Papryka jest najchętniej wybieranym przez Polaków warzywem. W sklepach najczęściej można spotkać czerwone, żółte, pomarańczowe oraz zielone papryki. Oprócz słodkiej papryki występują także jej ostre warianty, które zawierają dużo kapsaicyny. Papryka jest istną bombą witaminową i warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie.

 

SPIS TREŚCI:
1. Wartość odżywcza
2. Bomba witaminowa
3. Kapsaicyna
4. Papryka a nowotwory i otyłość
5. Zastosowanie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Wartość odżywcza
Papryka jest produktem niskokalorycznym z dużą zawartością wody – 91%. Ze względu na sporą zawartość błonnika (2 g/100 g) jest polecana osobom będącym na diecie redukcyjnej czy mającym problemy z wypróżnianiem. Papryka zawiera pierwiastki takie jak potas, wapń, fosfor czy magnez. Warzywo to jest skarbnicą witamin A, E i C oraz witamin z grupy B.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 32 kcal,
– białko: 1,3 g,
– tłuszcze: 0,5 g,
– węglowodany: 6,6 g,
– błonnik: 2 g.

 

Makro- i mikroelementy:
– sód: 3 mg,
– potas: 255 mg,
– wapń: 13 mg,
– fosfor: 31 mg,
– magnez: 11 mg,
– żelazo: 0,6 mg,
– cynk: 0,26 mg,
– miedź: 0,08 mg,
– mangan: 0,1 mg,
– jod: 1 µg.

 

Witaminy:
– witamina A: 528 µg,
– witamina E: 2,9 mg,
– tiamina: 0,04 mg,
– ryboflawina: 0,12 mg,
– niacyna: 1,6 mg,
– witamina B6: 0,45 mg,
– foliany: 52 µg,
– witamina C: 144 mg.

 

2. Bomba witaminowa
Papryka obfituje w beta-karoten, który wpływa na narząd wzroku. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina A wpływa także na prawidłowy rozwój płodu, pracę układu immunologicznego oraz stan naskórka. Dlatego trzeba pamiętać, żeby zawsze spożywać paprykę z dodatkiem zdrowych tłuszczów. Z kolei witamina C wzmacnia odporność oraz pomaga wchłaniać żelazo, co może mieć ogromne znaczenie dla osób z anemią.

 

3. Kapsaicyna
W papryce znajduje się alkaloid o ostrym smaku zwany kapsaicyną. Jest on znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Może być wykorzystywana w leczeniu bólów przy zapaleniu stawów czy neuropatii cukrzycowej, a także pooperacyjnych bólów. Wykazano, że spożywanie kapsaicyny może uchronić przed wrzodami żołądka lub pomóc w ich leczeniu.

  Fabryka Siły Sklep

Z najnowszych badań wynika, że kapsaicyna może wspomagać działanie sorafenibu – leku stosowanego przy raku wątrobowokomórkowym. Uważa się, że osoby, które często (częściej niż 5 razy w tygodniu) jedzą posiłki wzbogacane np. ostrą papryką, mają wyższy poziom HDL, tzw. dobrego cholesterolu. Inne badania wykazały, że kapsaicyna odgrywa rolę w leczeniu cukrzycy. Obniża poziom glukozy we krwi, co może wspomagać stosowane leki.

 

4. Papryka a nowotwory i otyłość
Przypuszcza się, że polisacharydy pektynowe zawarte w zielonej papryce mogą działać przeciwnowotworowo w przypadku guzów piersi. Badanie z 2018 r. potwierdziło, że przyjmowanie preparatów z tego warzywa może mieć wpływ na zmniejszenie unaczynienia guza. Optymizmem napawają także doniesienia, że papryka chili przyczynia się do zmniejszenia masy ciała, tym samym zapobiega otyłości.

 

5. Zastosowanie
Papryka surowa świetnie nadaje się do tworzenia sałatek oraz zdrowych niskokalorycznych przekąsek. Aby uwydatnić jej aromat, najlepiej piec ją w piekarniku lub grillować. Z papryki można przygotować także różnego rodzaju zupy, gulasze czy bałkański sos ajvar. Paprykę można także faszerować mięsem lub kaszami. Nie należy zapominać także o przyprawach. Półki sklepowe uginają się od przeróżnych sproszkowanych papryk – słodkich, ostrych czy wędzonych.

 

1 czerwona słodka papryka (230 g) = 64 kcal
1 papryczka chili (20 g) = 6 kcal

 


Bibliografia
Srinivasan K., Biological Activities of Red Pepper (Capsicum annuum) and Its Pungent Principle Capsaicin: A Review, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2016, 56(9), 1488–1500.
Zhang S.S. et al., Capsaicin enhances the antitumor activity of sorafenib in hepatocellular carcinoma cells and mouse xenograft tumors through increased ERK signaling, „Acta Pharmacologica Sinica” 2018, 39(3), 438–448.
Adami E.R. et al., Antineoplastic effect of pectic polysaccharides from green sweet pepper (Capsicum annuum) on mammary tumor cells in vivo and in vitro, „Carbohydrate Polymers” 2018, 201, 280–292.
Xue Y. et al., Association between spicy food consumption and lipid profiles in adults: a nationwide population-based study, „British Journal of Nutrition” 2017, 118(2), 144–153.
Zheng J. et al., Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications, „Bioscience Reports” 2017, 37(3).
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.