Picie sfermentowanej herbaty może wydawać się nie tylko niecodzienne, ale po prostu niesmaczne i niezdrowe. Nic bardziej mylnego. Ten tekst przekona was do cudownych właściwości kombuczy – napoju powstałego przy ingerencji symbiotyków.

 

SPIS TREŚCI:

1. Parę słów o kombuczy

2. Herbata z grzyba

3. Porady do stosowania

 


1. Parę słów o kombuczy

Mianem kombucza określa się kolonie bakterii i specjalnej kultury drożdży, które zaliczane są do grona symbiotyków. Potocznie nazywany herbacianym lub japońskim grzybkiem, jest galaretowatym organizmem. Powstaje na skutek procesu fermentacji posłodzonej herbaty, a jego barwa jest różna – od jasnej szarości do nawet ciemnego brązu. Powstały napój, który bardzo często jest nazywany „eliksirem życia” lub „panaceum na wszelkie choroby” ma słodkawy smak oraz delikatnie musuje.

 

2. Herbata z grzyba

Napój kombucza jest prozdrowotnym preparatem. Przede wszystkim jest bardzo dobrym antyutleniaczem i środkiem na przedłużenie witalności naszego organizmu. Podaje się, że ilość antyoksydantów w herbacie jest mniejsza niż w „grzybowym napoju”. Wśród substancji, jakie można spotkać w składzie japońskiego grzybka, należy wyszczególnić witaminy z grupy B, witaminę C, kwas octowy i glukuronowy oraz pierwiastki, jak cynk, magnez, miedź, wapń lub żelazo.


Dużą zaletą kombuczy jest fakt, że substancja ta zaliczana jest do grona adaptogenów. Oznacza to, że w zależności od naszego zapotrzebowania grzyb dąży do zaspokojenia tych potrzeb i zrównoważenia stanu organizmu. Cecha ta umożliwia zastosowanie kombuczy w wielu przypadkach.

  Fabryka Siły Sklep

Napój z grzyba herbacianego może być przyjmowany w przypadku:

– bezsenności;

– kuracji odchudzającej;

– nadciśnienia tętniczego;

– napięcia przedmiesiączkowego;

– normalizacji funkcjonowania wątroby i nerek;

– wzmocnienia układu odpornościowego;

– dolegliwości urologicznych;

– detoksykacji organizmu;

– niektórych chorób: reumatyzmu, AIDS, nowotworów.

 

3. Porady do stosowania

Grzyb herbaciany powinien być odpowiednio przygotowany do spożycia. Środowisko, w którym dojdzie do jego rozwoju, powinno być wcześniej oczyszczone, a sama kombucza powinna fermentować krócej niż tydzień. Podanie źle przygotowanego napoju niesie za sobą ryzyko nie tylko zatrucia, ale nawet śmierci.


Gdy napój zostanie odpowiednio przygotowany i zdecydujemy się na jego spożycie, zaleca się, aby w ciągu dnia nie wypić więcej niż 125 ml płynu. Dawka ta jest bezpieczna, a na chwilę obecną brak rzetelnych badań, które mogłyby potwierdzić skuteczność innych porcji. Stosowanie kombuczy nie jest zalecane dzieciom, diabetyków, chorym z problemami jelitowymi oraz

z osłabioną odpornością.