Musztarda to przyprawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie grilla. Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery. Mimo upływu lat wciąż jest bardzo popularna i lubiana, nie tylko w Polsce. Czym się charakteryzuje?

 

SPIS TREŚCI:
1. Musztarda – skład
2. Musztarda – wartość odżywcza
3. Gorczyca – właściwości

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Musztarda – skład
Głównym składnikiem musztardy są zmielone i odtłuszczone nasiona gorczycy. To one wpływają na jej smak i zapach. Poza tym w skład musztardy wchodzą woda, sól, cukier, ocet oraz inne substancje smakowo-zapachowe. Czasami musztardy są dodatkowo konserwowane kwasem sorbowym lub kwasem benzoesowym.


W sklepach można znaleźć wiele rodzajów musztardy, m.in. stołową, sarepską, kremową, francuską, Dijon i wiele innych. Różnią się składem, a co za tym idzie – smakiem i aromatem, choć wciąż podstawę każdej z nich stanowi gorczyca. Kupując musztardę, najlepiej wybierać tę z jak najkrótszym składem, bez dodatku zbędnych konserwantów. Warto również zdecydować się na ten produkt, w którego składzie cukier znajduje się na jednym z ostatnich miejsc na liście. Lista składników umieszczona na opakowaniu produktu zaczyna się bowiem od składnika, którego jest w danym produkcie najwięcej.

 

2. Musztarda – wartość odżywcza
Wartość odżywcza musztardy zależy od jej składu i wynosi około 90–170 kcal na 100 g produktu. Musztarda zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B (tiamina i ryboflawina) oraz witaminy E. Wśród mikro- i makroelementów można wyróżnić magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Tabela przedstawia wartość odżywczą musztardy zgodnie z informacjami przedstawionymi przez Instytutu Żywności i Żywienia. Dla porównania – łyżeczka musztardy odpowiada około 10 g.

 

Wartość odżywcza w 100 g musztardy

Energia [kcal]165
Białko [g]5,7
Tłuszcz [g]6,4
Węglowodany ogółem [g]22
Błonnik [g]1,7
Tiamina [mg]0,1
Ryboflawina [mg]0,2
Kwas foliowy [µg]18
Witamina E [mg]0,2
Cynk [mg]0,7
Żelazo [mg]1,8
Wapń [mg]95
Magnez [mg]117
Fosfor [mg]117

Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005. Fabryka Siły Sklep

 

3. Gorczyca – właściwości
Gorczyca wykazuje wiele pozytywnych właściwości. Działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Gorczyca czarna stosowana jest jako środek diuretyczny i wymiotny. Olejki gorczycowe skutecznie rozgrzewają i pobudzają. Dodatkowo zawarte w gorczycy fitosterole, czyli związki biologicznie czynne, obniżają stężenie lipoprotein LDL, tzw. złego cholesterolu. W ziarnach gorczycy obecne są także związki antyodżywcze – glukozylany. Z jednej strony wpływają one negatywnie na biodostępność składników odżywczych. Z drugiej strony badania Troszyńskiej A. i wsp. wykazały, że produkty rozpadu glukozylanów blokują komórki rakowe i tym samym zmniejszają rakotwórcze działanie czynników środowiskowych.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Krishnaswamy K., Traditional Indian spices and their health significance, „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition” 2008, 17(1), 265–268.
Kolanowski W., Dodatki przyprawowe do mięs, „Gospodarka Mięsna” 2005, 57(4), 20–22.
Kubiak S.M., Borowy T., Co podać i z czym podać mięso i wędliny, „Gospodarka Mięsna” 2010, 62(3), 24–26.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Łódź 2010, 250.
Sawicka P., Kotiuk E., Gorczyce jako rośliny wielofunkcyjne, „Acta Scientiarum Polonorum seria Agricultura” 2007, 6(2), 17–2.
Troszyńska A., Honke J., Kozłowska H., Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) pochodzenia roślinnego jako składniki żywności funkcjonalnej, „Postępy Fitoterapii” 2000, 2, 17–22.