Od pewnego czasu coraz częściej można usłyszeć rekomendacje dotyczące stosowania kawy z dodatkiem grzybów funkcjonalnych. Mushroom coffee cieszy się zainteresowaniem dużej liczby osób. Wynika to z potencjalnych korzyści, które niesie za sobą takie połączenie. Kto może sięgnąć po mushroom coffee i jakie zalety ma mieszanka kawy z grzybami?

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest mushroom coffee

2. Co wchodzi w skład mushroom coffee

3. Właściwości grzybów zawartych w mushroom coffee

4. Efekty włączenia grzybów funkcjonalnych do diety

5. Mushroom coffee – wskazania

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Czym jest mushroom coffee
Mushroom coffee to nic innego jak przemyślana mieszanka odpowiedniego gatunku kawy z grzybami funkcjonalnymi. Producenci tego typu kaw mogą wykorzystywać standaryzowane ekstrakty lub proszek z suszonych grzybów. W wielu przypadkach kawy grzybowe zawierają też inne wartościowe dodatki, m.in. roślinne adaptogeny, witaminy czy składniki mineralne.


2. Co wchodzi w skład mushroom coffee
Nie jest zaskoczeniem, że mushroom coffee jest źródłem kofeiny. W zdecydowanej większości przypadków producenci grzybowych kaw wykorzystują odmianę Coffea Arabica L. Warto jednak zaznaczyć, że w takich kawach zawartość kofeiny nie jest tak duża jak w tradycyjnym napoju – wynika to z obecności szeregu innych dodatkowych składników.
Wśród dodatków oczywiście nie może zabraknąć grzybów. W kawach grzybowych znajdują się tzw. grzyby lecznicze (funkcjonalne), które w większości przypadków wykazują właściwości adaptogenne lub nootropowe.


Ekstrakty wykorzystywane w mushroom coffee przeważnie zawierają takie gatunki jak:
– reishi (lakownica żółtawa),
– chaga (błyskoporek podkorowy),
– lion’s mane (soplówka jeżowata),
– turkey tail (wrośniak różnobarwny),
– cordyceps sinensis (maczużnik chiński).


W przypadku ekstraktów grzybowych kluczowe znaczenie ma standaryzacja. Tylko dzięki niej wykorzystane grzyby stanowią realne źródło substancji czynnych mających na celu wzbogacenie codziennej diety i wsparcie organizmu.

  Fabryka Siły Sklep

Poza grzybami tego typu kawy mogą zawierać wiele innych roślinnych adaptogenów. Przeważnie są to ashwagandha, bakopa drobnolistna, różeniec górski, żeń-szeń. Podobnie jak grzyby powinny występować w formie standaryzowanych ekstraktów. Ponadto w składzie mushroom coffee mogą znaleźć się też inne komponenty, m.in. niacyna, witamina B6, witamina D, L-teanina, tryptofan czy ekstrakt z guarany.

 

3. Właściwości grzybów zawartych w mushroom coffee
Grzyby występujące w mieszankach mushroom coffee charakteryzują się zawartością różnych składników aktywnych. Tym samym każdy z gatunków odznacza się odmiennymi właściwościami, co z kolei umożliwia zastosowanie ich w innych przypadkach.


Lakownica żółtawa (reishi)
Grzyby reishi stanowią bogate źródło różnych polisacharydów z grupy glukanów, alkaloidów oraz związków steroidowych, np. kwasu ganoderowego. W przeglądzie naukowym obejmującym 26 badań klinicznych wśród osób chorujących na różne przypadłości (m.in. choroba wieńcowa serca, cukrzyca typu 2, zaawansowane stadia raka, nadciśnienie) zaobserwowano zróżnicowane efekty. U niektórych uczestników podawanie lakownicy żółtej nie miało żadnego wpływu na badane parametry, natomiast u innych nastąpiła poprawa, np. obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu hemoglobiny glikowanej czy poprawa jakości snu (K.H. Lee i wsp. 2012).

 

Soplówka jeżowata
Jednym z najpopularniejszych dodatków w mushroom coffee jest Hericium erinaceus, czyli soplówka jeżowata. Lwia grzywa (Lion’s Mane), inaczej yamabushitake, to grzyb pochodzący z Azji, uprawiany także komercyjnie w USA. Stanowi źródło wielu bioaktywnych komponentów – wśród fenoli, terpenoidów, alkaloidów i związków steroidowych występują też polisacharydy i glikoproteiny. Na szczególną uwagę zasługują ekstrakty z lwiej grzywy standaryzowane na obecność beta-glukanów (polisacharydów), które są składnikami ścian komórek roślinnych, drożdży i grzybów. Związkom tym przypisuje się właściwości przeciwutleniające i stymulujące układ odpornościowy, co ma znaczenie dla m.in. sprawności poznawczej i pracy układu nerwowego.


Korzyści wynikające ze stosowania ekstraktu z soplówki jeżowatej
– Pomoc w łagodzeniu symptomów łagodnych zaburzeń poznawczych, np. u osób starszych (K. Mori i wsp. 2009).
– Przeciwdziałanie oznakom niepokoju, problemom z koncentracją i poczuciu irytacji (M. Nagano i wsp. 2010).
– Wsparcie procesu leczenia zaburzeń emocjonalnych i nastroju (K. Inanaga 2014).
– Poprawa jakości snu i nocnego odpoczynku, wsparcie samopoczucia i codziennego funkcjonowania (L. Vigna i wsp. 2019).

 

Wrośniak różnobarwny
Trametes versicolor to grzyb szczególnie doceniany w onkologii. Przypuszcza się, że zawarte w nim polisacharydy, krezyna i peptyd polisacharydowy (PSK) są wyjątkowe pomocne w czasie leczenia niektórych chorób nowotworowych, np. jelita grubego, żołądka i piersi (C. Hobbs 2004; C.J. Torkelson i wsp. 2012; K. Pilkington i wsp. 2022). Co więcej, peptyd polisacharydowy wykazuje korzystny wpływ na mikrobiom, gdyż podobnie jak prebiotyki pozytywnie oddziałuje na skład ludzkiej mikrobioty jelitowej (K. Pallav i wsp. 2014).


Maczużnik chiński i bojowy
Grzyby z gatunku Cordyceps sinensis i Cordyceps militaris stanowią źródło aminokwasów (ergotioneina, GABA – kwas gamma-aminomasłowy, 5-HTP – 5-hydroksy-l-tryptofan), kwasów fenolowych i licznych nukleozydów. Ponadto w owocnikach tych grzybów zawarte są cenne witaminy: A, B2, B3, C i E oraz biopierwiastki takie jak magnez, potas selen i siarka.

Wyniki badań in vivo i in vitro przedstawione w jednym z przeglądów naukowych wskazują, że aktywność biologiczna owocników maczużnika dotyczy kilku sfer: ergogenicznej, immunostymulującej, antyoksydacyjnej i przeciwzapalnej, hipolipemicznej i neuroprotekcyjnej (K. Jędrejko, J. Lazur J., B. Muszyńska 2021). Badania przeprowadzone na ludziach pokazują, że Cordyceps może stanowić uzupełnienie codziennej diety ze względu na korzystny wpływ na aktywność fizyczną.


Kilka tygodni suplementacji ekstraktu z maczużnika może prowadzić do poprawy parametrów treningowych – podwyższenia progu odczuwanego zmęczenia (TTE), szczytowej mocy wyjściowej (PP), maksymalnego zużycia tlenu (VO2max) (K.R. Hirsch i wsp. 2015).


Suplementacja maczużnika i węglowodanów poprawia tolerancję wysiłkową (K.R. Hirsch, i wsp. 2017). Stosowanie grzybów Cordyceps może przyczynić się również do poprawy wytrzymałości fizycznej i zmniejszyć stężenie mleczanu we krwi, który, jak wiadomo, wpływa na utrzymywanie się negatywnych skutków wyczerpującego treningu (D.W. Dudgeon i wsp. 2018).


4. Efekty włączenia grzybów funkcjonalnych do diety
Kofeina zawarta w kawie i składniki aktywne pochodzące z grzybów to połączenie, które jest szczególnie rekomendowane w stanach wzmożonej aktywności psychofizycznej. Nadmierne zmęczenie przeważnie idzie w parze z niskim poziomem energii, kiepską wytrzymałością, problemami ze snem, rozdrażnieniem, obniżeniem nastroju. Adaptogenne i nootropowe właściwości grzybów funkcjonalnych mogą okazać się istotne w kontekście wsparcia m.in. sprawności poznawczej, kondycji, zdrowia psychicznego, układów nerwowego i odpornościowego.


5. Mushroom coffee – wskazania
Mieszanka kawy i standaryzowanych ekstraktów z grzybów uzupełniona np. o witaminy, składniki mineralne i aminokwasy jest w głównej mierze polecana osobom narażonym na duże zmęczenie. Z jednej strony może posłużyć jako napój pobudzający podczas pracy, która wymaga dużego skupienia, np. za biurkiem. Często tego typu obowiązki idą w parze z dużym stresem, co może przekładać się na jakość snu. Mushroom coffee mogą więc wykorzystać pracownicy biurowi, działów IT, menadżerowie, studenci, naukowcy. Dobra koncentracja jest ważna także dla kierowców, zwłaszcza zawodowych i pokonujących długie trasy.


Z drugiej strony mushroom coffee może stać się elementem diety i suplementacji sportowców. Oprócz typowych aktywności związanych z wysiłkiem fizycznym będzie wartościowym produktem dla profesjonalnych gamerów. Gracze mogą zastosować grzybową kawę w celu poprawy skupienia, czujności i koordynacji, co z pewnością okaże się pomocne podczas rozgrywek.


Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kawę z grzybami u osób starszych. Napój na bazie kofeiny i funkcjonalnych grzybów posłuży jako środek tonizujący, który doda energii do codziennego funkcjonowania i pomoże uporać się z uczuciem znużenia.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Dudgeon W.D. et al., The effects of high and low-dose Cordyceps Militaris-containing mushroom blend supplementation after seven and twenty-eight days, „American Journal of Sport Science” 2018, 6(1), 1–7.
Fijałowska A. et al., Edible mushrooms as a potential component of dietary interventions for major depressive disorder, „Foods” 2022, 11(10), 1989.
Hobbs C., Medicinal value of turkey tail fungus Trametes versicolor (L.: Fr.) Pilát (Aphyllophoromycetideae). A literature review, „International Journal of Medicinal Mushrooms” 2004, 6(3).
Inanaga K., Marked improvement of neurocognitive impairment after treatment with compounds from Hericium erinaceum: A case study of recurrent depressive disorder, „Personalized Medicine Universe” 2014, 3, 46–48.
Jędrejko K.J., Lazur J., Muszyńska B., Cordyceps militaris: An overview of its chemical constituents in relations to biological activity, „Foods” 2021, 10(11), 2634.
Lee K.H. et al., Recent progress of research on medicinal mushrooms, foods, and other herbal products used in traditional Chinese medicine, „Journal of Traditional and Complementary Medicine” 2012, 2(2), 1–12.
Mori K. et al., Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: A double-blind placebo-controlled trial, „Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicologial Evaluation of Natural Product Derivatives” 2009, 23(3), 367–372.
Nagano M. et al., Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake, „Biomedical Research” 2010, 31(4), 231–237.
Pallav K. et al., Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers: a randomized clinical trial, „Gut Microbes” 2014, 5(4), 458–467.
Pilkington K. et al., Coriolus (Trametes) versicolor mushroom to reduce adverse effects from chemotherapy or radiotherapy in people with colorectal cancer, „Cochrane Database of Systematic Reviews” 2022, 11.
Torkelson C.J. et al., Phase 1 clinical trial of Trametes versicolor in women with breast cancer, „International Scholarly Research Notices” 2012.
Vigna L. et al., Hericium erinaceus improves mood and sleep disorders in patients affected by overweight or obesity: could circulating pro-BDNF and BDNF be potential biomarkers?, „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” 2019, epub.