Ile kalorii ma mięso z indyka? Czy jest niezbędne w diecie sportowca
Spożycie mięsa indyczego w Polsce z roku na rok wzrasta. Po mięsie kurcząt i wieprzowinie jest to najpopularniejszy gatunek mięsa. Dlaczego warto po niego sięgać?
SPIS TREŚCI:
1. Wysoka wartość odżywcza
2. Witaminy i składniki mineralne zawarte w mięsie indyka
3. Mięso z indyka niezbędne w diecie sportowca
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Wysoka wartość odżywcza
Mięso z indyka charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i niską kalorycznością. Zawiera znikomą ilość tłuszczu i cholesterolu. Wśród lipidów znaczną część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto odznacza się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Nie bez przyczyny nazywane jest mięsem dietetycznym. Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
Wartość odżywcza w 100 g poszczególnych części tuszy indyczej
Mięso z piersi indyka, bez skóry | Mięso z podudzia indyka, bez skóry | Mięso z udźca indyka, bez skóry | Mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry | |
Wartość kaloryczna [kcal] | 83 | 100 | 103 | 114 |
Białko [g] | 19,2 | 16,6 | 19,4 | 18 |
Tłuszcz [g] | 0,7 | 3,7 | 2,8 | 4,7 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone [g] | 0,2 | 1,1 | 0,9 | 1,4 |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] | 0,3 | 1,6 | 1,3 | 2,1 |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] | 0,1 | 0,1 | 0,6 | 1 |
Węglowodany ogółem [g] | 0 | 0 | 0 | 0 |
Błonnik pokarmowy [g] | 0 | 0 | 0 | 0 |
Cholesterol [mg] | 49 | 81 | 81 | 70 |
Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
2. Witaminy i składniki mineralne zawarte w mięsie indyka
W mięsie indyka znajdują się spore ilości witamin z grupy B – B1, B2, B3, B6, B12, oraz witaminy A. Indyk stanowi także świetne źródło cynku, fosforu, magnezu i potasu.
Cynk jest niezbędnym mikroskładnikiem w diecie człowieka. Wchodzi w skład wielu enzymów, które biorą udział w przemianie węglowodanów, białek i kwasów nukleinowych. Warunkuje dobry stan włosów, skóry i paznokci, wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych.
Tuszka indyka zawiera mniejsze ilości żelaza, wapnia czy miedzi. Zawartość poszczególnych składników regulatorowych zależy od części tuszy. Poniższa tabela przedstawia zawartość witamin i niektórych składników mineralnych w 100 g różnych części tuszy indyka.
Zawartość witamin i niektórych składników mineralnych w 100 g różnych części tuszki indyka
Witamina B1 [mg] | Witamina B2 [mg] | Witamina B3 [mg] | Witamina B6 [mg] | Witamina B12 [mg] | Witamina A [µg] | Cynk [mg] | Fosfor [mg] | Magnez [mg] | |
Mięso z piersi indyka, bez skóry | 0,0 | 0,1 | 4,9 | 0,6 | 0,7 | 9 | 0,8 | 238 | 35 |
Mięso z podudzia indyka, bez skóry | 0,1 | 0,2 | 3,3 | 0,3 | 1,7 | 20 | 2,8 | 214 | 27 |
Mięso z udźca indyka, bez skóry | 0,1 | 0,3 | 9,3 | 0,3 | 1,7 | 20 | 2,6 | 227 | 28 |
Mięso ze skrzydeł indyka, bez skóry | 0,0 | 0,2 | 1,1 | 0,2 | 0,7 | 20 | 2,3 | 207 | 27 |
Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
3. Mięso z indyka niezbędne w diecie sportowca
Białko jest niezbędne w diecie każdego człowieka, szczególnie w jadłospisie osoby aktywnej fizycznie. Każda aktywność fizyczna wiąże się ze zwiększonym rozpadem białek, które trzeba uzupełnić. Ponadto białko wspomaga regenerację organizmu po ćwiczeniach oraz wzrost masy mięśniowej. Im dłuższy i bardziej intensywny trening, tym więcej białka potrzebuje organizm. Zaletą protein zawartych w indyku jest ich wysoka wartość biologiczna. Zawierają w swym składzie wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm nie potrafi sam syntezować. Ponadto indyk jest lekkostrawny i nie obciąża przewodu pokarmowego.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Bean A., Żywienie w sporcie, Poznań 2013, 68–80.
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 163.
Czerwińska D., Myślał indyk o niedzieli…, „Przegląd Gastronomiczny” 2015, 69(1–2), 12–13.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.