Ile kalorii ma musztarda? Co znajduje się w jej składzie
Musztarda to przyprawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie grilla. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery. Mimo upływu lat wciąż jest bardzo popularna i lubiana, nie tylko w Polsce. Czym się charakteryzuje?
SPIS TREŚCI:
1. Musztarda – skład
2. Musztarda – wartość odżywcza
3. Gorczyca – właściwości
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
1. Musztarda – skład
Głównym składnikiem musztardy są zmielone i odtłuszczone nasiona gorczycy. To one wpływają na jej smak i zapach. Poza tym w skład musztardy wchodzą woda, sól, cukier, ocet oraz inne substancje smakowo-zapachowe. Czasami musztardy są dodatkowo konserwowane kwasem sorbowym lub kwasem benzoesowym.
W sklepach można znaleźć wiele rodzajów musztardy, m.in. stołową, sarepską, kremową, francuską, Dijon i wiele innych. Różnią się składem, a co za tym idzie – smakiem i aromatem, choć wciąż podstawę każdej z nich stanowi gorczyca. Najlepiej wybierać tę z jak najkrótszym składem, bez dodatku zbędnych konserwantów. Warto również zdecydować się na ten produkt, w którego składzie cukier znajduje się na jednym z ostatnich miejsc na liście. Lista składników umieszczona na opakowaniu produktu zaczyna się bowiem od składnika, którego jest w danym produkcie najwięcej.
2. Musztarda – wartość odżywcza
Wartość odżywcza musztardy zależy od jej składu i wynosi około 90–170 kcal na 100 g produktu. Musztarda zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B (tiamina i ryboflawina) oraz witaminy E. Wśród mikro- i makroelementów można wyróżnić magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Tabela przedstawia wartość odżywczą musztardy zgodnie z informacjami przedstawionymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Dla porównania – łyżeczka musztardy odpowiada około 10 g.
Wartość odżywcza w 100 g musztardy
Energia [kcal] | 165 |
Białko [g] | 5,7 |
Tłuszcz [g] | 6,4 |
Węglowodany ogółem [g] | 22 |
Błonnik [g] | 1,7 |
Tiamina [mg] | 0,1 |
Ryboflawina [mg] | 0,2 |
Kwas foliowy [µg] | 18 |
Witamina E [mg] | 0,2 |
Cynk [mg] | 0,7 |
Żelazo [mg] | 1,8 |
Wapń [mg] | 95 |
Magnez [mg] | 117 |
Fosfor [mg] | 117 |
Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
3. Gorczyca – właściwości
Gorczyca wykazuje wiele pozytywnych właściwości. Działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Gorczyca czarna stosowana jest jako środek diuretyczny i wymiotny. Olejki gorczycowe skutecznie rozgrzewają i pobudzają. Dodatkowo zawarte w gorczycy fitosterole, czyli związki biologicznie czynne, obniżają stężenie lipoprotein LDL, tzw. złego cholesterolu. W ziarnach gorczycy obecne są także związki antyodżywcze – glukozylany. Z jednej strony wpływają one negatywnie na biodostępność składników odżywczych. Z drugiej strony badania Troszyńskiej A. i wsp. wykazały, że produkty rozpadu glukozylanów blokują komórki rakowe i tym samym zmniejszają rakotwórcze działanie czynników środowiskowych.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Krishnaswamy K., Traditional Indian spices and their health significance, „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition” 2008, 17(1), 265–268.
Kolanowski W., Dodatki przyprawowe do mięs, „Gospodarka Mięsna” 2005, 57(4), 20–22.
Kubiak S.M., Borowy T., Co podać i z czym podać mięso i wędliny, „Gospodarka Mięsna” 2010, 62(3), 24–26.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Łódź 2010, 250.
Sawicka P., Kotiuk E., Gorczyce jako rośliny wielofunkcyjne, „Acta Scientiarum Polonorum seria Agricultura” 2007, 6(2), 17–2.
Troszyńska A., Honke J., Kozłowska H., Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) pochodzenia roślinnego jako składniki żywności funkcjonalnej, „Postępy Fitoterapii” 2000, 2, 17–22.