Na co wpływa ryba?
Ryba jest doskonałym źródłem białka, witamin, składników mineralnych
i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Warto zatem wkomponować rybę do naszego menu. Oprócz wyżej wymienionych walorów, posiada ona także walory smakowe. W dobie kurczaka z ryżem, ryba staje się świetnym urozmaiceniem. Nie dość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki odżywcze w rybach
2. Ryby – wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zdrowie
3. Żaden pokarm nie jest doskonały
4. Optymalna dawka ryb
5. Podsumowanie
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Składniki odżywcze w rybach
Białko - mięso ryb dostarcza średnio 18 gram białka na 100 gram ryby. Jest ono lekkostrawne, dobrze przyswajalne i charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów rozgałęzionych. Mięso to jest na ogół chudsze niż mięso wołowe lub wieprzowe. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu, nie przekraczającej 2%, większość popularnych gatunków ryb jest niskokaloryczna. Przykładowo, 100 gram mintaja to 81 kcal, dorsza to 82 kcal, szczupaka to 88 kcal.
Składniki mineralne - ryby dostarczają wielu składników mineralnych. Do takich zaliczamy: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i selen. Morskie odmiany, podobnie jak skorupiaki czy mięczaki, w porównaniu ze słodkowodnymi, dostarczają więcej sodu. Ryby są także naturalnym źródłem jodu.
Witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3 - tłuste ryby są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Te witaminy to A, D, E i K. Poza tym, niezależnie od zawartości tłuszczu, dostarczają witamin z grupy B. Co do zawartości kwasów tłuszczowych, należy stwierdzić, że nie wszystkie ryby są chude. Śledź, makrela oraz łosoś zawierają od 9 do 14% tłuszczu. W tym wypadku wysoka zawartość tłuszczu jest zaletą.
Ryby są jedynymi produktami pochodzenia zwierzęcego o korzystnym profilu lipidowym. Zawierają mało nasyconych kwasów tłuszczowych, za to dużo tych nienasyconych. W porównaniu z innymi produktami spożywczymi, dostarczają wyjątkowo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
z rodziny omega-3. Najważniejsze z nich to EPA i DHA. To właśnie dzięki tym kwasom, Eskimosi rzadko umierają z powodu chorób serca.
2. Ryby – wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na zdrowie
Korzyści wynikające z podaży kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 są ogromne. Kwasy te warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i wzroku. Ponadto zmniejszają podatność na depresję i inne zaburzenia neuropsychiatryczne. Korzystnie wpływają na pamięć i zapobiegają demencji. Chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak miażdżyca oraz nadciśnienie.
Kwasy te wzmacniają nasz układ odpornościowy. Łagodzą objawy astmy oraz chorób o podłożu zapalnym, takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Ponadto tłuszcze te wspomagają redukcję masy ciała. Badania wykazują, że osoby, które regularnie zjadają ryby lub przyjmują suplementy
3. Żaden pokarm nie jest doskonały
Mimo że ryby są bardzo odżywcze i zawierają mnóstwo witamin, nie należy przesadzać z ich nadmiernym konsumowaniem. Wszystko należy spożywać
z umiarem, gdyż nie ma doskonałego pokarmu. Z jednej strony mają bardzo wysoką, nieporównywalną z innymi produktami, wartość odżywczą, z drugiej mogą natomiast zawierać zanieczyszczenia. Jednym z najistotniejszych zanieczyszczeń dotyczących ryb jest rtęć. Występuje ona w rybach w postaci metylortęci.
Zatrucie rtęcią powoduje uszkodzenie układu nerwowego, zaburzenia wzroku, koordynacji ruchowej, upośledzenie umysłowe, a nawet śmierć.
W Japonii w latach 50-tych doszło do skażenia odpadami jednej z rzek. Zanieczyszczone zostały ryby, które stanowiły główny składnik diety ludzi tam mieszkających. Doszło do masowego zachorowania na dziwną chorobę neurologiczną.
Zawartość metylortęci w rybach zależy nie tylko od zanieczyszczenia środowiska, ale również od gatunku ryby. Najwięcej rtęci kumulują ryby duże oraz długo żyjące. Do takich ryb zaliczamy: miecznik, rekin, makrela królewska. Najmniej metylortęci zawierają ryby mniejsze, krótko żyjące, takie jak łosoś oraz skorupiaki. Należy także zwrócić uwagę na tuńczyka w puszcze. Jest on chętnie kupowany ze względu na cenę oraz dużą ilość białka. Termiczny sposób utrwalania negatywnie wpływa na kwasy omega-3.
Poza rtęcią, ryby mogą także kumulować polichlorowane bifenyle i dioxyny. Działają one niekorzystnie na układ odpornościowy oraz nerwowy. Zawartość tych składników zależy od środowiska, w jakim żyją. Nie należy się jednak ich bać, gdyż obróbka kulinarna pozwala na usuwanie tych szkodliwych substancji. Usuwanie skóry oraz tłuszczu z brzucha pozwala redukować ich ilość. Podczas wysokiej temperatury także dochodzi do ich zniszczenia.
Panga i tilapia to ryby, które są słodkowodne. Są chude, a jednocześnie tanie. Ryby te jednak pochodzą z wietnamskich oraz chińskich hodowli. Złe warunki hodowlane, takie jak stosowanie antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych oraz paszy z rybiego tłuszczu, które magazynują toksyny, mają negatywny skutek na ich wartości odżywcze. Dlatego warto wziąć to pod uwagę i ograniczyć spożycie tego rodzaju ryb.
4. Optymalna dawka ryb
Aby odnieść jak największe korzyści ze stosowania ryb jako produktów
w naszej diecie, warto spożywać w ciągu tygodnia 1 do 2 porcji ryb. Ryby te powinny być bogate w kwasy omega-3. Jedzenie ryb chudszych również jest korzystne, jednak je można zjadać częściej.
Aktualnie uważa się, że dla zdrowia, w celu zredukowania ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, należy dostarczyć organizmowi 250 mg na dobę kwasów EPA i DHA. Taką dawkę kwasów
z rodziny omega-3 zapewni nam zjedzenie raz w tygodniu 125 gram porcji łososia lub dwóch porcji 120 gram pstrąga.
W przypadku osób ze schorzeniami układu krążenia, zaleca się dawkę 1000 mg na dobę kwasów EPA i DHA. W takiej sytuacji wskazane jest jedzenie ryb kilka razy w tygodniu. Pamiętać należy, że w takim wypadku, przynajmniej raz w tygodniu, należy jeść ryby tłustsze o wysokiej zawartości omega-3.
5. Podsumowanie
Wprowadzenie ryb do naszego menu niesie za sobą wiele korzyści. Warto czasem zamienić kurczaka, wołowinę czy wieprzowinę na mięso z ryby. Dostarczymy odpowiednich składników odżywczych oraz doświadczymy doskonałych walorów smakowych.