Ziemniak yacon charakteryzuje się słodkim smakiem. Czy doniesienia o cudownych właściwościach tej rośliny są prawdziwe? Kto i w jakich sytuacjach powinien ją stosować? Czy warto go włączyć do swojego jadłospisu? Jeżeli chcesz poznać odpowiedzi na powyższe pytania, zapraszam do zapoznania się z poniższym tekstem.

 

SPIS TREŚCI:

1. Parę słów o samym ziemniaku

2. W jakich przypadkach stosować yacon?

3. Właściwości i dawkowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Parę słów o samym ziemniaku

Ziemniak yacon, a dokładniej Smallanthus sonchifolius, jest bulwiastym warzywem, które cieszy się dużą popularnością na terenach Południowej Ameryki. To roślina hodowana w rejonie Andów, gdzie przez tysiące lat była wykorzystywana jako źródło energii oraz cennych składników odżywczych. Swoim wyglądem przypomina słodkie ziemniaki, choć smakuje jak gruszka. Owoce tej rośliny są używane w gastronomii – bulwy można spożywać na surowo, przygotowywać na parze, gotować, smażyć lub suszyć i spożywać jako przekąskę. Z bulw lub z suszonych liści można także przygotować syrop, który jest naturalnym zamiennikiem substancji słodzących.

 

W składzie warto zwrócić uwagę na ok. 20 różnych aminokwasów, a także błonnik, magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, beta-karoten oraz witaminy: A, B1 i B2.

 

2. W jakich przypadkach stosować yacon?

Pomimo niewielkiego rozgłosu ziemniaki yacon znajdują bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu. Prozdrowotne działanie yaconu jest związane głównie z właściwościami hipoglikemicznymi, prebiotycznymi i przeciwutleniającymi.

 

Bulwy yaconu wykorzystywane są jako środek moczopędny, natomiast wywar z liści używa się w terapii stanów zapalnych nerek, pęcherza i wątroby. Liście wykorzystane do przyrządzenia herbaty znajdują zastosowanie jako preparat na cukrzycę. Wykazano, że przy dłuższym stosowaniu liści yaconu obserwuje się skuteczne obniżenie glikemii. Wyciąg z liści wykazuje działanie podobne do działania insuliny. W innym badaniu stwierdzono natomiast spadek stężenia insuliny we krwi, zmniejszenie masy ciała i poziomu cholesterolu LDL. Fabryka Siły Sklep

 

Co więcej, zarówno korzenie, jak i liście tej rośliny pomagają w obniżeniu ciśnienia, złagodzeniu napadów drgawkowych czy też redukcji stanów nadmiernego napięcia. Należy także wspomnieć, że zarówno bulwy, jak i liście yaconu odznaczają się wysoką zawartością związków fenolowych. Dzięki obecności tych cennych substancji yacon może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, a także przeciwdziałać powstawaniu komórek nowotworowych.

 

Ziemniaki yacon mogą się sprawdzić w takich przypadkach jak:

– otyłość;

– zaparcia;

– bezsenność;

– stany zapalne stawów;

– problemy trawienne;

– podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów;

– arterio-sklerozę.


3. Właściwości i dawkowanie

Badania dowodzą, że korzenie yaconu są bardzo dobrym źródłem substancji prebiotycznych (mowa tutaj o inulinie) oraz fruktooligosacharydów – cukrów roślinnych. Ich zadaniem jest poprawa pracy układu trawiennego, a także utrzymanie właściwych warunków naturalnego środowiska dla flory bakteryjnej.

 

Ponadto dowiedziono, że yacon korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu poprawia profil lipidowy organizmu. Ponadto wpływa korzystnie na wchłanianie składników mineralnych z pożywienia. Obecnie brakuje informacji o negatywnych skutkach bądź przeciwwskazaniach do jego stosowania. Należy jednak pamiętać, aby syrop z yaconu stosować w rozsądnych ilościach, gdyż zbyt duża dawka może wywołać problemy jelitowe (wzdęcia, gazy, biegunki, nudności). 

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Cieślik E., Gębusia A., Kościej A., Yacon (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson) – bulwa o właściwościach prozdrowotnych, „Postępy Fitoterapii” 2012, 2, 113–118.

Valentová K., Ulrichová J., Smallanthus sonchifolius and Lepidium meyenii – prospective Andean crops for the prevention of chronic diseases, „Biomed Papers” 2003, 147(2),119–130.

Genta S. et al., Yacon syrup: Beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans, „Clinical Nutrition” 2009, 28, 182–187.