Kontrowersje wokół mleka
Mleko zawsze było obecne w diecie większości ludzi i zawsze było uważane za źródło zdrowia. Coraz częściej pojawiają się głosy, że nie jest to prawda. Konsumenci są atakowani sprzecznymi informacjami: z jednej strony, że mleko może hamować rozwój komórek nowotworowych raka piersi, z drugiej słyszą, że może stymulować rozwój raka jajnika i prostaty.
SPIS TREŚCI:

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią, by osoby dorosłe spożywały dziennie 2 szklanki mleka lub jego przetworów, natomiast dzieci i młodzież powinny spożywać 3–4 porcji dziennie.
Mleko jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu. Posiada wysoką wartość odżywczą, zawiera witaminy z grupy B, takie jak witamina B2 czy B12 oraz witaminy A i D. Jednak środowisko naukowe jest podzielone, co do przekonania o korzystnym działaniu mleka. Niektórzy uważają, że nie na każdego wpływa jednakowo.
Badania naukowe wykazują rozbieżne wyniki. Jedne dowodzą, że osoby, dla których mleko jest głównym źródłem wapnia, są bardziej podatne na złamania. Jak to wytłumaczyć? Otóż gwałtowny wzrost poziomu wapnia we krwi po spożyciu mleka powoduje reakcję organizmu, prowadzącą do usunięcia nadmiaru wapnia i usuwa go wraz z moczem, co może prowadzić, wg amerykańskich badaczy, do osteoporozy i/lub próchnicy.
Przeciwne wyniki badań niemieckich i szwajcarskich naukowców dowodzą, że u osób spożywających codziennie 4 szklanki mleka do złamań dochodzi o około 70% rzadziej niż u osób, które mleka nie spożywają. Jest to wynik obecności wapnia i fosforu, łatwo przyswajanych przez organizm.
Mleko jest jednym z najczęstszych alergenów. Nietolerancja dotyczy laktozy – cukru mlecznego. Do jej trawienia potrzebny jest enzym laktaza. Objawy nietolerancji to wzdęcia, gazy, ból brzucha, biegunka, mdłości. Nietolerancja najczęściej występuje u młodzieży i dorosłych, może być także uzależniona od grupy etnicznej. Nietolerancja dotyczy także białka mleka – kazeiny.
Reakcja alergiczna może powodować wiele niekorzystnych objawów ze strony układu pokarmowego, skóry czy układu oddechowego. Około 20% noworodków posiada przeciwciała IgG, skierowane przeciwko białkom mleka krowiego. Najczęściej jest to kazeina.
Najnowsze norweskie badania potwierdziły, że w mleku szczególnie cenny jest sprzężony kwas linolowy CLA. Wpływa on na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych raka piersi, jelita grubego, płuc i wątroby. Są to jednak badania na zwierzętach, prace dotyczące ludzi są nieliczne.
Również i w tej kwestii znajdują się przeciwnicy, którzy przedstawiają badania, z których wynika, że spożywanie ponad 7 szklanek mleka dziennie może wpłynąć na rozwój raka jajnika i prostaty.
Dyskusja o spożywaniu mleka i jego właściwościach będzie się na pewno jeszcze długo toczyć. Jednak w przypadku zetknięcia z uczuleniem, nie należy wykluczać mleka bez wcześniejszego przeprowadzenia przekonujących badań diagnostycznych. Pomimo różnicy w jakości mleka teraźniejszego i tego sprzed 50 lat, badania dowodzą, że jest ono nadal bombą odżywczą i witaminową.