Dieta. Zdrowe odżywianie. Błonnik pokarmowy.
Błonnik to niezwykle ważny składnik każdego planu żywieniowego. Dieta uboga w błonnik nie jest wskazana. Zdrowa dieta dla osoby niecierpiącej na choroby układu pokarmowego bez błonnika nie istnieje! O konieczności jego spożywania, jego funkcjach oraz o tym, co się dzieje, gdy brakuje go
w ludzkim organizmie – w niniejszym artykule.
Dieta błonnikowa, a więc dieta bogata w błonnik, to siła zdrowia na talerzu! Jest ona lekkostrawna i niskotłuszczowa. Z kolei na efekty poprawy pracy układu trawiennego nie trzeba długo czekać. Warto pamiętać, że dieta wysokobłonnikowa polecana jest tylko jako element oczyszczenia organizmu. Na dłuższą metę nie jest wskazana.
SPIS TREŚCI:
1. Co to jest błonnik?
2. Jaką rolę odgrywa w ludzkim organizmie?
3. Dieta niskobłonnikowa. Co się dzieje, gdy go brakuje?
4. Dieta bogata w błonnik. Jak możemy dostarczyć go do organizmu?

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Błonnik pokarmowy, najprościej ujmując, to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są przyswajane przez ludzki organizm. Oznacza to, że błonnik po spożyciu nie zostaje ani strawiony, ani wchłonięty. Warto dodać, że błonnik ma tendencję do pęcznienia przy obecności wody. Jest to bardzo ważne z punktu widzenia prawidłowej pracy jelit, gdyż przekłada się na regularne usuwanie z organizmu niestrawionych resztek pokarmów oraz toksyn.
Są dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny w wodzie błonnik zawierają owoce. Ten nierozpuszczalny, określany również jako twardszy rodzaj błonnika, znajduje się w produktach pochodzenia zbożowego.
2. Jaką rolę odgrywa w ludzkim organizmie?
Wspomaga przede wszystkim perystaltykę jelit (zwiększa również wydalenie z organizmu tłuszczu oraz opóźnia proces wchłaniania trójglicerydów), co jest szczególnie ważne w zachowaniu zdrowia nie tylko układu pokarmowego.
Zapobiega on zaparciom, reguluje pracę jelit, wspomaga proces odchudzania, zmniejszając apetyt, za jego sprawą spada ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz obniża poziom złego cholesterolu, bierze aktywny udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi, i co ciekawe, zabezpiecza zęby przed próchnicą.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), dziennie powinno spożywać się od 20 do 40 g tej substancji. Jego nadmiar może powodować biegunkę.
3. Dieta niskobłonnikowa. Co się dzieje, gdy go brakuje?
Dieta bez błonnika nie jest dobrym wyborem. Brak tego składnika oznacza zwiększone problemy z należytym trawieniem pokarmów oraz wydalaniem niestrawionych resztek z ludzkiego organizmu. Częstym objawem braku błonnika w diecie są zaparcia oraz problemy z wypróżnianiem się. Wydalanie resztek jest nieregularne. To z kolei niesie za sobą inny czynnik utrudniający ten proces, zwany potocznie „zatwardzeniem”.
Samo spożywanie błonnika nie wystarcza. W związku z tym, że wiąże się
z wodą, powinno się również odpowiednio nawadniać swój organizm – warto więc pić minimum dwa litry wody w ciągu dnia!
4. Dieta bogata w błonnik. Jak możemy dostarczyć go do organizmu?
Warto spojrzeć na swój jadłospis. Odpowiedź jest banalnie prosta – spożywać produkty spożywcze, które są bogate w błonnik. Zalicza się do nich przede wszystkim: ryż brązowy, kaszę gryczaną, maliny, jeżyny, czarne porzeczki, suszone śliwki (bez pestek) oraz płatki kukurydziane.
Najwięcej tego składnika znajduje się jednak w otrębach pszennych, migdałach oraz białej fasoli.