Glutation jest związkiem organicznym produkowanym przez wszystkie organizmy żywe. Jest potężnym przeciwutleniaczem oraz stymulatorem testosteronu. Warto wiedzieć o nim trochę więcej. Często jest wykorzystywany w suplementacji, a wiele czasopism naukowych widzi w glutationie przyszłość medycyny.

 

SPIS TREŚCI:

1. Glutation – funkcje i właściwości

2. Suplementacja glutationu

3. Skutki niedoboru

 

 

1. Glutation – funkcje i właściwości

Glutation jest tripeptydem, zbudowanym z trzech aminokwasów – kwasu glutaminowego, glicyny i cysteiny. Bierze udział w wielu ważnych funkcjach życiowych. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Oznacza to, że może przedłużyć nam młodość o kilka dobrych lat. Dlatego jego odpowiedni poziom w naszym organizmie jest taki ważny.

 

Glutation bierze także udział w jednym z mechanizmów transportujących aminokwasy do komórek, nazywanym – cyklem gamma glutamylowym. Na czym polega wyjątkowość glutationu? Przede wszystkim jako jedyny posiada niesamowitą zdolność do regeneracji uszkodzonych wolnymi rodnikami białek! Powiedzieć możemy śmiało, że funkcjonalna masa mięśniowa może być na tyle wysoka, na ile pozwoli na to stężenie glutationu w mięśniach.

A co w takim razie z testosteronem?

 

Zaobserwowano istnienie ścisłego związku pomiędzy aktywnością glutationu a aktywnością hormonów steroidowych, szczególnie testosteronu. Dzieje się tak, ponieważ katalizuje wiązanie kortyzolu z białkami krwi, co pozbawia ten hormon aktywności. Kortyzol jest przeciwnikiem testosteronu, dlatego ta cecha glutationu pomaga w podnoszeniu poziomu hormonów anabolicznych. Dodatkowo hamuje uwalnianie gonadotropin z przysadki mózgowej, które pobudzają jądra do produkcji testosteronu.

 

Dr Gustavo Bounous, główny ekspert z zakresu wiedzy o glutationie, mówi: "Podstawowym czynnikiem decydującym o aktywności limfocytów (białych krwinek) w organizmie jest obecność glutationu". Oznacza to dla nas, że jest on niezbędny do prawidłowej odporności naszego organizmu.

 

2. Suplementacja glutationu

Glutation w czystej postaci nie może być wchłaniany do organizmu przez jego spożywanie, dlatego musimy zadowolić się spożywaniem prekursorów glutationu, które możemy znaleźć w takich produktach jak: awokado, szparagi, brokuły, czosnek, szpinak, pomidory, kurkuma. Oczywiście najskuteczniejszym wyjściem będzie suplementacja glutationem.

 

Ostatnie badania rozwiały wątpliwości, czy przyniesie to pożądany efekt.  Warto także zmniejszyć zużycie glutationu. Jak to zrobić? Przede wszystkim dzięki diecie bogatej w antyoksydanty oraz wolnej od używek. Bardzo istotne jest unikanie paracetamolu – najpopularniejszego środka przeciwbólowego, który niestety błyskawicznie "czyści" organizm z zapasów tego bezcennego antyoksydantu. Fabryka Siły Sklep

 

Aktywność glutationu można znacznie zwiększyć także dzięki odpowiedniej podaży selenu w organizmie. Równolegle z suplementacją glutationem, warto suplementować się także witaminą C, witaminą E oraz kwasem foliowym i witaminą B12. Są to związki mocno podnoszące jego poziom.

 

3. Skutki niedoboru

Poziom glutationu obniża się u ludzi starszych. Ten spadek poziomu glutationu obserwuje się niekiedy bardzo wcześnie, u osób w wieku 40 lat. Organizm nie jest w stanie przyswoić cząsteczek glutationu. Glutation musi ulec najpierw rozpadowi, uwalniając cysteinę, która następnie weźmie udział w odtworzeniu cząsteczki glutationu. Zamiast więc szukać suplementacji czystą postacią, należy zwiększyć podaż witaminy C oraz cysteiny. Organizm resztę zrobi samemu.

 

Wykazano, że choroba Alzheimera, zaćma, choroba Parkinsona i miażdżyca są poprzedzane, albo połączone ze spadkiem poziomu glutationu w zmienionych chorobowo narządach lub układach. Niedobór glutationu powoduje także spadek odporności naszego organizmu oraz spadek jego zdolności do zwalczania wolnych rodników.