Ile kalorii ma kromka chleba z masłem? Źródło niacyny
Nic nie smakuje lepiej niż kromka świeżego chleba z masłem. W związku z tym, że są to tylko dwa składniki, warto zadbać, aby były one przygotowane z produktów najwyższej jakości. Pieczywo jest cennym źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu oraz błonnika, z kolei masło jest źródłem witaminy A. Składniki te pozytywnie wpływają na stan skóry, wzrok, układ nerwowy i układ odpornościowy.
SPIS TREŚCI:
3. Cenne makro- i mikroelementy
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Jedna kromka z masłem to średnio 40 g, co dostarcza ok. 131 kcal oraz 3,1 g białka, 5,5 g tłuszczów, 19,1 g węglowodanów oraz 2,3 g błonnika pokarmowego. Należy zaznaczyć, że zawartość tych makroskładników, jak i wszystkich pozostałych makro- oraz mikroelementów, będzie zależała od rodzaju pieczywa. Chleb z pełnego ziarna wzbogacony o pestki dyni czy słonecznika będzie miał większą wartość odżywczą niż pszenny odpowiednik tego produktu zbożowego. W kromce chleba posmarowanej masłem można znaleźć spore ilości potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i niacyny.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 326,4 kcal,
– białko: 7,76 g,
– tłuszcze: 13,82 g,
– węglowodany: 47,79 g,
– błonnik: 5,7 g.
Makro- i mikroelementy:
– sód: 3,14 mg,
– potas: 197,55 mg,
– wapń: 22,8 mg,
– fosfor: 164,2 mg,
– magnez: 55,4 mg,
– żelazo: 1,97 mg,
– cynk: 1,7 mg,
– miedź: 0,19 mg,
– mangan: 1,26 mg,
– jod: 0,435 µg.
Witaminy:
– witamina A: 122,1 mg,
– witamina D: 0,114 mg,
– witamina E: 1,118 mg,
– tiamina: 0,217 mg,
– ryboflawina: 0,072 mg,
– niacyna: 3,522 mg,
– witamina B6: 0,15 mg,
– foliany: 37,25 µg.
Pieczywo z masłem dostarcza dużych ilości niacyny, która może obniżać ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, np. zawału, choroby wieńcowej czy udaru. Witamina ta może także chronić przed nowotworem skóry (rak płaskonabłonkowy). Prawdopodobnie bierze także udział w przebiegu chorób Alzheimera, Parkinsona oraz Huntingtona oraz bólach głowy i zaburzeniach psychicznych. Niedobór witaminy B3 może wywołać pelagrę, która objawia się biegunkami, wymiotami, bolesnością języka lub ust oraz zapaleniem skóry, a nawet depresją.
3. Cenne makro- i mikroelementy
Pieczywo posmarowane masłem jest dobrym źródłem potasu, fosforu oraz magnezu. Pierwiastki te pozytywnie wpływają na układy mięśniowo-kostny oraz sercowo-naczyniowy. Fosfor wraz z wapniem buduje kości i zęby oraz odpowiada za prawidłowe przewodnictwo nerwowe. Magnez i potas dodatkowo pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego oraz kontroli poziomu glukozy we krwi. W chlebie znajdziemy także żelazo, które bierze udział w procesach krwiotwórczych.
Najzdrowszymi rodzajami pieczywa są żytnie oraz pszenne z pełnego ziarna. Na półkach sklepowych można jednak zaleźć także pieczywo bezglutenowe, wysokobiałkowe lub zrobione z samych pestek i ziaren roślin. Niezależnie od tego warto czytać etykiety i wybierać chleb tylko ze składników naturalnych bez żadnych dodatków. Podobnie należy postępować z tłuszczem do smarowania. Producenci tworzą mixy roślinne, które mają w sobie mniejszą ilość tłuszczów, barwniki lub inne dodatki, które mogą negatywnie wpływać na stan zdrowia. Kromka chleba z masłem może stanowić świetną bazę do stworzenia kanapek na słono z żółtym serem i pomidorem lub na słodko z białym twarogiem i dżemem.
1 kromka chleba żytniego razowego z masłem (40 g) = 131 kcal
1 kromka chleba pszennego z masłem (40 g) = 125 kcal
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.
Garg A. et al., Role of Niacin in Current Clinical Practice: A Systematic Review, „The American Journal of Medicine” 2017, 130(2), 173–187.
Park S.M. et al., Niacin intake and risk of skin cancer in US women and men, „International Journal of Cancer” 2017, 140(9), 2023–2031.
Gasperi V. et al., Niacin in the Central Nervous System: An Update of Biological Aspects and Clinical Applications, „International Journal of Molecular Sciences” 2019, 20(4).
Stone M.S., Martyn L., Weaver C.M., Potassium Intake, Bioavailability, Hypertension, and Glucose Control, „Nutrients” 2016, 8(7).