Kiedyś kasza była chętnie spożywana jako danie obiadowe lub dodatek do niego. Rozpowszechnienie się ziemniaków spowodowało częściowe zastępowanie kaszy, a następnie doprowadziło do prawie całkowitego jej wyeliminowania. Obecnie kasza znów wraca do łask i wzbogaca swoim smakiem i wartościami odżywczymi naszą dietę.

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest kasza?

2. Kasza – wartości odżywcze

3. Zdrowotne działanie kaszy

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Czym jest kasza?

Kasza to nasiona zbóż oczyszczone z niejadalnych części ziarna.

W zależności od rozdrobnienia ziarna można je podzielić na:

– krupę – całe ziarno oczyszczone z łuski;

– kaszę łamaną – pozbawione łuski ziarno podzielone na części;

– kaszę – wypolerowane, połamane wcześniej ziarna.


Kaszę otrzymuje się z jęczmienia, pszenicy, gryki, owsa, prosa, kukurydzy. Do kasz zalicza się także ryż. Produkty zbożowe, a wśród nich kasze, powinny stanowić znaczną część naszej codziennej diety. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby produkty zbożowe stanowiły element większości spożywanych posiłków. Jak najczęściej powinniśmy wybierać produkty pełnoziarniste z pełnego przemiału. Ilość zalecanych produktów zbożowych zależy od zapotrzebowania energetycznego danej osoby.

 

2. Kasza – wartości odżywcze

Co takiego ma w sobie kasza, że powinniśmy ją często jeść? Otóż grube kasze z pełnego ziarna nie są oczyszczone z zewnętrznej warstwy, dzięki czemu najcenniejsze pod względem wartości odżywczych części pozostają nienaruszone.


Dzięki temu kasze dostarczają magnezu, cynku, żelaza, potasu, a także witamin z grupy B i witaminę E. Składniki te mogą pomóc zapobiegać pogorszeniu koncentracji, łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, występowaniu bolesnych skurczów mięśni, łuszczeniu naskórka.

  Fabryka Siły Sklep

Grube kasze są także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jego obecność powoduje, że kasze są produktami o niskim indeksie glikemicznym. Stopniowe uwalnianie węglowodanów do krwi po posiłku powoduje, że dłużej czujemy się syci i nie dopada nas nagły głód. Obecność błonnika powoduje także obniżenie stężenia złego cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka kamicy żółciowej.

 

Kasze zawierają także pewne ilości białka roślinnego. Korzystnym składem aminokwasowym charakteryzuje się np. kasza gryczana. Zawiera więcej aminokwasu lizyny niż inne zboża. Aminokwas ten jest bowiem niedoborowy w większości produktów pochodzenia roślinnego. Osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny łączyć spożywanie kasz z innymi produktami zawierającymi białko roślinne, np. roślinami strączkowymi i warzywami zawierającymi tryptofan i lizynę.


Kasze, a szczególnie kasza gryczana, są także źródłem rutyny. Jest to flawonoid wykazujący właściwości antyoksydacyjne. Działa także uszczelniająco na naczynia krwionośne i zapobiega zapaleniom żył.


Kasze są produktami mało przetworzonymi, usuwa się z nich jedynie niejadalne części. W związku z tym nie zawierają środków konserwujących ani polepszaczy smaku. Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają skomplikowanego przechowywania i są przystępne cenowo.


3. Zdrowotne działanie kaszy

Regularne spożywanie kasz może uchronić przed nadwagą i otyłością, zaparciami, hemoroidami, kamicą pęcherzyka żółciowego, miażdżycą, cukrzycą typu II, podwyższonym stężeniem cholesterolu. Z uwagi na zawartość potasu i magnezu spożywanie kasz jest korzystne u osób z nadciśnieniem tętniczym. Składniki te bowiem wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Kasze zawierają również kwas foliowy niezbędny do rozwoju cewy nerwowej u płodu. Warto zatem spożywać kasze w okresie ciąży. Niski indeks glikemiczny gruboziarnistych kasz takich jak kasza gryczana czy jęczmienna sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi u osób z występującą cukrzycą i insulinoopornością. Nie bójmy się zatem, jedzmy kaszę na zdrowie!

 


Bibliografia

Hęś M. et al., Porównanie spożycia oraz stanu wiedzy na temat wartości żywieniowej kasz wśród wybranych grup respondentów, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(4), 951–954.
Czaja J. et al., Kasze źródłem tiaminy i niacyny w diecie człowieka, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2009, 42(3), 831–835.
Broszura IŻŻ, Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej,

izz.waw.pl/attachments/article/7/Piramida%20Zdrowego%20%C5%BBywienia%20i%20Aktywno%C5%9Bci%20Fizycznej%20Broszura.pdf (15.11.2018).