Banany to bardzo popularne i smaczne owoce. Ich największą zaletą jest to, że mogą w szybki sposób dostarczyć energii. Mają jednak dużo więcej zalet. Kilka z nich zostało opisanych poniżej.

 

SPIS TREŚCI:

1. Cenny błonnik

2. Szybko dostępna energia

3. Witaminy zawarte w bananach

4. Bananowe makro- i mikroelementy

5. Tryptofan na poprawę samopoczucia

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Cenny błonnik

Tak jak wiele owoców również i banan zawiera pektyny, które są rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego. Z punktu widzenia żywieniowego błonnik pokarmowy stanowi cenny składnik naszej codziennej diety, np. ze względu na uczucie sytości, które wywołuje. Według badań, w których naukowcy oceniali indeks sytości wybranych produktów spożywczych, banany znalazły się na trzecim miejscu podobnie jak gotowane jajka. Co ciekawe, w omawianym badaniu najniższą sytość wykazywał makaron. Dodatkowo błonnik pokarmowy wykorzystywany jest w leczeniu otyłości i chorób związanych z zaburzeniami gospodarki tłuszczowej. Pektyny są cenną pożywką dla bakterii stanowiących mikroflorę jelitową. Błonnik wykorzystywany jest w terapii usuwania metali ciężkich z organizmu, w obniżaniu stężenia cholesterolu oraz bakterii powodujących biegunkę.

 

2. Szybko dostępna energia

Dojrzałe banany odznaczają się wysokim indeksem glikemicznym. Termin ten określa w procentach szybkość wzrostu glukozy we krwi po spożyciu produktów spożywczych w porównaniu ze wzrostem, jaki występuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Po spożyciu bananów ilość glukozy w organizmie szybko wzrasta. Z tego powodu owoc ten często nie jest polecany osobom zmagającym się z problemami z gospodarką węglowodanową w organizmie, np. cukrzyca typ II czy insulinooporność. Stosunkowo niższy indeks glikemiczny zawierają niedojrzałe banany. Banany ze względu na kaloryczność oraz zawartość wysokiej ilości cukrów prostych często nie cieszą się popularnością wśród osób chcących zredukować masę ciała. Natomiast osoby aktywnie fizycznie często po niego sięgają, ponieważ banany są sposobem na szybkie dostarczenie energii przed treningiem, po jego zakończeniu, a nawet w jego trakcie.

 

Jeden banan w skórce waży ok. 200 g, a jego wartość kaloryczna wygląda następująco: Fabryka Siły Sklep

– wartość energetyczna – 178 kcal,

– białko ogółem – 2,18 g,

– tłuszcz – 0,66 g,

– węglowodany – 45,68 g (w tym cukry proste 24,46),

– błonnik 5,2 g.

 

Banany możemy także spożyć w postaci suszonych owoców. Wówczas są bardzo dobrym zamiennikiem słodyczy.

 

3. Witaminy zawarte w bananach

Banany są bardzo dobrym źródłem witaminy B6 (pirydoksyny). Jeden banan (200 g) dostarcza ok. 0,7 mg, co stanowi ok. 34% dziennego zapotrzebowania. Witamina ta bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wspomaga komunikację między nerwami a mięśniami. Dodatkowo banany dostarczają witaminy C, ok. 17,4 mg na 200 g. Dojrzałe banany są też dobrym źródłem antyoksydantów, m.in. witaminy E.

 

4. Bananowe makro- i mikroelementy

Banany są dobrym źródłem makro- i mikroelementów. Zawierają dużą ilość potasu, są także źródłem fosforu, magnezu, wapnia oraz żelaza. Pomagają przywrócić utracone podczas biegunki elektrolity. Wysoka zawartość potasu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, chroni przed zawałem serca i udarem. Z kolei magnez przeciwdziała skurczom mięśni, a żelazo zapobiega anemii.

 

Zawartość minerałów w 200 g bananie:

– wapń 10 mg,

– żelazo 0,52 mg,

– magnez 54 mg,

– potas 716 mg.

 

5. Tryptofan na poprawę samopoczucia

Tryptofan to aminokwas, którego organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem. Jest potrzebny w organizmie do wytworzenia melatoniny oraz serotoniny.

 

Melatonina odpowiada za regulację snu, a serotonina jest hormonem, który m.in. jest odpowiedzialny za aktywność umysłową i dobry nastrój. Banany są źródłem tryptofanu, dlatego zjedzenie banana, gdy dopada nas zły nastrój, może wpłynąć na jego poprawę.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release, ndb.nal.usda.gov (9.10.2018).

Wikiera A., Irla M., Mika M., Prozdrowotne właściwości pektyn, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2014, 68, 590–596.

Stępień A. et al., Rola tryptofanu i serotoniny w patogenezie i leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego, „Folia Medica Lodziensia” 2014, 41(2), 139–154.

Galiński G. et al., Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(4), 944–946.

Gwóźdź E., Gębczyński P., Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów, „Postępy Fitoterapii” 2015, 4(16), 268–271.