Czerwone wino to szlachetny trunek, który jest domeną takich krajów jak Francja czy Hiszpania. Badania dowodzą, że mieszkańcy tych regionów wykazują najmniejszą na świecie śmiertelność z powodu chorób serca. Ile jest w tym prawdy oraz co jeszcze możecie zyskać dzięki temu klasycznemu alkoholowi – o tym w poniższym tekście.


SPIS TREŚCI:
1. Czerwone wino – właściwości
2. Kalorie i składniki odżywcze
3. Jak je stosować?
4. Wino a zdrowie – opinie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Czerwone wino – właściwości

O prozdrowotnych właściwościach czerwonego wina mówi się bardzo często oraz niejednokrotnie wspomina się o korzyściach płynących z jego stosowania w kontekście profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Jest to oczywiście prawda potwierdzona przez liczne argumenty, wchodzące

w skład tego napoju.


Występujące w czerwonym winie antyoksydanty chronią nie tylko nasz materiał genetyczny, ale skutecznie zwalczają wolne rodniki, zwłaszcza te ukierunkowane na rozwój choroby wieńcowej serca. Najsilniejszym przeciwutleniaczem pochodzącym z wina jest resweratrol, który występuje także w innych owocach, jednak jest go zdecydowanie mniej. Związek ten, oprócz detoksykacji organizmu, odpowiada za zmniejszenie ryzyka osteoporozy oraz nasilenie procesów spalania tkanki tłuszczowej. Niejednokrotnie przeglądając teksty o tej substancji, można natknąć się na informację, że nasila wrażliwość organizmu na insulinę oraz reguluje poziom glukozy we krwi.


Kolejnymi składnikami mającymi znaczący wpływ na stan układu krążenia, są kwas acetylosalicylowy oraz kwercetyna. Pierwsza z wymienionych substancji odpowiada za rozrzedzenie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy i zakrzepów. Z kolei kwercetyna, podobnie jak resweratrol, jest silnym antyoksydantem. Związek ten wykazuje charakter przeciwalergiczny i przeciwzapalny, a także zmniejsza aktywność hialuronidazy – enzymu, który sprzyja rozprzestrzenianiu chorobotwórczych drobnoustrojów w obrębie organizmu.

Nie można zapomnieć o potasie – jednym z podstawowych pierwiastków warunkujących poprawność działania naszego serca. Niedobór tego pierwiastka objawia się ograniczenie kurczliwości mięśnia sercowego oraz osłabieniem nie tylko mięśni, ale i całego organizmu. Oprócz tego, jest aktywatorem wielu enzymów oraz wpływa na przewodnictwo impulsów nerwowych przez neurony.

Czerwone wino wykazuje również prozdrowotny wpływ na układ pokarmowy. Jego spożywanie w trakcie posiłku poprawia ukrwienie całego systemu gastrycznego, a także stymuluje organizm do zwiększonego wydzielania śliny oraz produkcji enzymów trawiennych. Rola ta jest możliwa, dzięki zawartym w napoju garbnikom. Z kolei takie składniki, jak kwas cynamonowy zmniejsza ryzyko rozwoju kamicy żółciowej poprzez stymulację jej wydzielania i nasilenie procesów trawiennych.


W kontekście wspomnianych już antyoksydantów, należy również napomnieć o jego skuteczności w walce z infekcjami. W trakcie procesu fermentacji, która jest nieodzownym elementem produkcji wina, dochodzi do uwolnienia znacznej liczby polifenoli, o których szerzej możecie poczytać w moim poprzednim tekście, TUTAJ. Dzięki nim, proces starzenia się organizmu – nasilony przez liczne drobnoustroje pochodzenia bakteryjnego i wirusowego – zostaje zminimalizowany bądź całkowicie opóźniony.


2. Kalorie i składniki odżywcze
Wartość odżywcza standardowej porcji (100 g) czerwonego wina dostarcza raptem 85 kalorii. Oprócz tego zawiera 127 mg potasu, 12 mg magnezu,

8 mg wapnia i 4 mg sodu. Oprócz tego, posiada wiele innych, cennych dla naszego zdrowia substancji, jak wspomniane już polifenole w postaci resweratrolu i kwercetyny oraz liczne związki kwasowe.


3. Jak je stosować?
Aby czerpać korzyści z dobroczynnej działalności czerwonego wina, należy je stosować systematycznie. Dzienna porcja tego napoju nie powinna przekraczać 2 lampek. Nie można również zapomnieć o objawach niepożądanych – nadmierna podaż tego produktu może prowadzić do zaburzeń pracy trzustki i wątroby, a także pogorszyć wchłanianie witaminy D, czego późniejszym efektem jest osteoporoza.


Wino nie powinno być stosowane przez kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Ponadto suplementacja tym produktem powinna być zabroniona dla alergików, astmatyków, cukrzyków, osób z chorobami wątroby i trzustki oraz cierpiących na migreny. Fabryka Siły Sklep


4. Wino a zdrowie – opinie
W pracy autorstwa Aleksandry Szymczak i wsp. z roku 2009, naukowcy dokonali przeglądu schorzeń, w których istotne znaczenie ma suplementacja czerwonym winem. Wśród licznych chorób, jakie analizowali uczeni (m.in. zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby, choroby nowotworowe) tylko jedna z nich została uznana za przypadłość, w której czerwone wino znajduje zastosowanie. Warto też podkreślić, iż badacze wspominają, że picie alkoholu jest jednym z czynników kancerogennych. Oczywiście mowa tu o stosowaniu nadmiernych ilości w niekontrolowany sposób.


Innym przykładem może być praca Anety Kopeć i wsp., która została opublikowana w roku 2011. Autorzy zajęli się przeglądem literatury, wykazującej prozdrowotne właściwości resweratrolu. W tekście, oprócz wspomnianych przeze mnie korzyści, zostają przedstawione inne, ciekawe fakty na temat tego antyutleniacza. Mowa tu między innymi o skuteczności resweratrolu w kontekście schorzeń neurodegeneracyjnych czy niektórych chorób zakaźnych (np. opryszczka czy zapalenie błony śluzowej żołądka).