Kasza gryczana jest jednym z najzdrowszych produktów zbożowych dostępnych na rynku. Jest skarbnicą witamin i składników mineralnych takich jak potas czy fosfor, zawiera również błonnik pokarmowy. Gryka jest coraz częściej wykorzystywana do produkcji pieczywa oraz makaronów. Dobrze smakuje na słono i słodko.

 

SPIS TREŚCI:
1. Wartość odżywcza
2. Lizyna a budowa mięśni
3. Palona czy niepalona
4. Bezglutenowy superfood
5. Zastosowanie

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 


1. Wartość odżywcza
Kasza gryczana w 100 g zawiera aż 12,6 g białka, przez co często pojawia się w dietach wegetariańskich i wegańskich. Jest dobrym źródłem włókna pokarmowego (5,9 g/100 g produktu), witamin z grupy B oraz witaminy E. Spożycie 100 g suchej kaszy pokrywa w 80–90% dzienne zapotrzebowanie na magnez. Kasza gryczana obfituje także w wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk i mangan.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 344 kcal,
– białko: 12,6 g,
– tłuszcz: 3,1 g,
– węglowodany: 69,3 g,
– błonnik: 5,9 g.

 

Makro- i mikroelementy:
– sód: 5 mg,
– potas: 443 mg,
– wapń: 25 mg,
– fosfor: 459 mg,
– magnez: 218 mg,
– żelazo: 2,8 mg,
– cynk: 3,5 mg,
– miedź: 0,41 mg,
– mangan: 2,04 mg.

 

Witaminy:
– witamina E: 0,31 mg,
– tiamina: 0,541 mg,
– ryboflawina: 0,127 mg,
– niacyna: 1,95 mg,
– witamina B6: 0,67 mg,
– foliany: 32 µg.

 

2. Lizyna a budowa mięśni
Kasza gryczana zawiera cenny aminokwas – lizynę, który bierze udział w budowie mięśni i kości. Pomaga w tworzeniu przeciwciał, bierze udział w tworzeniu hormonów i enzymów. Lizyna może przyczynić się do zmniejszenia symptomów grypy czy przeziębienia oraz poprawia koncentrację. Badanie opublikowane w „Biogerontology” w 2017 r. wykazało, że suplementacja lizyną może być skuteczną formą leczenia sarkopenii (zaniku masy mięśniowej).

 

3. Palona czy niepalona
Kasza gryczana występuje w dwóch wariantach – palonej, charakteryzującej się ciemnobrązowymi ziarenkami i intensywnym aromatem, oraz niepalonej – o mniej nasilonym zapachu i jaśniejszej barwie. Ze względu na zdrowie kasza niepalona powinna dominować w codziennym menu. Proces palenia powoduje bowiem niszczenie niektórych witamin z grupy B oraz składników mineralnych, np. żelaza, wapnia czy magnezu. Dodatkowo kasza niepalona jest źródłem polifenoli – przeciwutleniaczy mogących zmniejszać zachorowania na cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe, choroby płuc i nerek, a także nowotwory.

  Fabryka Siły Sklep

4. Bezglutenowy superfood
Kasza gryczana jest uznawana za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Spożywanie jej może przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie, obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz działać przeciwmiażdżycowo. Obecność przeciwutleniaczy wpływa na opóźnienie procesu starzenia się lub może złagodzić jego skutki.

 

W związku z wysoką zawartością błonnika pokarmowego kasza gryczana przyspiesza przemianę materii oraz zmniejsza czas zalegania treści pokarmowej w organizmie. Przypisuje się jej działanie przeciwnowotworowe (zwłaszcza w prewencji raka jelita grubego), poprawia funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu. Spożywanie kaszy gryczanej może wpływać na tworzenie tkanki kostnej oraz pozwala utrzymywać prawidłowy stan skóry, paznokci i włosów.

 

Ze względu na wysoką zawartość żelaza kasza polecana jest osobom z anemią. Pierwiastek ten może również wpływać na zwalczanie wirusów i bakterii, co sprzyja wzmacnianiu układu immunologicznego. W kaszy gryczanej nie występuje gluten. Dzięki temu może gościć w menu osób chorujących na celiakię, nietolerujących glutenu lub mających alergię na ten składnik.

 

5. Zastosowanie
Kasza gryczana stanowi świetne uzupełnienie gulaszów, sosów oraz innych dań mięsnych. Doskonale komponuje się z grzybami, a także fermentowanymi produktami mlecznymi. Kasza gryczana dominuje na wschodzie Polski – znane są tam pierogi, drożdżówki czy naleśniki nadziewane kaszą gryczaną. Coraz częściej stanowi bazę dań słodkich, np. budyniów czy ciast.

 

1 szklanka suchej kaszy gryczanej (200 g) = 672 kcal
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (150 g) = 182 kcal
1 łyżka suchej kaszy gryczanej (15 g) = 50 kcal
1 łyżka ugotowanej kaszy gryczanej (20 g) = 24 kcal

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Sato T., Ito Y., Nagasawa T., L-Lysine suppresses myofibrillar protein degradation and autophagy in skeletal muscles of senescence-accelerated mouse prone 8, „Biogerontology” 2017, 18(1), 85–95.
Dinu M. et al., Symptomatic efficacy of buckwheat products in Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS), „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition” 2017, 26(4), 630–636.
Dziedzic K., Zawartość wybranych związków przeciwutleniających w gryce i produktach powstałych podczas jej przerobu, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2009, 6(67), 81–90.
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.