Przyczyny niepowodzeń na redukcji
Każdy, kto chociaż raz podjął próbę odchudzania, na pewno wie, że jest to trudny i wymagający proces. Odchudzanie jest często kojarzone z wyrzeczeniami i restrykcjami, a także godzinami spędzonymi w kuchni. Pomimo trudności wiele osób podejmuje próbę redukcji masy ciała, jednak jest ona bezskuteczna. Z czego to wynika?
SPIS TREŚCI:
3. Syndrom ostatniej wieczerzy
4. Nieodpowiedni moment na odchudzanie
5. Zbyt niska kaloryczność diety
6. Jak zacząć odchudzanie, żeby uniknąć niepowodzeń
7. Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe i schudnąć
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Zbyt duże restrykcje
Wprowadzanie nadmiernych restrykcji może być przyczyną niepowodzeń na redukcji. Jest to spowodowane tzw. błędnym kołem odchudzania. Osoby odchudzające często rezygnują z artykułów spożywczych określanych jako zakazane, co sprawia, że ich myśli skupiają się wokół tych produktów. W momencie zmęczenia lub w przypadku stresującej sytuacji nie stosują się do założeń diety i spożywają (często w nadmiarze) ulubione produkty, z których wcześniej rezygnowały. To powoduje wyrzuty sumienia i prowadzi do podjęcia kolejnej równie restrykcyjnej próby odchudzania.
Błędne koło odchudzania: restrykcja – wyczerpanie – złamanie diety – wyrzuty sumienia – restrykcja
2. Wszystko albo nic
Wiele osób rozpoczynających odchudzanie stara się stosować dietę i plan treningowy w 100%. W przypadku wyczerpania lub niezaplanowanych wydarzeń, które uniemożliwiają zrealizowanie tego schematu, pojawia się myśl: „teraz już wszystko stracone”. Prowadzi to do rezygnacji ze wszystkich postanowień. Towarzyszy temu przekonanie, że wszystkie dotychczasowe starania są nieważne, a odchudzanie trzeba będzie zacząć od początku. Efektem tego jest powrót do wszystkich nawyków sprzed odchudzania.
3. Syndrom ostatniej wieczerzy
Odchudzanie wiąże się ze zmianami w żywieniu, które często polegają na rezygnacji z lubianych produktów. Wiele osób, zanim rozpocznie pracę nad wymarzoną sylwetką, chce „pożegnać się” z ulubionymi smakołykami, dlatego opróżnia zawartość kuchennych szafek. Jednorazowa uczta nie będzie skutkować zwiększeniem masy ciała, ale jeśli „dieta do jutra” jest rozpoczynana co tydzień, może to być przyczyną problemów z redukcją masy ciała.
4. Nieodpowiedni moment na odchudzanie
Chcieć to móc – często powtarzane hasło, ale czy rzeczywiście prawdziwe? Powodzenie redukcji nie zależy od motywacji, ale od ilości obowiązków i obciążeń. Gdy decyzja o odchudzaniu jest podjęta w momencie intensywnego okresu w pracy, choroby dziecka lub problemów osobistych, jest duże prawdopodobieństwo, że nie potrwa długo.
Przyczyną jest wyczerpanie zasobów psychoenergetycznych, czyli indywidualnej puli siły, która zużywana jest w ciągu całego dnia na różne działania, od zrobienia kawy po realizację projektu w pracy. Gdy dana sytuacja absorbuje czyjeś myśli i wymaga dużego wysiłku, dochodzi do większego zużywania zasobów, które są niezbędne, aby wytrwać na diecie.
5. Zbyt niska kaloryczność diety
Zbyt niska kaloryczność diety jest jedną z najczęstszych przyczyn niepowodzeń na redukcji. Wiele osób chce uzyskać efekty w jak najkrótszym czasie, decyduje się na spożywanie małej ilości jedzenia. Burczenie w brzuchu i osłabienie jest dla większości tak dotkliwe, że rezygnują ze swoich postanowień.
6. Jak zacząć odchudzanie, żeby uniknąć niepowodzeń
Zmianę nawyków żywieniowych należy zacząć od małych kroków, nie warto od razu rezygnować ze wszystkich dotychczasowych przyzwyczajeń. Im więcej restrykcji i zmian wprowadzanych jest jednocześnie, tym mniejsza szansa, że wytrwa się w nich dłużej. Najskuteczniejszym sposobem na zmianę nawyków żywieniowych jest stopniowe wprowadzanie nowej rutyny, a dopiero później odzwyczajanie się od dotychczasowych, niezbyt korzystnych zachowań.
Nowy nawyk pozostaje w konflikcie ze starym, dlatego w trakcie zmiany pojawia się uczucie, że coś „nie pasuje” – to dysonans poznawczo-emocjonalny. Świadomość, że coś takiego może pojawiać się podczas zmiany nawyków pomaga zignorować dyskomfort, a tym samym pracować nad nowym nawykiem tak długo, aż stanie się automatyczny.
7. Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe i schudnąć
Aby skutecznie zmienić nawyki żywieniowe i schudnąć, należy zacząć od małych kroków, które będą najłatwiejsze w realizacji.
Jedzenie warzyw
Dołożenie na talerz garści rzodkiewek, pomidora czy ogórka
Dorzucenie do koktajlu garści szpinaku
Gotowanie zup warzywnych
Picie wody
Postawienie szklanki wody na szafce nocnej i wypicie jej po przebudzeniu
Nalewanie szklanki wody do każdego posiłku
Pobranie aplikacji, która przypomina o piciu wody
Regularne zwiększanie ilości wypijanej wody (co kilka dni)
Regularna aktywność fizyczna
Udanie się na zakupy pieszo lub na rowerze, wybieranie sklepu, który znajduje się dalej od domu
Wybieranie schodów zamiast windy
Siedzenie na piłce zamiast na kanapie podczas oglądania serialu
Rozciąganie się przez 10 minut zaraz po przebudzeniu
Spożywanie śniadań
Przygotowanie produktów lub posiłków wieczorem
Spożywanie śniadania w drodze do pracy
Krojenie warzyw i owoców na kilka dni i przechowywanie w lodówce
Kluczem do udanej redukcji jest rozsądne podejście. Zmianę nawyków żywieniowych oraz zwiększanie aktywności fizycznej należy wprowadzać stopniowo. Nadmierne restrykcje, ograniczenia i rezygnacja z ulubionych produktów mogą prowadzić do kolejnej nieudanej próby odchudzania.
Zdrowe odżywianie nie musi być trudne, jeśli ma się do niego odpowiednie podejście. Aby zredukować masę ciała, potrzebny jest deficyt kaloryczny, jednak nie powinien być on zbyt duży. Gwałtowne zmniejszenie liczby kalorii nie tylko powoduje złe samopoczucie podczas odchudzania, ale także może być przyczyną stagnacji, niedożywienia organizmu i rozwoju zaburzeń hormonalnych. Aby skutecznie schudnąć, potrzeba wytrwałości, cierpliwości, odpowiedniego przygotowania i nastawienia. Jeśli ktoś ma trudności z redukcją masy ciała, może skonsultować się z dietetykiem, który opracuje odpowiedni plan dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Brytek-Matera A., Czepczor K., Jedzenie pod wpływem emocji, Warszawa 2017, 14–30.
Dysonans poznawczy i zależność emocjonalna – poznaj te pojęcia, pieknoumyslu.com/dysonans-poznawczy-i-zaleznosc-emocjonalna-poznaj-te-pojecia/ (26.09. 2021).
Słodka M., Skrzypińska D., Perfekcjonizm i myślenie dychotomiczne w paradygmacie poznawczo–behawioralnym – przejawy oraz techniki terapeutyczne, „Psychiatria i Psychoterapia” 2016, 12(2), 2, 20–41.