Kombucza, czyli grzyb z herbaty
Picie sfermentowanej herbaty może wydawać się nie tylko niecodzienne, ale po prostu niesmaczne i niezdrowe. Nic bardziej mylnego. Ten tekst przekona was do cudownych właściwości kombuczy – napoju powstałego przy ingerencji symbiotyków.
SPIS TREŚCI:
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
Mianem kombucza określa się kolonie bakterii i specjalnej kultury drożdży, które zaliczane są do grona symbiotyków. Potocznie nazywany herbacianym lub japońskim grzybkiem, jest galaretowatym organizmem. Powstaje na skutek procesu fermentacji posłodzonej herbaty, a jego barwa jest różna – od jasnej szarości do nawet ciemnego brązu. Powstały napój, który bardzo często jest nazywany „eliksirem życia” lub „panaceum na wszelkie choroby” ma słodkawy smak oraz delikatnie musuje.
Napój kombucza jest prozdrowotnym preparatem. Przede wszystkim jest bardzo dobrym antyutleniaczem i środkiem na przedłużenie witalności naszego organizmu. Podaje się, że ilość antyoksydantów w herbacie jest mniejsza niż w „grzybowym napoju”. Wśród substancji, jakie można spotkać w składzie japońskiego grzybka, należy wyszczególnić witaminy z grupy B, witaminę C, kwas octowy i glukuronowy oraz pierwiastki, jak cynk, magnez, miedź, wapń lub żelazo.
Dużą zaletą kombuczy jest fakt, że substancja ta zaliczana jest do grona adaptogenów. Oznacza to, że w zależności od naszego zapotrzebowania grzyb dąży do zaspokojenia tych potrzeb i zrównoważenia stanu organizmu. Cecha ta umożliwia zastosowanie kombuczy w wielu przypadkach.
Napój z grzyba herbacianego może być przyjmowany w przypadku:
– bezsenności;
– kuracji odchudzającej;
– nadciśnienia tętniczego;
– napięcia przedmiesiączkowego;
– normalizacji funkcjonowania wątroby i nerek;
– wzmocnienia układu odpornościowego;
– dolegliwości urologicznych;
– detoksykacji organizmu;
– niektórych chorób: reumatyzmu, AIDS, nowotworów.
Grzyb herbaciany powinien być odpowiednio przygotowany do spożycia. Środowisko, w którym dojdzie do jego rozwoju, powinno być wcześniej oczyszczone, a sama kombucza powinna fermentować krócej niż tydzień. Podanie źle przygotowanego napoju niesie za sobą ryzyko nie tylko zatrucia, ale nawet śmierci.
Gdy napój zostanie odpowiednio przygotowany i zdecydujemy się na jego spożycie, zaleca się, aby w ciągu dnia nie wypić więcej niż 125 ml płynu. Dawka ta jest bezpieczna, a na chwilę obecną brak rzetelnych badań, które mogłyby potwierdzić skuteczność innych porcji. Stosowanie kombuczy nie jest zalecane dzieciom, diabetyków, chorym z problemami jelitowymi oraz
z osłabioną odpornością.