Szybkie śniadanie – posiłki w 15 minut
Zdarzają się takie poranki, w które brakuje na wszystko czasu. Nie należy jednak wtedy zapominać o jedzeniu, ponieważ daje ono energię na cały ranek. W dni tego typu świetnie sprawdzi się szybkie śniadanie. W tym artykule przedstawiono posiłki, których przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut!
SPIS TREŚCI:
1. Co jeść na śniadanie?
2. Posiłki w 15 minut

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Co jeść na śniadanie?
Najczęściej wybierane dania na śniadanie to zdecydowanie kanapki. Są one szybkie w przygotowaniu i zawsze znajdzie się w lodówce coś, co pozwoli na ich skomponowanie. Jednak codzienne jedzenie tego samego może się z czasem znudzić. Warto wtedy włączyć do diety inne posiłki, które są równie szybkie w przygotowaniu co kanapki. Niektóre śniadania można przyrządzić dzień wcześniej, co pozwoli jeszcze bardziej zaoszczędzić rano czas. Są to m.in. owsianki czy jaglanki. Poświęcenie kilku minut wieczorem sprawi, że nie będzie się trzeba martwić rano o posiłek.
Co więc wybrać zamiast klasycznych kanapek? Dla fanów słodkich śniadań zdecydowanie polecane są owsianki, które można przygotować nawet w 10 minut. Można ugotować je na mleku lub zalać wrzątkiem, co jeszcze bardziej przyśpieszy proces przygotowania śniadania. Ulubione dodatki sprawią, że owsianka nie będzie smakowała za każdym razem tak samo. Można do niej dodać banana i orzechy, a następnym razem jabłko i masło orzechowe. Takie śniadanie szybko się nie znudzi. Jeśli jednak wybór pada na słony posiłek, wówczas można przygotować tortillę z dodatkami, tosty, zapiekanki bądź jaja.
2. Posiłki w 15 minut
Kokosowa owsianka z borówkami
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– płatki owsiane – 5 łyżek (50 g),
– mleko – szklanka (240 ml),
– wiórki kokosowe – łyżka (6 g),
– borówki – garść (50 g),
– orzechy włoskie – 5 sztuk (20 g),
– erytrytol – łyżeczka (5 g).
Sposób przygotowania
1. Mleko wlać do garnka, dodać wiórki kokosowe oraz erytrytol, zagotować.
2. Następnie dodać płatki owsiane i gotować 5 minut.
3. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski.
4. Podać z owocami i posiekanymi orzechami.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 506 kcal,
– białko: 19,0 g,
– tłuszcze: 23,2 g,
– węglowodany: 59,1 g.
Tosty z serem mozzarella i pomidorem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni razowy – 2 kromki (70 g),
– pesto, smak dowolny – łyżeczka (10 g),
– ser mozzarella – ½ sztuki (60 g),
– pomidor – 2 plastry (30 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– oregano – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
2. Ser mozzarella pokroić w cienkie plasterki.
3. Pieczywo posmarować pesto. Następnie nałożyć plastry sera i pomidora.
4. Doprawić do smaku i zapiekać 5 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 368 kcal,
– białko: 21,2 g,
– tłuszcze: 15,4 g,
– węglowodany: 39,0 g.
Pudding chia z kiwi
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– nasiona chia – 2 łyżki (20 g),
– mleko – ½ szklanki (120 g),
– erytrytol – łyżeczka (5 g),
– kiwi – sztuka (75 g),
– orzechy włoskie – 5 sztuk (20 g),
– jogurt naturalny – 2 łyżki (40 g).
Sposób przygotowania
1. Mleko wlać do naczynia, dodać nasiona chia oraz erytrytol i dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki.
2. Rano dodać pokrojone w kostkę kiwi, orzechy oraz jogurt naturalny.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 389 kcal,
– białko: 14,5 g,
– tłuszcze: 26,2 g,
– węglowodany: 24,7 g.
Bułka z hummusem i jajkiem sadzonym
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– bułka grahamka – sztuka (90 g),
– hummus – 2 łyżeczki (20 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– rukola – garść (20 g),
– ogórek – sztuka (50 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, wbić jajko i smażyć do momentu ścięcia białka.
2. W tym czasie bułkę przekroić na pół, posmarować hummusem i nałożyć rukolę.
3. Gotowe jajko przełożyć na dół bułki, dodać ogórek, doprawić i przykryć drugą połówką pieczywa.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 401 kcal,
– białko: 17,0 g,
– tłuszcze: 13,2 g,
– węglowodany: 56,4 g.
Śniadaniowa sałatka z tuńczykiem i serem feta
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 1 porcję):
– rukola – garść (20 g),
– ogórek – sztuka (50 g),
– tuńczyk w sosie własnym – ½ sztuki (60 g),
– kukurydza – 4 łyżki (60 g),
– ser feta – 2 plastry (40 g),
– pestki dyni – łyżeczka (5 g),
– oliwa z oliwek – 2 łyżeczki (10 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Rukolę umyć i przełożyć na talerz.
2. Następnie dodać tuńczyka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.
3. Ogórek obrać, pokroić w talarki i wrzucić do sałatki.
4. Ser feta pokroić w drobną kostkę, dodać na talerz.
5. Sałatkę posypać pestkami dyni, polać oliwą i doprawić solą oraz pieprzem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 339 kcal,
– białko: 23,9 g,
– tłuszcze: 20,2 g,
– węglowodany: 16,4 g.