Ugaś pragnienie!
Czy zdrowy tryb życia wyklucza spożywanie słodkich napojów? Oczywiście nie! W artykule znajdują się informacje na temat tego, co poza zwykłą wodą mineralną warto włączyć do diety.
SPIS TREŚCI:
1. Napoje słodkie – czy zawsze niezdrowe?
2. Herbaty na ugaszenie pragnienia
3. Jak pić kawę, żeby była zdrowa?
4. Woda smakowa – wady i zalety
5. Jogurty pitne – właściwości
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Napoje słodkie – czy zawsze niezdrowe?
W puszce coli znajduje się aż 16 kostek cukru. Rekomendowany dzieciom popularny sok reklamowany w telewizji zawiera aż 7 łyżeczek cukru w jednej małej butelce. Napojów słodzonych należy unikać. Warto sięgać po produkty naturalnie pozbawione goryczy bez ingerencji wytwórcy.
Wśród zalecanych napojów znajduje się sok grejpfrutowy, który wykazuje działanie przeciwutleniające oraz wspomagające odporność organizmu. Sok wiśniowy zapobiega powstawaniu nowotworów, działa przeciwzapalnie i ułatwia regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Sok jabłkowy poprawia funkcjonowanie układu krążenia, korzystnie wpływa na serce oraz popęd seksualny. Sok żurawinowy z kolei rozwija odporność organizmu na infekcję oraz działa przeciwbakteryjnie. Sok marchwiowy zapewnia piękny wygląd skóry i opóźnia procesy starzenia.
Najlepiej sięgać po mętne, świeżo wyciskane soki. Uwaga – wielu producentów tworzy opakowania dla napojów, które mylnie sugerują klientowi, że sięga po sok. Aby nie paść ofiarą manipulacji, warto przeczytać pierwszą linijkę składu produktu. Z niej dowiemy się, czy jest to napój, czy sok.
2. Herbaty na ugaszenie pragnienia
Warto sięgać po herbaty ze względów zdrowotnych. Odmiana czerwona może wpływać na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, natomiast zielona zmniejsza apetyt i zwalcza wolne rodniki. Wbrew obiegowym opiniom również czarna herbata wykazuje pozytywne właściwości. Przede wszystkim pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza przemianę materii, a także chroni zęby przed próchnicą dzięki wysokiej zawartości fluoru. Picie gorącej herbaty w czasie upałów zmniejsza możliwość przegrzania, minimalizuje różnicę między temperaturą na zewnątrz a wewnątrz organizmu, a także przyczynia się do wydzielania chłodzącego ciało potu. Spożywanie ciepłego naparu zimą niweluje skutki wyziębienia.
Szkodliwe i uzależniające jest słodzenie herbat cukrem lub słodzikiem. Zamiast tego do przestudzonej herbaty można dodać odrobinę miodu. Gorąca temperatura wpływa bowiem negatywnie na korzystne substancje zawarte w miodzie.
3. Jak pić kawę, żeby była zdrowa?
Kawa ma wiele właściwości zdrowotnych – pobudza organizm, ułatwia koncentrację, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz trawienie. Wpływa również na przyspieszenie metabolizmu, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Zmniejsza także prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera.
Udowodniono, że umiarkowane spożycie kofeiny – do 400 mg dziennie, przez dorosłe zdrowe osoby nie wpływa na pogorszenie stanu zdrowia, w tym nie zmniejsza gęstości mineralnej kości u osób, które spożywają odpowiednią ilość wapnia. Nadmierne i długotrwałe spożycie kofeiny może jednak zaburzać wchłanianie elektrolitów (wapnia, magnezu i żelaza). Najzdrowiej jest pić kawę mieloną bez cukru w ilości nie większej niż dwie lub trzy filiżanki dziennie.
4. Woda smakowa – wady i zalety
Woda smakowa jest odskocznią dla tych, którym znudziła się woda mineralna. Jednak należy uważać na produkty gotowe w sklepach.
W zdecydowanej większości zawierają sztuczne aromaty i substancje przyczyniające się do powstawania alergii, a także nowotworów. Zamiast kupić wodę smakową, lepiej wrzucić do butelki kilka kawałków cytryny lub surowego ogórka. Efekt ten sam dla smaku, a o niebo lepszy dla zdrowia. Tak przygotowaną wodę smakową można spożywać wymiennie z wodą mineralną lub źródlaną, ponieważ doskonale nawadnia organizm.
5. Jogurty pitne – właściwości
Sposobem na ugaszenie pragnienia i dostarczenie przy okazji wartościowych składników odżywczych może być jogurt pitny. Najlepiej jest wybierać jogurty naturalne bez dodatku cukru. Po krótkim rozeznaniu w popularnym supermarkecie alarmującą informacją jest, że 9 na 10 pitnych jogurtów zawiera olbrzymie ilości sztucznych aromatów, cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Trzeba bardzo uważnie sprawdzać etykiety, aby mieć pewność, że rzeczywiście sięgamy po cenne źródło bakterii probiotycznych, wapnia oraz białka, a nie mieszankę syropów i mleka w proszku.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Człapka-Matyasik M. et al., Właściwości antyrodnikowe wybranych soków owocowych dostępnych na rynku polskim, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(4), 991–993.
Ostrowska J., Herbaty – naturalne źródło antyoksydantów, „Gazeta Farmaceutyczna” 2008, 1, 46–50.
Żukiewicz-Sobczak W. et al., Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2012, 18(1), 71–76.
Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, „Medycyna Rodzinna” 2016, 19(3), 138–145.