Dieta zgodna z grupą krwi stała się jednym z najpopularniejszych trendów żywieniowych lat dziewięćdziesiątych. Choć nie wydaje się szkodliwa, może robić wrażenie skomplikowanej. Czy warto ją stosować? Co na jej temat mówią najnowsze badania?


 

SPIS TREŚCI:
1. Główne założenie diety zgodnej z grupą krwi
2. Co przemawia za dietą?
3. Dieta zgodna z grupą krwi i jej minusy
4. Czy warto stosować odżywianie zgodne z grupą krwi?

 

 

1. Główne założenie diety zgodnej z grupą krwi

Najbardziej popularny system klasyfikacji grup krwi oparty jest na występowaniu na powierzchni krwinek czerwonych antygenów ABH. Teoria diety zgodnej z grupą krwi została stworzona przez naturopatę Petera D’Adamo. Zgodnie z nią grupa krwi, którą posiadamy, odzwierciedla nawyki żywieniowe naszych przodków. Autor twierdzi, że jeśli dostosujemy swój styl żywienia do grupy krwi, możemy odnieść wiele korzyści zdrowotnych, jak zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.


Zgodnie z teorią D’Adamo dobór produktów zależny jest od zawartości w nich lektyn (białka lub glikoproteiny wiążące białka). Jeżeli będą niezgodne z grupą krwi, mogą prowadzić do aglutynacji (sklejania się) krwinek oraz stanów zapalnych. Dla każdej z grup krwi proponowane jest odmienne postępowanie dietetyczne. D’Adamo twierdzi również, że w Japonii grupa krwi uznawana jest za czynnik warunkujący występowanie pewnych cech osobowości. Poniższe informacje dotyczące postępowania w zależności od posiadanej grupy krwi to nie naukowo udowodnione fakty, lecz jedynie twierdzenia autora diety.

 

Typ A
Jak twierdzi D’Adamo osoby z grupą krwi A charakteryzują się niskim poziomem kwasu solnego w soku żołądkowym, a jednocześnie wysoką zawartością w jelitach disacharydaz (enzymów trawiących węglowodany). W związku z tym trudno jest osobom z tą grupą krwi trawić mięso i produkty zwierzęce, doskonale za to radzą sobie z warzywami i produktami będącymi źródłem skrobi. Osobom tym zaleca się dietę bezmięsną opartą na produktach roślinnych, organicznych, nieprzetworzonych. Zaleca się im także unikanie kawy, alkoholu oraz znaczne ograniczenie cukru. Ma to mieć związek z wyższym stężeniem kortyzolu i bardziej nasiloną niż w innych grupach reakcją na czynniki stresujące. Pomocne w redukcji stresu mogą okazać się ćwiczenia relaksujące, jak tai chi, joga, ćwiczenia oddechowe.

Ponadto osoby te powinny szczególnie pamiętać o zachowaniu regularności posiłków oraz spożywaniu ich w spokojnej atmosferze. Produkty należy dokładnie gryźć, aby ułatwić ich trawienie.

 

Typ B
Ta grupa krwi rozwinęła się u naszych przodków bytujących w Himalajach na terenie dzisiejszych Indii i Pakistanu. Musieli zatem przystosować się do panującego tam klimatu, odmiennego zgoła od warunków panujących na sawannie. W związku z tym osoby będące posiadaczami antygenu B mają być elastyczne i łatwo dostosowywać się do zmian. Produkty, które sprzyjają tyciu tych osób i stwarzają u nich ryzyko hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu glikemii) po spożyciu, to kukurydza, pszenica, gryka, soczewica, pomidory, orzechy, nasiona sezamu. Przeciwwskazany jest także kurczak, który zawiera lektyny powodujące proces aglutynacji.

 

Wskazane jest spożycie dziczyzny, królika, cielęciny, niskotłuszczowego nabiału, jajek, zielonych warzyw. Wskazane jest wykonywanie ćwiczeń angażujących zarówno mięśnie, jak i umysł – tenis, wspinaczka górska, golf. D’Adamo poleca także wizualizację jako technikę ułatwiającą osiąganie stawianych sobie celów. Zaleca także zachowanie higieny snu – powinno się spać nie krócej niż 8 godzin dziennie i kłaść jeszcze przed godziną 23. Osoby z krwią typu B są podobno żądni kontaktu z innymi ludźmi, wskazana jest więc aktywność w lokalnych społecznościach czy innych zintegrowanych grupach ludzi.

 

Typ 0
Według pomysłodawcy diety osoby z grupą krwi 0 często cierpią na chorobę wrzodową żołądka w związku z większą produkcją kwasu solnego w żołądku. Są lepiej niż pozostałe typy przystosowane do trawienia mięsa, metabolizmu cholesterolu i tłuszczu. Wysokie spożycie węglowodanów, a szczególnie cukrów prostych prowadzi u nich do tycia. Do produktów przeciwwskazanych należą pszenica, olej sojowy, orzechy ziemne, fasola. Autor zaleca osobom z grupą 0 ćwiczenia energiczne, wykonywane przez minimum 30 minut co najmniej 4 razy w tygodniu. Regularne ćwiczenia korzystnie wpłyną na samopoczucie psychiczne. Zaleca się je także w chwilach wielkiej pokusy sięgnięcia po używkę, jak alkohol czy papierosy.

 

Typ AB
Najmłodszy ewolucyjnie. Produkty zalecane przez D'Adamo dla osób z tą grupą krwi to tofu, nabiał, zielone warzywa. Preferuje się, aby osoby te nie spożywały w jednym posiłku źródeł białka i węglowodanów. Powinny unikać peklowanego i wędzonego mięsa. Tym osobom szczególnie nie sprzyja alkohol i kofeina. Są podatne na występowanie nowotworów żołądka. Powinny unikać także bananów, kukurydzy, kurczaka. W swoim grafiku osoby te powinny uwzględnić zarówno ćwiczenia intensywne, jak i relaksacyjne. Zaleca się im także technikę wizualizacji.


Znamy już koncepcję diety. Czy są podstawy, aby zacząć stosować dietę zgodną z grupą krwi?

 

2. Co przemawia za dietą?

Jak wynika z badania weryfikującego wpływ diety zgodnej z grupą krwi na czynniki ryzyka chorób serca, dla niektórych typów dieta ma właściwości korzystne. Przestrzeganie zaleceń dedykowanych typowi A wiąże się z niższą masą ciała, niższymi wartościami ciśnienia tętniczego krwi, niższym stężeniem triglicerydów, cholesterolu. Dieta dla typu 0 z kolei związana była wyłącznie z obniżeniem poziomu triglicerydów. Korzystny wpływ nie był jednak w żaden sposób uzależniony od grupy krwi osoby badanej. Z badania wynikało, że przestrzeganie założeń na przykład dla diety typu A przynosiło korzyści nie tylko osobom z tą grupą krwi. Nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę istnienie dowodów na korzystny wpływ diety roślinnej na zdrowie.

 

3. Dieta zgodna z grupą krwi i jej minusy Fabryka Siły Sklep

Podstawowym minusem samej koncepcji jest brak naukowego potwierdzenia teorii, na której się opiera. Sama grupa krwi może predysponować do wystąpienia pewnych chorób takich jak rak trzustki czy miażdżyca.


Dieta zgodna z grupą krwi jest restrykcyjna. Określona grupa krwi warunkuje produkty dopuszczane i zakazane w diecie. Może to prowadzić do problemów z długoterminowym przestrzeganiem zasad diety. Osobie z grupą krwi A preferującej mięso niezwykle trudno będzie się przestawić na dietę roślinną. Badania wskazują, że ludzie lepiej tolerują i kontynuują przez dłuższy czas dietę, która jest zgodna z ich indywidualnymi preferencjami. W związku z powyższym dieta zgodna z grupą krwi może nie przetrwać próby czasu. Czy zatem warto spróbować?

 

4. Czy warto stosować odżywianie zgodne z grupą krwi?

Dieta zgodna z grupą krwi może być zbilansowana i bezpieczna. Jednak czy skuteczna? W założeniu ma poprawiać samopoczucie, powodować utratę masy ciała, zmniejszać ryzyko chorób. Niestety – sama teoria nie została zweryfikowana, a jej skuteczność podważają badania. Znacznie łatwiej jest przestrzegać zdrowej diety zgodnie z własną naturą. Szukać mniej szkodliwej alternatywy dla naszych codziennych żywieniowych grzechów. Małymi krokami można osiągnąć cel, potrzeba na to jednak więcej czasu.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Blood type and your health, dadamo.com (10.07.2018 r.).
Cusack L. et al., Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2013, 98(1).
Gibson A.A., Sainsbury A., Strategies to improve adherence to diet ary weight loss interventions in research and Real-world settings, „Behavioral Sciences” 2017, 7(44).
Wang J. et al., ABO Genotype. Blood-Type Diet and Cardiometabolic Risk Factors, doi.org/10.1371/journal.pone.0084749 (23.07.2018).