Pączek to wyrób piekarniczy przygotowywany z ciasta drożdżowego smażonego na głębokim tłuszczu. Najczęściej jest nadziewany konfiturami lub słodkimi kremami i oblewany lukrem. Jego zakup wzrasta w okresie karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Uchodzi on za jeden z bardziej kalorycznych i ciężkostrawnych deserów.

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartość odżywcza

2. Źródło niezdrowych tłuszczów

3. Uwaga na niezdrowe dodatki

4. Witaminy i składniki mineralne

5. Pączek za 50 gr czy 5 zł

6. Trochę praktyki

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Wartość odżywcza

Tradycyjny pączek z konfiturą różaną i lukrem posiada w 100 g ponad 400 kcal, z czego ok. 30% to energia pochodząca z tłuszczów. W pączku znajdują się głównie węglowodany proste z niewielką ilością błonnika (1,5 g/100 g produktu). Pączek jest źródłem potasu, fosforu, żelaza oraz wapnia. Zawiera spore ilości witamin E i A, a także witamin z grupy B.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

– kaloryczność: 415 kcal,

– białko: 7,6 g,

– tłuszcz: 15,5 g,

– węglowodany: 62,1 g,

– błonnik: 1,5 g.

 

Makro- i mikroelementy:

– sód: 137 mg,

– potas: 167 mg,

– wapń: 48 mg,

– fosfor: 120 mg,

– magnez: 14 mg,

– żelazo: 1,9 mg,

– cynk: 0,83 mg,

– miedź: 0,1 mg,

– mangan: 0,17 mg.

 

Witaminy:

– witamina A: 164 µg,

– witamina D: 0,8 µg,

– witamina E: 2,92 µg,

– tiamina: 0,071 µg,

– ryboflawina: 0,179 µg,

– niacyna: 0,63 µg,

– witamina B6: 0,09 µg,

– foliany: 15,5 µg,

– witamina B12: 0,27 µg,

– witamina C: 0,3 mg.

 

2. Źródło niezdrowych tłuszczów

Pączek powstaje w procesie smażenia na głębokim tłuszczu, przez co zawiera duże ilości tego makroskładnika. Należy zaznaczyć, że są to nasycone frakcje kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych takich jak zawał, choroba wieńcowa czy też udar. W wyniku ich spożywania dochodzi do podwyższenia poziomów cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Ponadto negatywnie wpływają na poziom glukozy we krwi, co może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy lub insulinooporności.

 

3. Uwaga na niezdrowe dodatki Fabryka Siły Sklep

W pączkach stosuje się całą listę dodatków, które poprawiają konsystencję ciasta, przedłużają jego trwałość oraz poprawiają smak. Do najpopularniejszych zalicza się: stabilizatory, emulgatory, barwniki, np. koszenilę, substancje spulchniające czy aromaty. Dodatkowo niektórzy zastępują świeże jajka tymi w proszku, a cukier – syropem glukozowo-fruktozowym. Jak udowadniają liczne badania, ulepszacze negatywnie oddziałują na organizm człowieka. Mogą wywoływać objawy alergii, zwiększać ryzyko otyłości czy nowotworów.

 

4. Witaminy i składniki mineralne

Pączki są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D i E, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy, chronią przed rozwojem niektórych nowotworów. Dodatkowo poprawiają wzrok, stan skóry oraz podnoszą odporność. Biorą także udział w prawidłowym funkcjonowaniu narządów płciowych kobiet i mężczyzn. Pączki są źródłem wapnia, który wchodzi w skład kości i zębów, oraz żelaza potrzebnego do procesów krwiotwórczych. Pączki zawierają także niewielkie ilości witamin z grupy B.

 

5. Pączek za 50 gr czy 5 zł

Uważa się, że im droższy produkt, tym lepsza jakość. Czy to prawda? Niekoniecznie. Zarówno w dobrych cukierniach, jak i w supermarketach producenci używają niezdrowych dodatków. Nawet jeśli zapłacimy za pączek 5 zł, nie mamy gwarancji, że wyrób jest w 100% wykonany z naturalnych produktów. Dlatego najlepiej zapytać ekspedientów i wybrać te o najkrótszym składzie na etykiecie.

 

6. Trochę praktyki

Klasyczny pączek nadziewany jest konfiturą różaną i oblany lukrem, ewentualnie posypany cukrem pudrem. Rynek w ostatnim czasie zasypuje coraz to nowymi pomysłami smakowymi nadzienia. Powstają specjalne pączkarnie, które mają kilkanaście albo kilkadziesiąt wariantów smakowych: od tych najbardziej tradycyjnych po nadzienia przypominające popularne batoniki czy pralinki. Dodatkowo używane są smakowe polewy czy kolorowe posypki. W takich punktach pączki przygotowywane są na miejscu, dlatego oprócz zachęcających smaków klientów przyciąga zapach. Konsumenci jednak powinni trzymać się na baczność i ćwiczyć swoją silną wolę, ponieważ codzienne spożywanie pączków lub innych podobnych wyrobów może negatywnie wpłynąć na ich stan zdrowia.

 

1 pączek z konfiturą i lukrem (80 g) = 333 kcal

1 pączek bez nadzienia (70 g) = 250 kcal

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Campos V.C., Tappy L., Physiological handling of dietary fructose-containing sugars: implications for health, „International Journal of Obesity” 2016, 40.

DiNicolantonio J.J., Lucan S.C., O’Keefe J.H., The Evidence for Saturated Fat and for Sugar Related to Coronary Heart Disease, „Progress in Cardiovascular Diseases” 2016, 58(5), 464–472.

Gülseren D. et al., Is there a role of food additives in recurrent aphthous stomatitis? A prospective study with patch testing, „International Journal of Dermatology” 2017, 56(3), 302–306.

Li Y. et al., Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study, „Journal of the American College of Cardiology” 2015, 66(14), 1538–1548.

Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.

Voltolini S. et al., New risks from ancient food dyes: cochineal red allergy, „European Annals of Allergy and Clinical Immunology” 2014, 46(6), 232–233.