Większość osób, kiedy myśli o narodowych włoskich potrawach, od razu wymieni pizzę. Włochy mają jednak do zaoferowania wiele innych potraw i produktów, które nie są tak kaloryczne jak pizza. Wśród nich znajdują się rośliny strączkowe, warzywa, oliwa z oliwek, a nawet wino. W innych państwach otaczających basen Morza Śródziemnego kultywowane są podobne trendy żywieniowe. Ponieważ osoby żyjące w tych rejonach cieszą się dobrym zdrowiem i niskim ryzykiem chorób cywilizacyjnych, uznano, że taka dieta, nazwana śródziemnomorską, powinna być stosowana przez wszystkich ludzi.

 

SPIS TREŚCI:
1. Główne założenia diety śródziemnomorskiej
2. Korzyści zdrowotne
3. Warzywa i owoce
4. Zdrowe tłuszcze
5. Produkty, których należy unikać

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Główne założenia diety śródziemnomorskiej
Należy zaznaczyć, że dieta śródziemnomorska nie jest klasyczną dietą redukcyjną. Nie posiada sprecyzowanego czasu trwania, specyficznych etapów i nie obiecuje uzyskania szczupłej sylwetki w 6 tygodni. To nawyki żywieniowe osób mieszkających we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Maroku, Portugalii, Chorwacji i na Cyprze. Chociaż Francja nie jest oficjalnie zaliczana do tej grupy, to w niektórych jej częściach można zauważyć wpływy diety śródziemnomorskiej. Potrawy i wykorzystywane w nich proporcje produktów różnią się w zależności od kraju, dlatego nie istnieje żadna wzorcowa dieta śródziemnomorska.

 

 Produkty zbożoweMakaronyOwoceWarzywa
Włochy++++++++++
Grecja++++++++
Francja++++++
Hiszpania++++++
Afryka Pn.++++
Basen wschodni++++
− niepowszechne; + sporadycznie używane; ++ bardzo powszechne; +++ charakterystyczne dla regionu

 

 RybyRośliny strączkoweSerWinoOliwa z oliwek
Włochy+++++++++
Grecja++++++++++
Francja++++++++++
Hiszpania++++++++
Afryka Pn.++++++
Basen wschodni+++++
− niepowszechne; + sporadycznie używane; ++ bardzo powszechne; +++ charakterystyczne dla regionu

 

Charakterystyczne dla tego stylu żywienia są:

– wysokie spożycie oliwy z oliwek, owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ziemniaków, roślin strączkowych oraz orzechów,

– średnie spożycie ryb i drobiu,

– okazjonalne spożycie alkoholu w postaci czerwonego wina.

 

 

2. Korzyści zdrowotne

Za popularyzację diety śródziemnomorskiej w dużym stopniu odpowiedzialny jest dr Ancel Keys, który zasłynął w świecie naukowym między innymi odkryciem powiązania między wysokim spożyciem tłuszczów nasyconych a zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Keys odkrył, że społeczeństwa zamieszkujące rejony basenu Morza Śródziemnego pomimo że spożywają dużo tłuszczów, cieszą się bardzo dobrym zdrowiem i niską śmiertelnością.

 

Obecnie wiadomo już, że przestrzeganie zaleceń diety śródziemnomorskiej poprawia profil lipidowy oraz dostarcza antyoksydantów i witamin. Dodatkowo taka dieta chroni przed atakami serca, udarami i cukrzycą typu 2. Fabryka Siły Sklep

 

Mimo że od lat 60. taki model odżywiania jest promowany na całym świecie, w samych państwach basenu Morza Śródziemnego obserwowana jest powolna degradacja stanu zdrowia wynikająca z popularyzacji nawyków żywieniowych typowych dla krajów zachodnich.

 

3. Warzywa i owoce

Niemal w każdej diecie, której celem jest poprawa zdrowia, zaleca się codzienne spożywanie owoców i warzyw. Dieta śródziemnomorska nie jest wyjątkiem. W Grecji na przykład typowe jest spożywanie średnio 9 porcji bogatych w antyoksydanty warzyw i owoców.

 

Powszechne w tych rejonach jest też spożycie produktów zbożowych, powinny być pełnoziarniste i możliwie jak najmniej modyfikowane. Tradycyjnie pieczywo spożywa się oddzielnie lub macza je w oliwie z oliwek. Nie smaruje się go masłem lub margarynami, które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy tłuszczowe trans.

 

4. Zdrowe tłuszcze
Chociaż celem przejścia na taką dietę jest poprawa stanu zdrowia, wcale nie oznacza to eliminacji czy nawet ograniczania ilości tłuszczów w diecie. Wręcz przeciwnie, występują tu one w znacznych ilościach, ale dobierane są z odpowiednich produktów.

 

Głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek, która dostarcza dużych ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – frakcji, która poprawia profil cholesterolowy i zmniejsza ryzyko miażdżycy.

 

Wśród innych prozdrowotnych źródeł tłuszczów można wyróżnić tłuste ryby, takie jak makrela, tuńczyk czy łosoś – wszystkie są bogate w kwasy tłuszczowe wielonienasycone z rodziny omega-3. Ich spożycie jest szczególnie ważne, ponieważ należą do grupy niezbędnych składników, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

 

Na diecie śródziemnomorskiej jako przekąskę można też spożywać orzechy, ale lepiej zachować przy tym umiar, ponieważ są kaloryczne i mogą prowadzić do stopniowej akumulacji tkanki tłuszczowej.

 

5. Produkty, których należy unikać

Jeśli ktoś zdecyduje się na stosowanie diety śródziemnomorskiej, powinien pamiętać, by unikać poniższych produktów i składników:

– cukier (napoje gazowane, lody itd.),

– przetworzone produkty mięsne (kiełbasy i szynki),

– niskiej jakości produkty zbożowe (biały chleb, białe makarony),

– tłuszcze trans (margaryny, chipsy, frytki).