Wódka jest jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Można ją pić samą lub w postaci drinków. Na jej bazie powstają nalewki oraz wódki smakowe. Powszechnie uważana jest za trunek rozluźniający. Należy jednak pamiętać, że nadużywanie wódki i każdego innego alkoholu może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym do uzależnienia.

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartość odżywcza

2. Wpływa na zdrowie i życie

3. Ciekawostki

4. Dla alergików

5. Zastosowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Wartość odżywcza

Trudno doszukiwać się w wódce wartości odżywczych. Składa się ona głównie z wody i czystego etanolu. W 100 g znajdują się 222 kcal. Brak w niej pierwiastków oraz witamin.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

– kaloryczność: 222 kcal,

– białko: 0 g,

– tłuszcz: 0 g,

– węglowodany: 0 g,

– błonnik: 0 g.

 

2. Wpływa na zdrowie i życie

Spożywanie alkoholu niestety wiąże się z negatywnymi skutkami, uważa się, że zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka czy trzustki. Nadmierne spożywanie wódki może doprowadzić do uszkodzeń wątroby (do marskości włącznie) czy ostrego zapalenia trzustki.

 

Liczne badania, m.in. opublikowane w czasopiśmie „Problemy Socialnoj Gigieny, Zdravoochranenija i Istorii Mediciny” w 2018 r., wykazują, że picie alkoholu, w tym wódki, zwiększa ryzyko śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych. W przypadku częstego spożywania alkoholu może dojść do uzależnienia, które nie tylko prowadzi do ciężkich powikłań zdrowotnych, ale wiąże się niejednokrotnie z przemocą domową czy problemami finansowymi wskutek utraty pracy. Fabryka Siły Sklep

 

3. Ciekawostki

W 2018 r. opublikowano badanie, która miało wykazać związek między spożywaniem alkoholu a snem. Udowodniono, że nadmierna dawka wódki wzmaga uczucie senności, czego konsekwencją mogą być nieplanowane drzemki.

 

Inne badanie wykazało, że spożywanie wódki wraz z napojami energetycznymi doprowadza do szybszego stanu upojenia. Należy pamiętać, że takie połączenie jest bardzo niebezpieczne dla pracy serca i stanowczo odradza się picia ich razem.

 

Ciekawe jest, że spożywanie wódki z produktami bogatymi w azotany (mięsa, wędliny) prowadzi do spadku ciśnienia. Dlatego też zaleca się obserwowanie organizmu po ok. 2–3 godzinach od chwili ich zjedzenia.

 

Preferencje w kontekście alkoholu są różne w zależności od płci. Kobiety częściej wybierają wino niż piwo czy wódkę, natomiast mężczyźni najczęściej spożywają piwo, natomiast wódka jest na drugiej pozycji. Według raportu GUS z 2018 r. spożycie mocnych alkoholi w Polsce w ostatnich latach znacznie wzrosło.

 

4. Dla alergików

Wódka nie zawiera żadnych dodatków, dlatego uważa się, że jest jednym z bezpieczniejszych napojów alkoholowych dla alergików. W czystej wódce nie ma siarczanów, barwników czy innych substancji, które teoretycznie mogłyby wywołać reakcję alergiczną. W przypadku alergii na gluten należy jednak zachować ostrożność i wybierać te rodzaje wódki, które nie powstały ze zbóż.

 

5. Zastosowanie

Wódkę można spożywać samodzielnie i wykorzystać do zrobienia drinków. Jest częstym składnikiem shotów, a także owocowych nalewek. Alkohol jest używany także w piekarnictwie, np. dodaje się go do pączków, aby w czasie smażenia nie chłonęły nadmiernie tłuszczu. Wódka jest również składnikiem tortowych mas czy bajaderek. Alkohol można dodać do sosów, aby mięso stało się bardziej miękkie.

 

Uważa się, że wypicie kieliszka wódki z pieprzem może pomóc w przypadku dolegliwości żołądkowych. Na rynku dostępna jest wódka powstała ze zbóż oraz ta na bazie ziemniaków. Ta druga uchodzi za bezglutenową, dlatego może być spożywana przez osoby mające problemy z tolerancją glutenu.

 

1 kieliszek wódki (25 g) = 56 kcal

1 kieliszek słodkiej wódki (25 g) = 65 kcal

1 kieliszek nalewki wiśniowej (25 g) = 77 kcal

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Artamonova G.V. et al., The Social Economic Factors and Models of Forecasting Mortality Because of Cardiovascular Diseases, „Problemy Socialnoj Gigieny, Zdravoochranenija i Istorii Mediciny” 2018, 26(4), 221–225.

Desai B.N. et al., Fibroblast growth factor 21 (FGF21) is robustly induced by ethanol and has a protective role in ethanol associated liver injury, „Molecular Metabolism” 2017, 6(11), 1395–1406.

Everatt R. et al., Alcohol consumption and risk of gastric cancer: a cohort study of men in Kaunas, Lithuania, with up to 30 years follow-up, „BMC Cancer” 2012.

Marczinski C.A. et al., Faster self-paced rate of drinking for alcohol mixed with energy drinks versus alcohol alone, „Psychology of Addictive Behaviors” 2017, 31(2), 154–161.

McDonagh S.T. et al., A randomised controlled trial exploring the effects of different beverages consumed alongside a nitrate-rich meal on systemic blood pressure, „Nutrition and Health” 2018, 24(3), 183–192.

Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.

Wilkinson A.N. et al., Effects of binge alcohol consumption on sleep and inflammation in healthy volunteers, „Journal of Internal Medicine” 2018, 46(9), 3938–3947.