Winogrona to niedoceniane owoce. Najczęściej wykorzystywane są do przygotowania przetworów, np. dżemów czy soków, a także do dekoracji ciast czy innych deserów. Warto jednak podkreślić, że świetnie sprawdzają się także jako dodatek do innych dań, dotyczy to zarówno potraw na słodko, jak i wytrawnych. Winogrona zawierają wiele prozdrowotnych związków, dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie.

 

SPIS TREŚCI:
1. Winogrona – wartość odżywcza
2. Pomysły na dania z winogronem

 

 

1. Winogrona – wartość odżywcza
Istnieje wiele odmian winogron, lecz zdecydowanie najpopularniejsze to winogrona białe, zielone i czerwone. Właśnie te najczęściej można kupić na straganach lub w sklepach. Niezależnie od barwy owoc ten wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości.


To skarbnica przeciwutleniaczy. Zawiera flawonoidy, witaminy E, C oraz A. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu wpływa pozytywnie na opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Winogrona mają korzystny wpływ na skórę, szczególne właściwości przypisuje się związkom zawartym w pestkach, skórze i szypułkach owocu – resweratrolowi i flawonolom.

 

Resweratrol ma działanie przeciwnowotworowe, hamuje także utlenianie się cholesterolu HDL. Ponadto przeciwutleniacze chronią skórę zarówno przez promieniowaniem UV, jak i innymi szkodliwymi czynnikami. Wykazują właściwości wzmacniające jej strukturę oraz przyspieszają proces regeneracji (A. Nowak i wsp. 2014). Największą ilość przeciwutleniaczy można znaleźć w winogronach w kolorze czerwonym (C.M. Callaghan, R.E. Leggett, R.M. Levin 2013).

 

2. Pomysły na dania z winogronem
Zielona sałatka z winogronem
Czas przygotowania: 15 minut


Składniki (na 1 porcję):
– szpinak – 2 garści (40 g),
– winogrono zielone – garść (70 g),
– ser camembert – ½ sztuki (60 g),
– orzechy włoskie – 4 sztuki (16 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sos sojowy – łyżeczka (5 g),
– miód – ½ łyżeczki (5 g).

Sposób przygotowania
1. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i umieścić w misce.
2. Ser camembert pokroić na mniejsze kawałki i dodać do szpinaku.
3. Winogrona umyć, dodać do sałatki wraz z posiekanymi orzechami.
4. Z oliwy z oliwek, sosu sojowego oraz miodu przygotować dressing, polać nim sałatkę.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 404 kcal,
– białko: 17,2 g,
– tłuszcze: 28,7 g,
– węglowodany: 21,1 g. Fabryka Siły Sklep

 

Antyoksydacyjny koktajl z winogronem
Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– szpinak – garść (20 g),
– winogrono czerwone – garść (70 g),
– jabłko – ½ sztuki (100 g),
– burak, gotowany – sztuka (120 g),
– woda – ½ szklanki (120 g),
– miód – ½ łyżeczki (5 g).

 

Sposób przygotowania
1. Do naczynia przełożyć umyty szpinak i winogrono.
2. Dodać buraka i jabłko pokrojone na mniejsze kawałki.
3. Całość zalać wodą, dodać miód i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 170 kcal,
– białko: 3,4 g,
– tłuszcze: 0,7 g,
– węglowodany: 40,8 g.

 

Sałatka z winogronem i fetą
Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– rukola – garść (20 g),
– filet z kurczaka – porcja (100 g),
– winogrono czerwone– garść (70 g),
– ser feta – 2 plastry (40 g),
– pomidorki koktajlowe – garść (100 g),
– ogórek zielony – sztuka (50 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– papryka słodka – ½ łyżeczki (2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w podłużne paski.
2. Mięso doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie z oliwek.
3. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a ogórka pociąć w talarki. Umieścić w misce.
4. Dodać rukolę i podsmażonego kurczaka.
5. Winogrono przekroić na pół i dodać do sałatki.
6. Na koniec sałatkę udekorować serem feta.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 309 kcal,
– białko: 30,5 g,
– tłuszcze: 13,2 g,
– węglowodany: 17,3 g.

 

Muffinki z winogronami
Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki (na 8 porcji):
– mąka orkiszowa – 2 szklanki (240 g),
– jogurt naturalny – ½ szklanki (120 g),
– mleko – 5 łyżek (50 g),
– oliwa z oliwek – 3 łyżki (30 ml),
– jajko – sztuka (50 g),
– winogrono, zielone – garść (70 g),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g),
– erytrytol – 5 łyżek (50 g).

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
2. Do miski wsypać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz erytrytol. Wymieszać.
3. Następnie dodać jajko, mleko, jogurt naturalny oraz oliwę z oliwek i dokładnie połączyć.
4. Przygotowaną masę nałożyć do papilotek, a następnie dodać po 2–3 sztuki winogron.
5. Piec przez 20–25 minut.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 159 kcal,
– białko: 5,9 g,
– tłuszcze: 5,4 g,
– węglowodany: 20,7 g.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Callaghan C.M., Leggett R.E., Levin R.M., A comparison of total antioxidant capacities of concord, purple, red, and green grapes using the CUPRAC assay, „Antioxidants” 2013, 2(4), 257–264.
Nowak A. et al., Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry, „Postępy Fitoterapii” 2014, 15(2), 94–99.