Spożycie mięsa indyczego w Polsce z roku na rok wzrasta. Po mięsie kurcząt i wieprzowinie jest to najpopularniejszy gatunek mięsa. Dlaczego warto po niego sięgać?

 

SPIS TREŚCI:
1. Wysoka wartość odżywcza
2. Witaminy i składniki mineralne zawarte w mięsie indyka
3. Mięso z indyka niezbędne w diecie sportowca

 

 

1. Wysoka wartość odżywcza
Mięso z indyka charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i niską kalorycznością. Zawiera znikomą ilość tłuszczu i cholesterolu. Wśród lipidów znaczną część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto odznacza się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Nie bez przyczyny nazywane jest mięsem dietetycznym. Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.

 

Wartość odżywcza w 100 g poszczególnych części tuszy indyczej

 

 Mięso z piersi indyka, bez skóryMięso z podudzia indyka, bez skóryMięso z udźca indyka, bez skóryMięso ze skrzydeł indyka, bez skóry
Wartość kaloryczna [kcal]83100103114
Białko [g]19,216,619,418
Tłuszcz [g]0,73,72,84,7
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g]0,21,10,91,4
kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]0,31,61,32,1
kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]0,10,10,61
Węglowodany ogółem [g]0000
Błonnik pokarmowy [g]0000
Cholesterol [mg]49818170

Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.

 

2. Witaminy i składniki mineralne zawarte w mięsie indyka
W mięsie indyka znajdują się spore ilości witamin z grupy B – B1, B2, B3, B6, B12, oraz witaminy A. Indyk stanowi także świetne źródło cynku, fosforu, magnezu i potasu.


Cynk jest niezbędnym mikroskładnikiem w diecie człowieka. Wchodzi w skład wielu enzymów, które biorą udział w przemianie węglowodanów, białek i kwasów nukleinowych. Warunkuje dobry stan włosów, skóry i paznokci, wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych.


Tuszka indyka zawiera mniejsze ilości żelaza, wapnia czy miedzi. Zawartość poszczególnych składników regulatorowych zależy od części tuszy. Poniższa tabela przedstawia zawartość witamin i niektórych składników mineralnych w 100 g różnych części tuszy indyka.

  Fabryka Siły Sklep

Zawartość witamin i niektórych składników mineralnych w 100 g różnych części tuszki indyka

 Witamina B1 [mg]Witamina B2 [mg]Witamina B3 [mg]Witamina B6 [mg]Witamina B12 [mg]Witamina A [µg]Cynk [mg]Fosfor [mg]Magnez [mg]
Mięso z piersi indyka, bez skóry0,00,14,90,60,790,823835
Mięso z podudzia indyka, bez skóry0,10,23,30,31,7202,821427
Mięso z udźca indyka, bez skóry0,10,39,30,31,7202,622728
Mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry0,00,21,10,20,7202,320727

Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.

 

3. Mięso z indyka niezbędne w diecie sportowca
Białko jest niezbędne w diecie każdego człowieka, szczególnie w jadłospisie osoby aktywnej fizycznie. Każda aktywność fizyczna wiąże się ze zwiększonym rozpadem białek, które trzeba uzupełnić. Ponadto białko wspomaga regenerację organizmu po ćwiczeniach oraz wzrost masy mięśniowej. Im dłuższy i bardziej intensywny trening, tym więcej białka potrzebuje organizm. Zaletą protein zawartych w indyku jest ich wysoka wartość biologiczna. Zawierają w swym składzie wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie potrafi sam syntezować. Ponadto indyk jest lekkostrawny i nie obciąża przewodu pokarmowego.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Bean A., Żywienie w sporcie, Poznań 2013, 68–80.
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 163.
Czerwińska D., Myślał indyk o niedzieli…, „Przegląd Gastronomiczny” 2015, 69(1–2), 12–13.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.