Gorczyca – właściwości i zastosowanie
Gorczyca to podstawowy składnik do produkcji kremu gorczycowego, czyli popularnej musztardy. Oprócz zastosowania w kuchni gorczyca wykazuje prozdrowotne działanie, jest znakomitym środkiem na problemy reumatyczne i zaburzenia pokarmowe.
SPIS TREŚCI:
2. Gorczyca – właściwości i zastosowanie
3. W jaki sposób stosować gorczycę?
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Gorczyca należy do rodziny kapustowatych. Początkowo występowała głównie na terenach Afryki Północnej, Azji Zachodniej, Europy Południowej oraz Pakistanu. Z czasem zaczęła się rozprzestrzeniać na innych obszarach, w tym także w Polsce. Roślina ta jest jednym z głównych składników musztardy oraz pieprzu ziołowego, a także stanowi jeden z podstawowych dodatków do mięsnych marynat oraz sosów.
2. Gorczyca – właściwości i zastosowanie
Gorczyca jest rośliną leczniczą. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany gorczycy – białą i czarną. Biała gorczyca zawiera w swojej skórce specyficzny śluz. Po spożyciu rośliny śluz wytwarza specjalną warstwę ochronną w żołądku, co chroni go przed rozwojem różnych stanów zapalnych. Co więcej, stanowi również bardzo dobry sposób na złagodzenie dolegliwości bólowych. Wyciąg z moczonych w wodzie ziaren gorczycy pomaga w przypadku nadkwasoty lub choroby wrzodowej. Nasiona mogą być także wykorzystywane w walce z zaparciami, niestrawnością oraz zaburzeniami apetytu.
Gorczyca ma również właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Dlatego niejednokrotnie jest polecana w przypadku bólów reumatycznych oraz problemów mięśniowych. Tutaj warto wspomnieć, że najczęściej wykorzystywane są nasiona czarnej odmiany gorczycy. Ziarna tej rośliny posiadają specjalny olejek gorczycowy, który jest szczególnie polecany osobom z poważnymi chorobami narządu ruchu, jak łuszczycowe i reumatoidalne zapalenie stawów czy nerwobóle. Gorczyca jest również polecana w terapii chorób oddechowych. Za przykład mogą posłużyć stany zapalne zatok czy odoskrzelowe zapalenie płuc. Należy jednak pamiętać, by nasiona uprzednio podgrzać, wtedy w pełni wykorzysta się ich leczniczy potencjał.
Gorczyca nie jest jednak wskazana dla wszystkich. Ze względu na efekt silnego przekrwienia oraz intensywnego pieczenia długotrwałe stosowanie nasion gorczycy może doprowadzić do podrażnienia obszaru, w którym zastosowano nasiona rośliny, co z czasem może też spowodować martwicę tkanek. Z kolei zbyt duże dawki stosowane w terapii chorób przewodu pokarmowego mogą powodować krwotok wewnętrzny bądź krwiomocz. Co więcej, nasiona gorczycy mogą znacząco obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego diabetycy powinni wcześniej skonsultować się z lekarzem.
3. W jaki sposób stosować gorczycę?
W przypadku problemów oddechowych i chorób reumatycznych najlepiej zastosować specjalne okłady z nasion gorczycy. W tym celu ziarna należy umieścić na kawałku grubszego materiału. Całość należy podgrzać, a następnie położyć na miejscu objętym chorobą. Początkowo terapia powinna trwać dwie sesje, po 10 minut każda, z czasem należy ją wydłużać do 30 minut w przeciągu 7–10 dni.
Z kolei dolegliwości pokarmowe najlepiej leczyć za pomocą odwaru z nasion gorczycy. W tym celu należy dodać 1 łyżkę stołową ziaren rośliny do 1 szklanki letniej wody, którą należy następnie ogrzewać przez około 10 minut. Tak przygotowany napój należy spożywać wraz z nasionami w ilości ¼ szklanki po każdym posiłku. Dzięki temu naparowi można uniknąć wzdęć, zaparć czy problemów z trawieniem.