Ziemniak Yacon – posiada słodki smak, a swoim składem zawstydza niejedną popularną roślinę. Czy doniesienia o cudownych właściwościach tej rośliny są prawdziwe? Kto i w jakich sytuacjach powinien stosować yacon? Czy warto go włączyć do swojego jadłospisu? Jeżeli chcesz poznać odpowiedzi na powyższe pytania, zapraszam do zapoznania się

z poniższym tekstem.


SPIS TREŚCI:

1. Parę słów o samym ziemniaku

2. W jakich przypadkach stosować yacon?

3. Właściwości i dawkowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Parę słów o samym ziemniaku

Ziemniak Yacon, a dokładniej Smallanthus sonchiflius jest bulwiastym warzywem, który cieszy się dużą popularnością na terenach Południowej Afryki. Swoim wyglądem przypomina słodkie ziemniaki, choć smakuje jak gruszka. Owoce tej rośliny są używane w gastronomii, a uzyskany z nich syrop stanowi doskonały zamiennik cukru. 


Analizując skład tej rośliny, można być naprawdę zadowolonym – oprócz zawartych w nim prawie 20 różnych aminokwasów występują m.in. błonnik, magnez, żelazo, beta-karoten oraz witaminy: A, B1 i B2.


2. W jakich przypadkach stosować yacon?

Ziemniaki te, pomimo niewielkiego rozgłosu, mają bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu. Bulwy yaconu wykorzystywane są jako środek moczopędny, natomiast wywary z liści z sukcesem używa się w terapii stanów zapalnych nerek, pęcherza i wątroby. Liście spożytkowane do przyrządzenia herbaty znajdują zastosowanie jako preparat na cukrzycę. Co więcej, zarówno korzenie, jak i liście tej rośliny pomagają w obniżeniu ciśnienia, złagodzeniu napadów drgawkowych czy też redukcji stanów nadmiernego napięcia.


Wśród ogromu wskazań do „kuracji” ziemniakami yacon należy wyszczególnić: Fabryka Siły Sklep

– otyłość;

– zaparcia;

– bezsenność;

– stany zapalne stawów;

– problemy trawienne;

– podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów;

– arterio-sklerozę.


3. Właściwości i dawkowanie

Badania dowodzą, że korzenie yaconu są bardzo dobrym źródłem substancji prebiotycznych (mowa tutaj o inulinie) oraz fruktooligosacharydów – cukrów roślinnych. Ich zadaniem jest poprawa pracy układu trawiennego, a także utrzymanie właściwych warunków naturalnego środowiska dla flory bakteryjnej.


Ponadto dowiedziono, że yacon korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu poprawia profil lipidowy organizmu. Na obecną chwilę brak informacji, które dowodziłyby o negatywnych skutkach bądź przeciwwskazaniach do suplementacji tym preparatem.