Miód często uważany jest za naturalny lek na wiele schorzeń. Ale czy naprawdę posiada takie właściwości? Dzięki temu artykułowi dowiesz się, co zawiera w sobie miód oraz w jaki sposób pomoże w funkcjonowaniu twojemu organizmowi!

 

SPIS TREŚCI:

1. Miód – czym jest?

2. Lekarstwo na wiele schorzeń

3. Podgrzewanie miodu

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Miód – czym jest?

Dyrektywa Unii Europejskiej 2001/110EC określa miód jako naturalną słodką substancję wytwarzaną przez pszczoły z nektaru kwiatów lub

z wydalin żywych części roślin, lub też wydzielin owadów ssących soki żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przenoszą i łączą ze specyficznymi substancjami własnymi, składają i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.


W jego skład wchodzą:

– węglowodany – 77%, z czego 38% to fruktoza, 30% glukoza, 0,8–7,7% sacharoza, ok. 4–5% fruktooligosacharydy w zależności od rodzaju miodu;

– woda – 18%;

– kwasy organiczne – 0,05–1,2% (glukonowy, jabłkowy, cytrynowy);

– białka – 0,3% (miód w zależności od rodzaju zawiera ok. 20 aminokwasów, z czego najważniejsza jest prolina);

– enzymy: inwertaza, amylazy, oksydaza glukozy;

– polifenole (ich skład w dużej mierze zależy od rodzaju i rejonu, wyróżniamy kwasy fenolowe takie jak kwas wanilinowy i kawowy oraz flawonoidy, m.in. kwercetyna, kemferol);

– witaminy (niewielkie ilości tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, kwasu pantotenowego, biotyny, kwasu foliowego oraz kwasu askorbinowego);

– składniki mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez, fosfor, zawartość mieści się w granicy 0,04% w miodach jasnych i 0,2 w miodach ciemnych);

– olejki eteryczne.

 

Jeżeli spożywamy 21 g miodu (1 łyżka) dostarczymy 64 kcal, 0,06 g białka oraz 17,3 g węglowodanów. W sprzedaży występują różne rodzaje miodu, można wyróżnić nektarowy, spadziowy i mieszany oraz płynny i stały. Zawartość poszczególnych składników odżywczych będzie się różnić w zależności od rodzaju miodu, terminu czy też miejsca jego zbioru.

 

2. Lekarstwo na wiele schorzeń

Miód posiada silne właściwości antybiotyczne, które wynikają m.in. z obecności w jego składzie oksydazy glukozy – enzymu, który jest wprowadzany do miodu przez pszczoły wraz z wydzieliną gruczołów gardzielowych. Z glukozy i tlenu powstaje kwas glukonowy oraz nadtlenek wodoru, który ma silne działanie antybiotyczne. Reakcja powstawania nadtlenku zachodzi również w trakcie przechowywania miodu. Enzym oksydaza glukozy jest wrażliwy na działanie promieni słonecznych, traci również swoje właściwości po ogrzaniu. Ciekawostką jest, że po rozcieńczeniu miodu wodą jego aktywność antybiotyczna wzrasta o 220 razy w porównaniu z aktywnością antybiotyczną miodu nierozcieńczonego. Za działanie przeciwdrobnoustrojowe miodu odpowiada również enzym lizozym, flawonoidy oraz olejki eteryczne, które występują w miodzie w nieznacznych ilościach.


Dzięki tym właściwościom miód może pomóc w walce z takimi drobnoustrojami jak gronkowce, paciorkowce, Escherichia coli, Salmonella, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistek pochwowy, grzyby. Miód może wspomagać działanie niektórych antybiotyków. Udowodniono, że zastosowanie miodu i gentamycyny w zakażeniu Staphylococcus aureus, wzmocniło efekt działania antybiotyku. Według badań najwyższą aktywnością przeciwdrobnoustrojową wykazują miody nawłociowy, gryczany i nektarowo-spadziowy, natomiast najniższą miody wielokwiatowe, nektarowe oraz akacjowe.

  Fabryka Siły Sklep

Miód rzepakowy, lipowy, wrzosowy, wielokwiatowy, spadziowy z drzew iglastych może pomóc w takich schorzeniach układu oddechowego jak ostre lub przewlekłe zapalenia migdałków lub gardła, chrypka, ostre lub przewlekłe zapalenie śluzówki nosa lub zatok przynosowych, ostre lub przewlekłe zapalenia oskrzeli.


Odmiana miodu lipowego, wielokwiatowego, nektarowo-spadziowego wspomaga działanie układu nerwowego, łagodzi, działa uspokajająco i nasennie, poprawia czynności ośrodkowego układu nerwowego, poprawia jakość snu, osłabia działanie wielu używek (kawy, alkoholu, tytoniu).


Układ krążenia wspomaga miód rzepakowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy, nektarowo-spadziowy. Zwiększa wydajność skurczu mięśnia sercowego, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie tętnicze, normalizuje rytm serca, łagodzi ból w okolicy serca poprzez zmniejszanie napięcia nerwowego.


Miód gryczany, wrzosowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy, akacjowy może mieć wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Łagodzi zapalenia żołądka w chorobie wrzodowej, normalizuje czynność wydzielniczą i motoryczną żołądka, wspomaga gojenie nadżerek błony śluzowej w przypadku wrzodów, pomaga chronić błonę śluzową żołądka. 

 

Miód ze względu na zawartość polifenoli wywiera korzystne działanie w walce z wolnymi rodnikami, których nadmiar prowadzi do powstawania stresu oksydacyjnego. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przyspieszające gojenie ran. Dzięki tym właściwościom miód może zmniejszać lub nawet całkowicie usuwać obrzęk, zaczerwienienie, zmiany, które nieodłącznie towarzyszą stanom zapalnym skóry oraz alergiom. Najlepsze właściwości przeciwzapalne wykazują miody ciemne, które w swoim składzie zawierają najwięcej związków fenolowych. Wiele badań potwierdza także hipoglikemiczne działanie miodu, dlatego może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę.

 

3. Podgrzewanie miodu
Ze względu na swój słodki smak miód często wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, zarówno jako preparat słodzący, jak i substancja, która szybko dostarcza niezbędnej energii. Pamiętajmy, że miód podgrzany do temperatury powyżej 40°C traci właściwości lecznicze i bakteriobójcze. 

Najlepiej więc, jeżeli dodamy go już do wody o letniej temperaturze. Pamiętajmy, że o właściwościach leczniczych miodu decyduje przede wszystkim zawartość monosacharydów, witamin, składników mineralnych i kwasów organicznych. Udział tych składników odżywczych jest różny i zależy przede wszystkim od rodzaju miodu, który kupimy bądź wyprodukujemy.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, „Postępy Fitoterapii” 2018, 19(1), 58–64.

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, 2, 67–70.

United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release,

ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show (19.11.2018).

Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu, „Postępy Fitoterapii” 2017, 4, 290–297.