zawroty głowy. Występują w przypadku przekroczenia dziennej dawki, która wynosi od 3,200 do 6,400 mg na każdy kilogram masy ciała.


3. TUDCA

To skrót od nazwy kwasu tauroursodeoksycholowego, który jest naturalnym związkiem naszego organizmu. To rozpuszczalny w wodzie kwas żółciowy będący regulatorem jej działania. Oprócz działalności ochronnej odpowiada za zmniejszenie czasu na jej rekonwalescencję w okresach zaburzeń jej funkcjonowania oraz ogranicza nie tylko produkcję cholesterolu przez ten narząd, ale redukuje jego wchłanianie w jelitach. TUDCA poprawia również działanie komórek β u chorujących na cukrzycę typu I.


Kwas tauroursodeoksycholowy stosuje się jako preparat pomocniczy

w leczeniu cholestazy oraz chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Jego protekcyjne i antyoksydacyjne działanie znajduje zastosowanie

w powyższych przypadkach. Zalecana dawka, którą należy spożyć w ciągu dnia, wynosi od 15 do 20 mg preparatu.


4. Kwas ursolowy

Urson, prunol lub malol – to inne nazwy dla tego fitochemicznego kwasu. Jego roślinne pochodzenie warunkuje występowanie wśród klasy dwuliściastych, których przykładami mogą być eukaliptus, grzybienie, magnolia czy goździki. Przyjmuje się jednak, że jego największa ilość występuje w skórce jabłek.


Właściwości farmakologiczne kwasu ursolowego są bardzo mnogie. Mowa tu między innymi o działaniu antyseptycznym, przeciwbólowym, modulującym (funkcjonowanie układu krwionośnego i immunologicznego) oraz przeciwmiażdżycowe. Preparat był również badany pod kątem onkologicznym i wykazuje charakter antynowotworowy (hamuje wzrost komórek).


Pomimo niewielkiej ilości badań przyjmuje się, że prunol ma cenne właściwości dla osób ćwiczących. Malol wykazuje anaboliczny charakter (zatrzymuje białka w mięśniach i kościach), a także zmniejsza objętość komórek tłuszczowych, zwiększa przyrost masy mięśniowej oraz indukuje procesy o charakterze termogenezy. Szacowana dawka preparatu dla człowieka winna wynosić od 1,6 do 6,4 mg/kg.