Top 3 letnie sałatki owocowe
Lato to czas, w którym dostępność rozmaitych owoców dynamicznie wzrasta. Są one wówczas najtańsze oraz obfitują w wiele witamin i składników mineralnych, warto więc uwzględnić je w codziennym jadłospisie – np. w formie owocowej sałatki.
SPIS TREŚCI:
1. Jakie owoce pojawiają się latem?
2. Co powinno znaleźć się w sałatce owocowej?
3. Top 3 sałatki owocowe
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Jakie owoce pojawiają się latem?
Kupowanie sezonowych produktów pozwala zaoszczędzić pieniądze. Dotyczy to szczególnie lata, gdyż w tym okresie owoce i warzywa są najtańsze. Ponadto żywność sezonowa cechuje się najwyższą wartością odżywczą spośród dostępnych na rynku produktów, a co za tym idzie – jest najzdrowsza. Aby sprawdzić, jakie owoce pojawią się w danym miesiącu, warto zajrzeć do kalendarza sezonowości. Znaleźć go można na wielu stronach internetowych.
Lato trwa od końca czerwca do końca września. Mimo że na straganach i sklepowych półkach pojawia się wiele różnorodnych owoców, to okres letni kojarzony jest szczególnie z tymi jagodowymi: truskawkami, malinami, borówkami, porzeczkami oraz jeżynami. Stanowią one bogactwo antyoksydantów, a jednocześnie są niskokaloryczne.
W czerwcu dostępne są takie owoce jak:
– truskawki,
– maliny,
– agrest,
– czereśnie,
– poziomki,
– morwy,
– arbuzy,
– czerwone porzeczki.
Kolejny miesiąc obfituje w:
– agrest,
– borówki amerykańskie,
– brzoskwinie,
– czereśnie,
– wiśnie,
– arbuzy,
– derenie,
– jagody,
– maliny,
– mirabelki,
– morele,
– morwy,
– porzeczki białe, czarne oraz czerwone.
W sierpniu kupić można:
– agrest,
– aronie,
– borówki amerykańskie,
– brzoskwinie,
– derenie,
– jagody,
– maliny,
– jeżyny,
– arbuzy,
– mirabelki,
– morele,
– morwy,
– porzeczki białe, czarne oraz czerwone.
W porównaniu z poprzednimi miesiącami ilość owoców we wrześniu znacznie maleje, lecz ich dostępność nadal jest spora. W sklepach znajdziemy m.in.:
– aronie,
– borówki amerykańskie,
– derenie,
– jeżyny,
– maliny,
– mirabelki,
– morele,
– pigwy,
– śliwki.
2. Co powinno znaleźć się w sałatce owocowej?
Najważniejszym składnikiem sałatki owocowej są oczywiście owoce, które stanowią bogactwo węglowodanów. Warto połączyć je z innymi produktami – dzięki temu podniesie się wartość odżywcza dania. Należy zatem zadbać o dodatek tłuszczu oraz białka. Jako źródło protein świetnie sprawdzi się nabiał (jogurty, serki wiejskie, sery twarogowe, ser feta czy nawet mleko), zaś tłuszczu – zawierające pewne ilości białka nasiona i pestki, oleje roślinne oraz przede wszystkim orzechy.
3. Top 3 sałatki owocowe
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, serem feta i miętą
Składniki (na 1 porcję):
– arbuz – 3 plastry (200 g),
– truskawki – garść (70 g),
– ser feta – plaster (30 g),
– sok z limonki – 2 łyżki (12 g),
– mięta – 5 listków (5 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g).
Sposób przygotowania
1. Arbuza pokroić w grubszą kostkę, usunąć pestki.
2. Pozbawione szypułek truskawki przekroić na pół.
3. Owoce umieścić w misce. Wymieszać.
4. Ser feta pokroić w drobną kostkę i dodać do owoców.
5. Sok z limonki wymieszać z posiekanymi orzechami, polać sałatkę.
6. Całość posypać listkami mięty.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 243 kcal,
– białko: 7,8 g,
– tłuszcze: 14,7 g,
– węglowodany: 24,4 g.
Owocowa sałatka z kozim serem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– truskawki – garść (70 g),
– maliny – garść (50 g),
– melon żółty – 3 plastry (200 g),
– ser twarogowy kozi – plaster (30 g),
– sok z cytryny – 2 łyżki (12 g),
– miód – ½ łyżeczki (6 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g).
Sposób przygotowania
1. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w plasterki.
2. Melon przeciąć na pół, miąższ pokroić w grubą kostkę.
3. Wszystkie owoce wymieszać w misce.
4. Ser kozi pokroić w kostkę, dodać do sałatki.
5. Sok z cytryny połączyć z miodem, polać sałatkę.
6. Całość posypać posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 282 kcal,
– białko: 10,7 g,
– tłuszcze: 14,9 g,
– węglowodany: 31,9 g.
Sałatka z leśnych owoców
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– borówki amerykańskie – garść (50 g),
– maliny – garść (50 g),
– czerwone porzeczki – garść (45 g),
– jogurt naturalny – 4 łyżki (100 g),
– płatki migdałowe – łyżka (15 g).
Sposób przygotowania
1. Owoce dokładnie umyć, przełożyć do miski i wymieszać.
2. Dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać.
3. Sałatkę posypać płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 256 kcal,
– białko: 8,6 g,
– tłuszcze: 11,5 g,
– węglowodany: 34,5 g.