Letnie kolorowe kanapki – 4 pyszne i zdrowe przepisy
Kolorowe kanapki zdecydowanie kojarzą się z latem, zwłaszcza że dostępne na straganach ogórki, pomidory czy rzodkiewki zachęcają do ich przygotowania. Kanapki z warzywami warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale także wartość odżywczą.
SPIS TREŚCI:
1. Z jakich składników przygotować letnie kanapki?
2. Przepisy na letnie kolorowe kanapki

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Z jakich składników przygotować letnie kanapki?
Kanapki to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych śniadań. Nic dziwnego, ponieważ są szybkie w przygotowaniu. Rano, gdy brakuje na wszystko czasu, sprawdzą się idealnie. Łatwo zabrać je także na wynos – do pracy, szkoły czy na wyjazd. Mogą zostać przyrządzone na różne sposoby przy użyciu wielu dodatków. To, z czego zostanie zrobiona taka kanapka, zależy wyłącznie od preferencji smakowych. Co prawda można wykorzystać klasycznie ser czy szynkę, jednak jeśli takie kanapki się znudziły, lepiej zamienić składniki na jajko, awokado czy serki kanapkowe.
Jako dodatek warto użyć świeżych warzyw, które najsmaczniejsze są właśnie latem. Ogórki zielone małosolne, pomidory malinowe czy sałata masłowa to produkty kojarzone z okresem wakacyjnym. Ich obecność na kanapkach nada niepowtarzalny smak. Od czerwca do sierpnia dostępne są także inne warzywa, które również można wykorzystać, zaś przygotowanie pasty z botwiny, kalafiora czy brokułu będzie dużym urozmaiceniem.
Podczas przygotowania kanapek warto zwrócić uwagę na rodzaj pieczywa. Najbardziej polecane jest to przyrządzone z pełnoziarnistych mąk. Dobrze więc sięgnąć po bułkę orkiszową, graham czy owsianą. Jeśli chodzi o chleb, to także warto wybrać graham, orkiszowy bądź żytni. Natomiast w przypadku występowania chorób układu pokarmowego zalecane jest pieczywo, które będzie łatwiej trawione, np. pszenne.
2. Przepisy na letnie kolorowe kanapki
Kanapki z serem kozim i warzywami
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni razowy – 2 kromki (70 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– ser kozi twarogowy – 2 plastry (40 g),
– sałata masłowa – 2 liście (10 g),
– pomidor – ½ sztuki (60 g),
– ogórek małosolny – sztuka (50 g),
– szczypiorek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Pieczywo polać oliwą, nałożyć sałatę oraz ser kozi.
2. Pomidor oraz ogórek pokroić w plastry, dodać na kanapki.
3. Całość posypać szczypiorkiem.
4. Doprawić do smaku.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 370 kcal,
– białko: 14,2 g,
– tłuszcze: 18,5 g,
– węglowodany: 39,9 g.
Kanapki z pastą z botwinki i sera feta
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (na 1 porcję):
– chleb żytni razowy – 2 kromki (70 g),
– botwina – ½ pęczka (200 g),
– ser feta – plaster (20 g),
– jogurt naturalny – łyżka (20 g),
– pomidor – ½ sztuki (60 g),
– ogórek małosolny – sztuka (50 g),
– szczypiorek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Botwinę dokładnie umyć, odciąć buraczki oraz łodygi od liści i pokroić w drobną kostkę.
2. Wrzucić do garnka, zalać wodą, gotować do miękkości (10–15 minut).
3. Po tym czasie przelać zimną wodą, dodać jogurt, ser feta, przyprawy i całość dokładnie zblendować.
4. Gotową pastę nałożyć na kromki, podać z pokrojonymi pomidorem, ogórkiem oraz szczypiorkiem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 278 kcal,
– białko: 13,9 g,
– tłuszcze: 5,3 g,
– węglowodany: 49,8 g.
Bułka z kolorową pastą jajeczną
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 1 porcję):
– bułka grahamka – sztuka (70 g),
– jajko – 2 sztuki (100 g),
– jogurt skyr – 2 łyżki (40 g),
– pomidor – ½ sztuki (60 g),
– ogórek małosolny – sztuka (50 g),
– szczypiorek – 2 łyżeczki (10 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotować na twardo (ok. 8 minut).
2. Ugotowane jajka przelać zimną wodą, rozgnieść widelcem i wrzucić do miski.
3. Następnie dodać jogurt skyr, łyżeczkę posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz. Całość wymieszać.
4. Gotową pastę nałoży na przekrojoną bułkę.
5. Dodać pokrojone warzywa.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 399 kcal,
– białko: 26,1 g,
– tłuszcze: 11,4 g,
– węglowodany: 51,0 g.
Kanapki z pastą brokułową
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 1 porcję):
– chleb graham – 2 kromki (70 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– brokuł – ⅓ sztuki (200 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– ogórek małosolny – sztuka (50 g),
– szczypiorek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Jajko ugotować na twardo (ok. 8 minut).
2. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do gotującej się wody i gotować 7 minut.
3. Jajko oraz brokuł przelać zimną wodą, a następnie zblendować z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw.
4. Gotową pastę nałożyć na kromki chleba.
5. Podać z pokrojonym ogórkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 351 kcal,
– białko: 19,6 g,
– tłuszcze: 12,1 g,
– węglowodany: 44,3 g.