Jajecznica, jajka sadzone czy kogel-mogel – to tylko nieliczne przykłady jajecznych przysmaków. Jednak wielu z nas ogranicza spożycie jajek. Według niektórych opinii jajka przyczyniają się do podwyższania poziomu „złego” cholesterolu, dlatego zyskały miano „cholesterolowej bomby”. Na szczęście najnowsze badania wykazały, iż nawet codzienne spożywanie jajek nie niesie za sobą negatywnych skutków, co więcej – może mieć działanie prozdrowotne.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jajko – bomba cholesterolowa?
2. Prozdrowotne właściwości jajek
3. Zastosowanie jajek w dietach
4. Jajka – ograniczenie spożywania

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Jajko – bomba cholesterolowa?
Przez lata zarówno dietetycy, jak i lekarze ostrzegali przed spożywaniem jajek i zachęcali do ograniczania ich w diecie. Wynikało to z założenia, że produkty zawierające duże ilości cholesterolu, w tym przypadku żółtko jaja, znacząco podwyższają poziom tego związku w organizmie. Warto jednak pamiętać, że nawet 80% cholesterolu jest wytwarzane przez sam organizm, a zaledwie 20% dostarczamy wraz z pożywieniem.

 

I choć żółtko faktycznie obfituje w cholesterol, w jaju znajdują się również inne substancje, które regulują jego działanie i chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu w ścianach naczyń.


2. Prozdrowotne właściwości jajek
Taką funkcję pełni lecytyna znajdująca się w jajku – substancja niezbędna w każdym organizmie. Występuje w błonach komórkowych i odpowiada za wiele istotnych procesów zachodzących w ustroju, w tym właśnie za gospodarowanie cholesterolem poprzez jego emulgację. Innymi słowy sprawia, że cząsteczki cholesterolu są rozbijane na mniejsze części i usuwane z organizmu, dzięki czemu nie mają możliwości odkładania się w ściankach naczyń. Twierdzenie, że jajka podwyższają poziom cholesterolu, zostało obalone. Wręcz przeciwnie – ten składnik diety może pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy.

 

Oprócz lecytyny w jajku występują inne substancje, które sprawiają, że jest ono dobrym źródłem wielu składników odżywczych – witamin (A, D, E, K, B12, kwas foliowy), soli mineralnych (potas, wapń, siarka, fosfor, żelazo, cynk, sód), kwasów omega-3 i omega-6. Są to substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.


3. Zastosowanie jajek w dietach
Udowodniono, że nawet codzienne spożywanie jajek nie ma negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie nawet 10 jajek tygodniowo i zapewnia, że nawet taka ilość nie wpłynie niekorzystnie na organizm. Fabryka Siły Sklep

 

Jajka są także świetnym elementem konkretnych diet – ze względu na to, że posiadają wysoką gęstość odżywczą, sprawdzają się w dietach redukcyjnych, zapewniają uczucie sytości. Ich korzystne działanie w dietach odchudzających zostało potwierdzone przez badaczy. Wykazali oni, że spożywanie jajek pomaga w szybszej utracie zbędnych kilogramów.

 

Warto także pamiętać, że jajko jest jednym ze źródeł najlepiej przyswajalnego białka, zwłaszcza dla osób, u których zapotrzebowanie na ten składnik jest większe, w tym także sportowców!


4. Jajka – ograniczenie spożywania
Pomimo wykazanych prozdrowotnych właściwości jajek i zapewnień, iż powinny one być składnikiem racjonalnej diety, istnieją przypadki, w których ich spożycie powinno zostać ograniczone. Dotyczy to osób chorujących na cukrzycę lub chorobę niedokrwienną serca, współistniejące z nadwagą lub otyłością, oraz tych osób, które mają podwyższony cholesterol. Zaleca się, aby w takich przypadkach spożywanie jajek zostało ograniczone do maksymalnie kilku sztuk na tydzień.

 

Warto także zwrócić uwagę na sposób przyrządzania jajek. Najzdrowszą metodą jest gotowanie na miękko lub w koszulce. Kogel-mogel, choć jest niezapomnianym smakiem dzieciństwa, wraz z cukrem dostarcza sporej liczby kilokalorii, dlatego warto zachować umiar i zdrowy rozsądek. Odpowiednie przygotowanie dania z jajek dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych substancji, a podniebieniu – najlepszych wrażeń smakowych.

 

Mity żywieniowe są niezwykle popularne. Na szczęście współczesna medycyna i nauka doceniają znaczenie diety i zauważają, jak ogromny wpływ może mieć na stan zdrowia. Z tego też powodu przeprowadzanych jest wiele badań, dzięki którym można weryfikować informacje.

 

W końcu jajka wracają do łask, a ich spożywanie zalecają zarówno lekarze, jak i specjaliści do spraw żywienia. I choć tak jak we wszystkim i w spożywaniu jajek trzeba zachować umiar, to pewne jest, że włączenie ich do diety może pozytywnie wpłynąć na organizm.