Masło orzechowe to świetny dodatek do wielu dań. Dobrze komponuje się z posiłkami przygotowanymi na słodko, ale także na słono. Taki krem stanowi ciekawe urozmaicenie diety.

 

SPIS TREŚCI:
1. Czy masło orzechowe jest zdrowe?
2. Jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni – przepisy

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Masło orzechowe swoją popularność niewątpliwie zdobyło w Stanach Zjednoczonych. W Polsce od kilku lat także cieszy się dużym zainteresowaniem. Produkt ten to świetne urozmaicenie posiłków. Najczęściej dodawany jest do słodkich dań, np. naleśników, owsianek czy tostów, jednak jego smak współgra także z daniami na słono – szczególnie z warzywami.

 

Podczas zakupów warto zwracać uwagę na skład masła orzechowego, powinien być bardzo krótki. Najlepszym wyborem będzie produkt zawierający 100% orzechów, warto natomiast omijać te z dodatkiem cukru czy oleju palmowego. Na półkach sklepowych najczęściej można spotkać dwie wersje masła – gładką lub chrupiącą. Pierwsza z nich ma jednolitą konsystencję, natomiast druga zawiera kawałki orzeszków.

 

Wartość odżywcza masła orzechowego jest wysoka. Zawiera ono wiele witamin oraz składników mineralnych, jednak powinno być spożywane w rozsądnych ilościach. Wynika to z faktu, że masło orzechowe jest produktem wysokokalorycznym, zatem jego nadmierna podaż może doprowadzić do rozwoju nadwagi bądź otyłości.

 

2. Jak wykorzystać masło orzechowe w kuchni – przepisy
Błyskawiczne orzechowe batoniki
Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia

 

Składniki (na 2 porcje):
– płatki owsiane – 5 łyżek (50 g),
– masło orzechowe – 2 łyżki (20 g),
– orzechy włoskie – 4 sztuki (16 g),
– miód – łyżeczka (12 g).

  Fabryka Siły Sklep

Sposób przygotowania
1. Do miseczki wsypać płatki owsiane oraz posiekane orzechy włoskie.
2. Następnie dodać płynny miód i masło orzechowe, dokładnie wymieszać.
3. Z masy uformować dwa batoniki.
4. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 228 kcal,
– białko: 7,5 g,
– tłuszcze: 11,2 g,
– węglowodany: 24,2 g.

 

Koktajl bananowo-orzechowy
Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– banan – sztuka (120 g),
– mleko – szklanka (240 ml),
– ser twarogowy – plaster (20 g),
– płatki owsiane – łyżka (10 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g).

 

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 346 kcal,
– białko: 17,2 g,
– tłuszcze: 9,4 g,
– węglowodany: 48,5 g.

 

Placki bananowe z masłem orzechowym
Czas przygotowania: 20 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– banan – sztuka (120 g),
– mąka żytnia – 3 łyżki (35 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g),
– jogurt naturalny – 2 łyżki (50 g),
– kiwi – sztuka (75 g),
– proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g),
– cynamon – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, mąkę i dokładnie wymieszać.
2. Następnie dodać cynamon i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, smażyć małe placki.
4. Podawać z pokrojonym kiwi, jogurtem oraz masłem orzechowym.

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 413 kcal,
– białko: 8,7 g,
– tłuszcze: 11,9 g,
– węglowodany: 69,5 g.

 

Makaron z warzywami i masłem orzechowym
Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– makaron – szklanka (70 g),
– masło orzechowe – łyżeczka (10 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– kurczak, filet – porcja (100 g),
– cebula – plaster (20 g),
– marchew – sztuka (45 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (120 g),
– brokuł – ½ sztuki (200 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
2. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć posiekaną cebulę.
4. Dodać kurczaka, smażyć ok. 10 minut.
5. W tym czasie zagotować wodę w garnku, wrzucić podzielony na różyczki brokuł i gotować 5–8 minut.
6. Paprykę pokroić w kostkę, marchew w talarki. Dodać do kurczaka, dusić 10 minut.
7. Następnie na patelnię wrzucić brokuł oraz ugotowany makaron. Doprawić do smaku.
8. Danie przełożyć na talerz, polać masłem orzechowym.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 559 kcal,
– białko: 43,1 g,
– tłuszcze: 13,4 g,
– węglowodany: 71,9 g.

 

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy