Czerwone wino to szlachetny trunek najpopularniejszy w takich krajach jak Francja czy Hiszpania. Badania dowodzą, że wśród mieszkańców tych regionów notuje się najmniejszą na świecie śmiertelność z powodu chorób serca. Ile w tym prawdy? Jakie właściwości wykazuje wino?

 

SPIS TREŚCI:
1. Czerwone wino – właściwości
2. Kalorie i składniki odżywcze
3. Jak je stosować?
4. Wino a zdrowie – opinie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Czerwone wino – właściwości

O prozdrowotnych właściwościach czerwonego wina mówi się wiele, zwłaszcza w kontekście profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Występujące w czerwonym winie antyoksydanty nie tylko chronią materiał genetyczny, ale skutecznie zwalczają wolne rodniki, zwłaszcza te przyczyniające się do rozwoju choroby wieńcowej.

 

Najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w winie jest resweratrol, który występuje także w innych owocach, jednak jest go w nich zdecydowanie mniej. Oprócz detoksykacji organizmu odpowiada za zmniejszenie ryzyka osteoporozy oraz nasilenie procesów spalania tkanki tłuszczowej. Można również znaleźć informacje, że nasila wrażliwość organizmu na insulinę oraz reguluje poziom glukozy we krwi.


Kolejnymi składnikami wina mającymi znaczący wpływ na układ krążenia są kwas acetylosalicylowy oraz kwercetyna. Pierwsza z wymienionych substancji odpowiada za rozrzedzenie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy i zakrzepów. Z kolei kwercetyna, podobnie jak resweratrol, jest silnym antyoksydantem. Wykazuje właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne, a także zmniejsza aktywność hialuronidazy – enzymu, który sprzyja rozprzestrzenianiu się chorobotwórczych drobnoustrojów w organizmie.

Nie można zapomnieć o potasie – jednym z podstawowych pierwiastków warunkujących poprawne funkcjonowanie serca. Niedobór tego pierwiastka objawia się ograniczeniem kurczliwości mięśnia sercowego oraz osłabieniem nie tylko mięśni, ale i całego organizmu. Oprócz tego jest aktywatorem wielu enzymów oraz wpływa na przewodnictwo impulsów nerwowych.

Czerwone wino wykazuje również korzystny wpływ na układ pokarmowy. Spożywanie go w trakcie posiłku poprawia ukrwienie całego układu pokarmowego, a także stymuluje organizm do zwiększonego wydzielania śliny oraz produkcji enzymów trawiennych. Jest to możliwe dzięki zawartym w winie garbnikom. Z kolei kwas cynamonowy zmniejsza ryzyko rozwoju kamicy żółciowej poprzez stymulację wydzielania żółci i nasilenie procesów trawiennych.


Należy również wspomnieć o skuteczności wina w walce z infekcjami. W trakcie procesu fermentacji, która jest nieodzownym elementem produkcji tego trunku, dochodzi do uwolnienia znacznej liczby polifenoli, o których szerzej możecie poczytać w moim poprzednim tekście, TUTAJ. Dzięki nim proces starzenia się organizmu – nasilony przez liczne drobnoustroje pochodzenia bakteryjnego i wirusowego – zostaje opóźniony.


2. Kalorie i składniki odżywcze
Standardowa porcja (100 g) czerwonego wina dostarcza 85 kcal. Zawiera 127 mg potasu, 12 mg magnezu, 8 mg wapnia i 4 mg sodu. Oprócz tego posiada wiele innych cennych dla zdrowia substancji, jak wspomniany już resweratrol, kwercetyna oraz związki kwasowe.


3. Jak je stosować?
Aby czerpać korzyści z dobroczynnych właściwości czerwonego wina, należy je spożywać rozsądnie. Dzienna porcja tego napoju nie powinna przekraczać 2 lampek. Nie można również zapomnieć o objawach niepożądanych – nadmierna podaż tego produktu może prowadzić do zaburzeń pracy trzustki i wątroby, a także pogorszyć wchłanianie witaminy D, czego późniejszym efektem jest osteoporoza.


Wino nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Ponadto ten produkt nie jest odpowiedni dla alergików, astmatyków, cukrzyków, osób z chorobami wątroby i trzustki oraz cierpiących na migreny.


4. Wino a zdrowie – opinie Fabryka Siły Sklep

A. Szymczak i wsp. w 2009 r. dokonali przeglądu schorzeń, w których istotne znaczenie ma spożywanie czerwonego wina. Analizowali wiele chorób (m.in. zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby, choroby nowotworowe), jednak w przypadku tylko jednej z nich (raka przełyku) uznano zastosowanie czerwonego wina. Badacze zaznaczają, że picie alkoholu jest jednym z czynników kancerogennych. Oczywiście mowa tu o spożywaniu nadmiernych ilości w niekontrolowany sposób.

 

Innym przykładem może być praca A. Kopeć i wsp., która została opublikowana w roku 2011. Autorzy dokonali przeglądu literatury wskazującej na prozdrowotne właściwości resweratrolu. Przedstawiono ciekawe fakty na temat tego antyutleniacza, m.in. potwierdzono skuteczność resweratrolu w przypadku schorzeń neurodegeneracyjnych czy niektórych chorób zakaźnych (opryszczka, zapalenie błony śluzowej żołądka).