Ile kalorii ma ogórek – cenne źródło wody
Ogórek to warzywo spożywane przez cały rok, zarówno w formie świeżej, jak i w postaci kiszonek. Jest wykorzystywany głównie jako składnik sałatek i surówek, wzbogaca danie o orzeźwiający i delikatny smak. Co się w nim kryje?
SPIS TREŚCI:
1. Znikoma wartość odżywcza
2. Witaminy i składniki mineralne znajdujące się w ogórku
3. Cenne źródło wody
4. Ogórki kiszone – prozdrowotne właściwości
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Znikoma wartość odżywcza
Ogórek dostarcza bardzo małej dawki energii (w 100 g zawiera tylko 14 kcal) i składników odżywczych. Jest zatem produktem idealnym dla osób, które chcą zredukować masę ciała.
Wartość odżywcza 100 g ogórka jest następująca:
– wartość energetyczna: 14 kcal,
– białko: 0,7 g,
– tłuszcz: 0,1 g,
– węglowodany ogółem: 2,9 g,
– błonnik pokarmowy: 0,5 g.
2. Witaminy i składniki mineralne znajdujące się w ogórku
Ogórek zawiera znikome ilości składników regulatorowych. W jego składzie obecne są potas, wapń, sód, jod, fosfor, magnez, żelazo, cynk, witamina C, kwas foliowy, witamina K czy prowitamina A.
3. Cenne źródło wody
Ogórek charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością wody, która stanowi praktycznie 95% masy tego warzywa. To świetny wybór w upalne dni, kiedy zapotrzebowanie na płyny znacznie wzrasta. Woda jest podstawowym składnikiem niezbędnym do życia, jednak bardzo często zapominamy o dostarczaniu jej w odpowiednich ilościach.
Woda bierze udział w wielu reakcjach zachodzących w ciele człowieka, m.in.:
– transportuje składniki regulatorowe, odżywcze i inne ważne substancje w całym organizmie;
– reguluje temperaturę ciała,
– usuwa produkty przemiany materii i związki toksyczne.
4. Ogórki kiszone – prozdrowotne właściwości
Popularną formą konserwacji ogórków jest kiszenie. Poniższa tabela przedstawia różnice w wartości odżywczej pomiędzy ogórkiem kiszonym a jego świeżym odpowiednikiem.
Wartość odżywcza w 100 g ogórka kiszonego i ogórka świeżego
Produkt | Wartość kaloryczna [kcal] | Węglowodany ogółem [g] | Witamina C [mg] | Kwas foliowy [µg] | Potas [mg] | Cynk [mg] | Sód [mg] |
Ogórek świeży | 14 | 2,9 | 8 | 15 | 125 | 0,2 | 11 |
Ogórek kiszony | 12 | 1,9 | 4 | 8 | 99 | 0,8 | 703 |
Źródło: Czerwińska D., Trwałość bez konserwantów, „Przegląd Gastronomiczny” 2011, 65(10–11), 6–7.
Ogórki kiszone są zaliczane do żywności funkcjonalnej, głównie dzięki zawartości prozdrowotnych szczepów bakterii. Najbardziej znane szczepy probiotyczne to bakterie należące do rodziny Lactobacillus. Te cenne mikroorganizmy działają podobnie jak antybiotyki i niszczą bakterie chorobotwórcze. Wzmacniają układ immunologiczny, tym samym poprawiają ogólną odporność organizmu. Ponadto kolonizują przewód pokarmowy, dzięki czemu wspierają jego pracę. Zapobiegają zaparciom, łagodzą biegunki i leczą niestrawność.
Regularne spożywanie kiszonych ogórków zapobiega niedokrwistości, gdyż zawarty w nich kwas mlekowy zwiększa przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym. Ogórków kiszonych nie mogą jednak spożywać osoby z nadciśnieniem tętniczym. Warzywa te zawierają bowiem znaczną ilość sodu.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 27–30.
Czerwińska D., Trwałość bez konserwantów, „Przegląd Gastronomiczny” 2011, 65(10–11), 6–7.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Skowron A., Konserwacja żywności (suszenie, kiszenie, mrożenie) – plusy i minusy, „Food Forum” 2019, 1(29), 108–112.