Które tłuszcze spożywać, a których unikać? Czy faktycznie nie powinno się ich spożywać, jeśli chcemy utrzymać niski poziom tkanki tłuszczowej? Czy dieta bez tłuszczów jest zdrowa? Na te i wiele innych pytań dotyczących tłuszczów w diecie znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule!

 

SPIS TREŚCI:
1. Tłuszcze – podział
2. Zdrowa dieta – czy warto rezygnować z tłuszczów całkowicie?
3. Źródła zdrowych tłuszczów

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Tłuszcze – podział

Tłuszcze można podzielić na pochodzenia zwierzęcego (tłuszcze nasycone) i pochodzenia roślinnego (tłuszcze nienasycone). Jest to pierwszy podział.

 

Kolejny dzieli tłuszcze na te wskazane w diecie (zdrowe) oraz te, których powinno się unikać (niezdrowe). Tymi zdrowymi tłuszczami będą wszystkie kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, niezdrowe to zaś te będące zapasowym materiałem energetycznym, który można czerpać z pożywienia z wszelkiego rodzaju mięs itp.

 

Bardzo ważne jest również to, aby pomijać w swoim menu tłuszcze trans,
które można spotkać w chipsach, cukierkach czy ciastach. Tłuszcze trans to niezdrowe, puste kalorie.

 

2. Zdrowa dieta – czy warto rezygnować z tłuszczów całkowicie?

Często można spotkać się z przekonaniem, iż z tłuszczów należy zrezygnować całkowicie, zwłaszcza w okresie redukowania podskórnej tkanki tłuszczowej. Wielu trenerów praktykuje ten pogląd podczas pracy z klientami.

 

Niekoniecznie jednak należy się z nim zgodzić. Tłuszczów unika się głównie ze względu na ich kaloryczność (1 g tłuszczu to aż 9 kalorii!), aczkolwiek całkowite ich wyeliminowanie z codziennych racji żywieniowych jest niewskazane. Fabryka Siły Sklep

 

Przede wszystkim zdrowe tłuszcze należy spożywać ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, -6, -9. To właśnie one biorą czynny udział w wewnętrznej regulacji hormonalnej organizmu, co przekłada się również na osiągane przez nas wyniki w sportach sylwetkowych.

 

Z kolei nawet ich całkowite usunięcie z diety nie oznacza, że spalimy podskórną tkankę tłuszczową. Jest to uzależnione od trybu życia, diety, rozłożenia makroskładników w diecie, aktywności fizycznej, a także deficytu kalorycznego, który powinien wystąpić, kiedy celem jest spalenie tkanki tłuszczowej i ukazanie umięśnionej sylwetki.

 

3. Źródła zdrowych tłuszczów

Zdrowe tłuszcze znajdują się przede wszystkim w oliwie z oliwek (najlepiej wybierać extra virgin), oleju z pestek winogron, oleju lnianym, awokado, orzechach włoskich, orzechach nerkowca czy pestkach dyni. Jedynym wskazanym źródłem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego jest żółtko kurzego jaja. Zawiera ono białko i wskazane dla ludzkiego organizmu tłuszcze nasycone.

 

Optymalna dieta powinna być bogata w tłuszcze roślinne. Jest ona jak najbardziej zdrowa. Jednak warto pamiętać, że równie ważne w pokarmie sportowca jest białko (głównie zwierzęce) oraz węglowodany.