Królowa jesieni – słodkie przepisy z wykorzystaniem dyni
Dynia nie bez powodu nazywana jest królową jesieni. Zaczyna się pojawiać na sklepowych półkach wraz z końcem lata. Warto włączyć ją do jesiennego jadłospisu nie tylko ze względu na smak. Dostarcza również wielu prozdrowotnych składników, które korzystnie oddziałują na ludzki organizm.
SPIS TREŚCI:
1. Dlaczego warto jeść dynię
2. Dynia w wersji na słodko – przepisy
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
To produkt niskokaloryczny, co szczególnie powinno zainteresować osoby będące na diecie redukcyjnej (w 100 g dostarcza ok. 33 kcal). Głównym źródłem energii są węglowodany (7,7 g). Zawartość białka wynosi 1,3 g, natomiast tłuszczu – zaledwie 0,3 g. Dynia to także ważne źródło wielu witamin i składników mineralnych – dużych ilości beta-karotenu, wapnia, potasu czy fosforu. Pestki dyni także zawierają prozdrowotne związki, np. błonnik pokarmowy czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Poniżej przedstawiono wartość odżywczą dyni.
Wartość odżywcza | Zawartość w 100 g |
Wartość energetyczna | 33 kcal |
Białko | 1,3 g |
Tłuszcze | 0,3 g |
Węglowodany | 7,7 g |
Błonnik pokarmowy | 2,8 g |
Potas | 278 mg |
Wapń | 66 mg |
Magnez | 14 mg |
Żelazo | 0,8 mg |
Witamina E | 1,0 mg |
Βeta-karoten | 2974 µg |
Źródło: Kunachowicz H. et al., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2016.
Dynię wykorzystywano już w medycynie ludowej. Była pomocna w łagodzeniu drobnych objawów bólowych, ale stosowano ją także w przypadku chorób nerek, jelit czy wątroby. Wyniki badań potwierdzają jej pozytywny wpływ na ludzki organizm. Dzięki zawartości potasu dynia sprzyja zachowaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego. Witamina A, która znajduje się w tym warzywie, świetnie wpływa na narząd wzroku, ale także wspiera układ odpornościowy. Tłuszcze nienasycone zawarte w nasionach dyni będą szczególnie ważne dla osób zmagających się z zaburzoną gospodarką lipidową. Związki te mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi (Z. Zdrojewicz, A. Błaszczyk, M. Wróblewska 2016).
Dynia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej przygotowuje się z niej rozgrzewającą zupę krem czy stosuje jako dodatek do makaronu. Warto jednak wykorzystać jej smak i przygotować dania na słodko – to idealny składnik ciast czy innych deserów.
2. Dynia w wersji na słodko – przepisy
Purée z dyni
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
– dynia – sztuka (1 kg*).
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
2. Dynię dokładnie wyszorować, przekroić na pół i wydrążyć. Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec przez ok. 30 minut.
5. Gdy dynia będzie miękka, wyjąć ją z piekarnika, ostudzić i obrać ze skóry.
6. Dynię dokładnie zblendować, purée powinno być gładkie.
*1 kg dyni pozwala na przygotowanie ok. 500 g purée. Purée można zamrozić i wykorzystać je później.
Dyniowy omlet z owocami
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (na 1 porcję):
– dynia, purée – porcja (100 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– płatki owsiane – 2 łyżki (20 g),
– mąka orkiszowa – 1½ łyżki (22 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g),
– jabłko – ½ sztuki (100 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g).
Sposób przygotowania
1. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, erytrytol, proszek do pieczenia oraz cynamon.
2. Następnie dodać jajko i purée z dyni i dokładnie wymieszać lub zblendować w celu uzyskania gładszej konsystencji.
3. Patelnię natłuścić oliwą z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wylać wcześniej przygotowaną masę i smażyć z obu stron.
4. Gotowy omlet podawać z pokrojonym jabłkiem i masłem orzechowym.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 418 kcal,
– białko: 16,4 g,
– tłuszcze: 17,2 g,
– węglowodany: 51,8 g.
Pieczona owsianka z dynią
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki (na 1 porcję):
– dynia, purée – porcja (100 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– mleko – ¼ szklanki (60 ml),
– płatki owsiane – 4 łyżki (40 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g).
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
2. Do miski wsypać płatki owsiane, erytrytol, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Następnie dodać mleko, jajko i purée z dyni. Dokładnie wymieszać.
4. Gotową masę przelać do naczynia żaroodpornego i piec przez 35–40 minut.
5. Polać masłem orzechowym.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 347 kcal,
– białko: 17,4 g,
– tłuszcze: 13,6 g,
– węglowodany: 41,0 g.
Dyniowe pancakes
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 1 porcję):
– dynia, purée – porcja (100 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– mleko – ¼ szklanki (60 ml),
– mąka orkiszowa – 2 łyżki (30 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g),
– oliwa z oliwek – ½ łyżeczki (2 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g),
– gruszka – ½ sztuki (70 g).
Sposób przygotowania
1. Mąkę, cynamon, erytrytol i proszek do pieczenia połączyć.
2. Następnie dodać jajko, purée z dyni oraz mleko i całość wymieszać.
3. Patelnię natłuścić oliwą z oliwek. Na rozgrzanej patelni smażyć niewielkie placuszki.
4. Podawać z pokrojoną gruszką i orzechami.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 375 kcal,
– białko: 16,6 g,
– tłuszcze: 16,0 g,
– węglowodany: 42,1 g.
Dyniowy chlebek
Czas przygotowania: 75 minut
Składniki (na 10 porcji):
– dynia, purée – szklanka (200 g),
– jajko – 2 sztuki (100 g),
– mąka orkiszowa – 2 szklanki (240 g),
– cynamon – łyżeczka (5 g),
– erytrytol – 5 łyżek (50 g),
– proszek do pieczenia – łyżeczka (5 g),
– oliwa z oliwek – 5 łyżek (50 g),
– orzechy włoskie – 6 sztuk (24 g).
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
2. Do miski wsypać suche składniki – mąka, cynamon, erytrytol i proszek do pieczenia.
3. Następnie dodać jajka, purée z dyni i oliwę z oliwek.
4. Orzechy posiekać i dodać do masy. Całość zmiksować.
5. Gotową masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec ok. 60 minut (do suchego patyczka).
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 161 kcal,
– białko: 5,3 g,
– tłuszcze: 7,9 g,
– węglowodany: 16,4 g.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Kulczyński B., Człapka-Matyasik M., Gramza-Michałowska A., Wartość żywieniowa dyni, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2016, 26(19), 15.
Kunachowicz H. et al., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2016.
Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, „Medycyna Rodzinna” 2016, 2, 70–74.