Owoce leśne – sprawdź, jakie mają właściwości
Poziomki, maliny leśne, jeżyny, borówki – większości z nas kojarzą się z latem i wakacjami na wsi. Niepowtarzalne walory smakowe to jednak nie jedyna ich zaleta. Owoce leśne to także bogactwo witamin i składników mineralnych niezbędnych dla organizmu. Poznajmy najważniejsze ich właściwości.
SPIS TREŚCI:
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
Kto z nas nie jadł pierogów z borówkami lub jagód polanych śmietaną z cukrem? To zapewne smaki dzieciństwa wielu z nas. Jednak najważniejsze właściwości tych owoców wynikają z bogactwa zawartych w nich składników.
Borówki są świetnym źródłem:
– witamin, w tym witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C;
– składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, magnezu;
– garbników, działających antybakteryjnie i antywirusowo;
– antocyjanów, będących silnymi przeciwutleniaczami.
Tak różnorodny i cenny skład borówek sprawia, że wykazują one liczne prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć, że wpływają pozytywnie na problemy układu pokarmowego, działają w dwojaki sposób: lekko przeczyszczająco w przypadku spożywania świeżych owoców oraz przeciwbiegunkowo, jeśli spożywa się je w formie suszonej.
Nie tylko owoce tej rośliny wykazują pozytywne działanie. Okazuje się, że w liściach zawarta jest substancja zwana „roślinną insuliną” – napary z tej części borówki są więc pomocne dla osób cierpiących na cukrzycę. Takie herbatki mogą także okazać się wybawieniem w przypadku zapalenia układu moczowego.
Te ciemnogranatowe lub czarne owoce zwane są również ostrężynami. Wyglądem przypominają maliny, są jednak od nich mniej słodkie, czasem wręcz cierpkie. Posiadają bardzo duże ilości witamin A i E – silnego przeciwutleniacza zwanego „witaminą młodości”. Jeżyny to także źródło magnezu, potasu i antocyjanów – przeciwutleniaczy i barwników nadających czerwoną, niebieską lub fioletową barwę.
Podobnie jak w przypadku borówki, liście jeżyny również znajdują zastosowanie w naturalnych metodach leczenia. Napary wykorzystuje się w przypadku objawów grypy i przeziębienia.
W odróżnieniu od maliny uprawnej owoce maliny leśnej są drobne, a czas ich zbioru jest bardzo krótki. Wyróżniają się także znacznie mocniejszym zapachem. Są świetnym źródłem garbników i witaminy C, dlatego herbaty i soki z tego owocu często stosuje się w przypadku grypy i przeziębienia. Przypisuje się im działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, oczyszczające i moczopędne.
Malina leśna, jako źródło kwasów organicznych, wykazuje także właściwości wspomagające procesy trawienia. Naparów z liści tej rośliny używa się w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych.
Ich największą zaletą jest bardzo wysoka zawartość witaminy C (ok. 60 mg/100 g, a więc prawie dwukrotnie więcej niż w malinie leśnej). Oprócz tego dostarczają także wielu składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia, fosforu czy siarki.
Liście poziomki również zostały docenione w medycynie naturalnej – przygotowane z nich napary są stosowane w nieżycie żołądka i jelit oraz problemach z układem moczowym.
Owoce leśne to niezwykłe bogactwo prozdrowotnych związków. Niestety nie wszyscy je doceniają. Spożywamy ich coraz mniej lub zupełnie zastępujemy je ogrodowymi odmianami, które – choć również bogate w składniki odżywcze – nie wykazują aż tak silnych właściwości jak ich dziko żyjące odpowiedniki.
Jedyną wadą owoców leśnych jest bardzo krótki czas przydatności do spożycia, dlatego najlepiej zjadać je od razu po zerwaniu z krzaka. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie z nich soków, dżemów czy innych przetworów.
Warto również pamiętać, że przed spożyciem owoców konieczne jest ich umycie – w przeciwnym wypadku mogą stać się źródłem zakażenia chorobami pasożytniczymi.