Czosnek to warzywo powszechnie stosowane jako przyprawa do wielu dań. Jest znany ze swoich zbawiennych właściwości w przypadku przeziębienia czy grypy. Jakie inne właściwości prozdrowotne posiada?

 

SPIS TREŚCI:
1. Bogaty skład chemiczny
2. Źródło siarki
3. Właściwości prozdrowotne
4. Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Bogaty skład chemiczny
Czosnek odznacza się bogatym składem chemicznym. Warzywo to w 60% składa się z wody. Średni ząbek czosnku waży ok. 3 g, a jego wartość odżywcza jest następująca:
– wartość energetyczna: 4 kcal,
– białko: 0,2 g,
– tłuszcz: 0 g,
– węglowodany ogółem: 1 g,
– błonnik pokarmowy: 0,1 g.

 

Co więcej, czosnek zawiera w swym składzie witaminy i składniki mineralne, wśród których można wyróżnić:
– witaminę B1 (0,2 mg/100 g),
– witaminę B2 (0,1 mg/100 g),
– witaminę B3 (0,7 mg/100 g),
– witaminę B6 (0,1 mg/100 g),
– kwas foliowy (5 µg/100 g),
– witaminę C (31 mg/100 g),
– potas (400 mg/100 g),
– magnez (25 mg/100 g),
– sód (17 mg/100 g),
– jod (2,7 µg/100 g),
– fosfor (153 mg/100 g),
– wapń (41 mg/100 g),
– cynk (1 mg/100 g),
– selen (14,2 µg/100 g).


Czosnek jest także źródłem związków organicznych takich jak antocyjany, glikozydy, skordyniny, polifenole oraz związki siarki. Zawiera również selen, który chroni wszystkie komórki ciała przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zobojętnia aflatoksyny.

 

2. Źródło siarki
2,3% suchej masy czosnku stanowią organiczne związki siarki. Wśród nich najważniejszą rolę odgrywa sulfotlenek cysteiny, a dokładniej alliina. Na skutek uszkodzenia ząbka czosnku substancja ta ulega przekształceniu do allicyny, która odpowiada za większość właściwości prozdrowotnych czosnku. Wykazuje silne właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, bakteriobójcze i przeciwnowotworowe.

 

3. Właściwości prozdrowotne
Czosnek wspiera pracę układu immunologicznego, przez co wzmacnia odporność organizmu. Wykazuje działanie przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, nawet wobec bakterii antybiotkoopornych. Ponadto zawarte w czosnku substancje czynne działają negatywnie wobec bakterii Helicobacter pylori, która odpowiada za powstanie nadżerek i owrzodzeń w obrębie ściany żołądka, a w konsekwencji raka tego narządu. Ponadto stymuluje rozwój i wzrost bakterii prozdrowotnych z rodzaju Lactobacillus.

  Fabryka Siły Sklep

4. Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Obecny w czosnku siarkowodór wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwutleniające. Wzmaga syntezę tlenku azotu, dzięki czemu zapobiega agregacji płytek krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia hiperlipidemii. Oprócz tego przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Ciuba M. et al., Porównanie składu chemicznego i zawartości składników bioaktywnych wybranych odmian czosnku, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2016, 5(108), 107–115.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Kwiecień M., Winiarska-Mleczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(4), 810–812.
Matysiak M. et al., Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku (Allium Sativum L.) pochodzącego z Polski i Chin, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2015, 2(99), 160–169.
Tadeusiewicz J., Krysztofiak A., Olas B., Czosnek – panaceum na choroby układu krążenia?, „KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych” 2014, 63(1), 37–44.
USDA Food Composition Databases, ndb.nal.usda.gov (23.04.2019).