Łosoś to tłusta ryba morska, którą łatwo rozpoznać dzięki charakterystycznej barwie. Choć jest stosunkowo drogi, coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Oprócz walorów smakowych wykazuje wiele pozytywnych właściwości. Zalety łososia opisano poniżej.

 

SPIS TREŚCI:
1. Łosoś jako ryba tłusta
2. Witaminy zawarte w łososiu
3. Składniki mineralne zawarte w łososiu
4. Łosoś jako źródło selenu
5. Prozdrowotne działanie kwasów omega-3

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Łosoś jako ryba tłusta
Standardowa porcja łososia waży 150 g. Ryba ta zawiera sporą ilość tłuszczu. W związku z tym dostarcza też dużą liczbę kilokalorii. Profil tłuszczowy omawianej ryby jest bardzo korzystny, ponieważ większą część tłuszczów znajdujących się w mięsie łososia stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, w tym niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Dodatkowo łosoś dostarcza dobrej jakości białka o wysokiej przyswajalności.

 

Skład chemiczny łososia w dużej mierze zależy od jego pochodzenia (hodowla czy środowisko naturalne) oraz sposobu żywienia. Na rynku polskim częściej można znaleźć łososia, który pochodzi z hodowli.

 

Wartość odżywcza porcji łososia (150 g):
– wartość energetyczna: 303 kcal,
– białko: 29,9 g,
– tłuszcz: 20,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,4 g, kwasy tłuszczowe omega-3: 6,1 g, kwasy tłuszczowe omega-6: 1,1 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 8,3 g,
– cholesterol 105 mg,
– węglowodany ogółem: 0 g,
– błonnik pokarmowy: 0 g.

 

2. Witaminy zawarte w łososiu
Porcja łososia dostarcza:
– 0,3 mg witaminy B1,
– 0,3 mg witaminy B2,
– 11,3 mg witaminy B3,
– 1 mg witaminy B6,
– 7,5 µg witaminy B12,
– 39 µg kwasu foliowego,
– 3,3 mg witaminy E,
– 19,5 µg witaminy D,
– 5 µg witaminy A.

 

Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach energetycznych zachodzących w organizmie. Są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Z kolei witamina A wzmacnia układ odpornościowy i jest niezbędna w procesie widzenia.

  Fabryka Siły Sklep

3. Składniki mineralne zawarte w łososiu
Łosoś to również źródło składników mineralnych. W porcji łososia znajdują się:
– 1,2 mg cynku,
– 1,5 mg żelaza,
– 19,5 mg wapnia,
– 556,5 mg potasu,
– 399 mg fosforu,
– 66 µg jodu,
– 76,5 mg sodu.

 

4. Łosoś jako źródło selenu
Łosoś jest jednym z lepszych źródeł selenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład wielu enzymów, a co za tym idzie – bierze udział w przemianach metabolicznych wszystkich komórek ciała. Wraz z witaminą E bierze udział w walce z nadmiarem wolnych rodników. Chroni przed stłuszczeniem wątroby, rozwojem niektórych nowotworów i chorób układu krążenia.

 

5. Prozdrowotne działanie kwasów omega-3
Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA).

 

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 wykazują prozdrowotne działanie na organizm człowieka, mianowicie:
– działają przeciwzapalne;
– pozytywnie wpływają na profil lipidowy – zmniejszają stężenie trójglicerydów i lipoprotein LDL (tzw. złego cholesterolu), a zwiększają poziom lipoprotein HDL (tzw. dobrego cholesterolu);
– chronią przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach krwionośnych;
– działają profilaktycznie wobec chorób układu krążenia takich jak choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, udar;
– zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi;
– wpływają na zwiększone wydalanie cholesterolu wraz z żółcią, przez co przeciwdziałają powstawaniu kamieni żółciowych;
– warunkują prawidłowy rozwój układu nerwowego;
– wspierają procesy poznawczo-myślowe.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 65–167.
Ceborska-Scheiterbauer E., Ryby – jeść czy nie jeść, oto jest pytanie, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2017, 7, 34–36.
Czarniecka-Skubina E., Wachowicz I., Zdrowy jak ryba, „Przegląd Gastronomiczny” 2007, 61(1), 11–12.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Swora-Cwynar E. et al., Wpływ wybranych składników żywności na profilaktykę chorób nowotworowych, „KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych” 2018, 67(2), 391–396.