Duża dostępność i różnorodność letnich owoców zdecydowanie zachęca do przygotowania z nich pysznych deserów. Mogą być one nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Jakie owoce warto wybierać latem? Oto 5 przepisów na zdrowe letnie desery.

 

SPIS TREŚCI:
1. Jakie owoce wybierać latem
2. Przepisy na zdrowe letnie desery

 

 

1. Jakie owoce wybierać latem

Lato to czas, w którym stragany i sklepowe półki obfitują w różnokolorowe warzywa i owoce. Od czerwca do sierpnia dostępnych jest naprawdę wiele produktów. Warto po nie sięgać nie tylko ze względu na ich smak. Sezonowe owoce są źródłem wielu witamin i składników mineralnych; zawierają również błonnik pokarmowy, który wspiera pracę przewodu pokarmowego. Latem warto wybierać owoce jagodowe – truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie czy porzeczki. O tej porze roku dostępne są także brzoskwinie, nektarynki czy arbuz.


Letnie owoce świetnie sprawdzą się do przygotowania deserów. W gorące dni można postawić na orzeźwiające posiłki, np. koktajle czy lody. Owoce jagodowe warto dodać do różnego rodzaju wypieków – ich lekko kwaśny smak świetnie komponuje się ze słodkościami.

 

2. Przepisy na zdrowe letnie desery
Czekoladowy deser z awokado i malinami

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– awokado – ½ sztuki (70 g),
– banan – ½ sztuki (60 g),
– maliny – ½ szklanki (60 g),
– mleko – 5 łyżek (50 g),
– kakao – 2 łyżeczki (10 g),
– erytrytol – łyżka (10 g).


Sposób przygotowania
1. Awokado i banana obrać i przełożyć do miski.
2. Następnie dodać maliny (zostawić kilka do dekoracji), kakao oraz erytrytol. Całość zalać mlekiem i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Całość przelać do miseczki i udekorować malinami.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 272 kcal,
– białko: 6,3 g,
– tłuszcze: 14,0 g,
– węglowodany: 34,0 g.

 

Truskawkowe lody z borówkami

Czas przygotowania: 10 minut + czas mrożenia

 

Składniki (na 1 porcję):
– banan – sztuka (120 g),
– truskawki – szklanka (75 g),
– borówki – ½ szklanki (70 g),
– jogurt skyr – porcja (150 g),
– erytrytol – łyżka (15 g).

 

Sposób przygotowania
1. Banana pokroić w plasterki, truskawki przekroić na połówki. Tak przygotowane owoce włożyć do zamrażalnika na minimum 2 godziny.
2. Po tym czasie owoce przełożyć do naczynia, dodać borówki, jogurt skyr oraz erytrytol i zblendować.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 310 kcal,
– białko: 16,6 g,
– tłuszcze: 0,9 g,
– węglowodany: 62,0 g.

 

Pieczona kasza manna ze śliwkami

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– kasza manna – 3 łyżki (30 g),
– budyń waniliowy, proszek – 2 łyżeczki (10 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– jogurt skyr – porcja (150 g),
– śliwki – 3 sztuki (150 g),
– erytrytol – łyżka (10 g),
– sól – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2. Do żółtka dodać jogurt skyr, kaszę mannę, budyń waniliowy oraz erytrytol i wymieszać.
3. Następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć.
4. Gotową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół śliwki.
5. Piec przez 25–30 minut w temperaturze 180°C.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 379 kcal,
– białko: 24,4 g,
– tłuszcze: 5,9 g,
– węglowodany: 58,9 g.

 

Deser chia z musem malinowym
Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia

 

Składniki (na 1 porcję):
– nasiona chia – 3 łyżki (30 g),
– jogurt skyr waniliowy – porcja (150 g),
– maliny – ½ szklanki (60 g),
– orzechy włoskie – 4 sztuki (16 g),
– erytrytol – 2 łyżki (20 g).

 

Sposób przygotowania
1. Nasiona chia dokładnie wymieszać z jogurtem oraz łyżką erytrytolu i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
2. W tym czasie maliny przełożyć do garnka i podgrzać je wraz z łyżką erytrytolu.
3. Gotowy pudding podać z musem malinowym i posiekanymi orzechami.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 410 kcal,
– białko: 22,9 g,
– tłuszcze: 19,1 g,
– węglowodany: 41,2 g.

 

Koktajl arbuzowy
Czas przygotowania: 10 minut


Składniki (na 1 porcję):
– arbuz – porcja (150 g),
– banan – ½ sztuki (60 g),
– sok z cytryny – łyżka (6 g),
– lód – 3 kostki (45 g),
– woda – ½ szklanki (120 g).

 

Sposób przygotowania
1. Arbuza wydrążyć, usunąć pestki i przełożyć do naczynia.
2. Następnie dodać obranego banana, sok z cytryny i wodę. Całość zblendować.
3. Przelać do naczynia i dodać kostki lodu.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia 114 kcal,
– białko 1,5 g,
– tłuszcze 0,3 g,
– węglowodany 27,1 g.