5 przepisów na domowe lody
Lody to idealny deser na letnie upały, warto jednak przyrządzić je samodzielnie w domu, zamiast sięgać po gotowe produkty. Lody bez dodatku zbędnych składników i cukru też mogą być pyszne, a przy tym i pełnowartościowe!
SPIS TREŚCI:
1. Dlaczego warto przygotować lody w domu?
2. Co powinno wejść w skład domowych lodów?
3. 5 przepisów na domowe lody
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Dlaczego warto przygotować lody w domu?
Wybór lodów jest bardzo duży, a z roku na rok powiększa się on coraz bardziej. W sklepach znaleźć można zarówno klasyczne smaki (śmietankowy, czekoladowy czy truskawkowy), jak i te bardziej wymyślne. Lody cieszą się dużą popularnością – szczególnie wśród najmłodszych. Zazwyczaj jednak skład tych produktów nie jest idealny, dlatego warto zachować umiar w ich spożyciu oraz zwracać uwagę na informacje umieszczone na etykiecie.
Sklepowe lody są przede wszystkim źródłem dużych ilości cukru, a co za tym idzie – także kilokalorii. Zawartość tłuszczów również jest wysoka, a ponadto w składzie można znaleźć wiele barwników czy ulepszaczy smaku. Domowe lody stanowią zatem dobrą alternatywę – świadome wybieranie składników pozwoli na stworzenie pełnowartościowego deseru.
2. Co powinno wejść w skład domowych lodów?
Podczas przygotowywania domowych lodów warto szukać zamienników. Bazą tych sklepowych najczęściej jest śmietanka – zamiast niej lepiej wybrać jogurty naturalny czy grecki lub kefir. W ten sposób zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) w posiłku będzie zdecydowanie niższa. Dobrze sprawdzi się także mleczko kokosowe, jednak należy pamiętać, że zawiera on więcej kilokalorii oraz NKT niż wcześniej wspomniane produkty. Bazą lodów mogą być także owoce, szczególnie te letnie (m.in. truskawki, maliny, jagody, borówki) oraz banany, jabłka czy gruszki.
Aby nadać lodom nieco słodkości, warto wybrać zamienniki cukru. Do tego celu można wykorzystać erytrytol lub ksylitol. Należy jednak mieć na uwadze, że erytrytol cechuje się niższym poziomem słodkości niż sacharoza (ok. 80% słodyczy cukru), zaś ksylitol jest pod tym względem podobny do cukru stołowego. Dzięki zastosowaniu zamienników można przyrządzić niskokaloryczne lody. Łyżeczka zwykłego cukru dostarcza ok. 25 kcal, ksylitolu – 14 kcal, natomiast erytrytolu – 0 kcal. Należy jednak zaznaczyć, że zamienniki nie powinny być spożywane bez ograniczeń. Zaleca się, aby ich dzienne spożycie nie przekraczało ok. 40 g, gdyż w nadmiernych ilościach mogą mieć one działanie przeczyszczające.
3. 5 przepisów na domowe lody
Bananowo-truskawkowe lody z kawałkami czekolady
Składniki (na 1 porcję):
– banan – sztuka (120 g),
– truskawki – garść (70 g),
– jogurt naturalny – 4 łyżki (100 g),
– czekolada gorzka – kostka (6 g),
– erytrytol – łyżeczka (5 g).
Sposób przygotowania
1. Banana obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół. Owoce umieścić w zamrażalniku na min. 2 godziny.
2. Zamrożone owoce przełożyć do miski, dodać schłodzony jogurt naturalny oraz erytrytol. Dokładnie zblendować.
3. Czekoladę posiekać, dodać do lodów i delikatnie wymieszać.
4. Lody umieścić w zamrażalniku na min. 2 godziny.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 223 kcal,
– białko: 5,6 g,
– tłuszcze: 5,8 g,
– węglowodany: 39,8 g.
Kokosowe lody z malinami
Składniki (na 1 porcję):
– mleczko kokosowe – ½ szklanki (115 g),
– jogurt grecki – 4 łyżki (100 g),
– wiórki kokosowe – łyżka (6 g),
– maliny – garść (50 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g).
Sposób przygotowania
1. Stałą część mleczka kokosowego wymieszać z wodą. W celu połączenia warstw można także podgrzać puszkę w kąpieli wodnej.
2. Mleczko kokosowe przelać do miski, dodać schłodzony jogurt grecki, wiórki kokosowe oraz erytrytol. Całość zblendować na gładką masę.
3. Maliny pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
4. Włożyć do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 427 kcal,
– białko: 12,6 g,
– tłuszcze: 36,6 g,
– węglowodany: 17,7 g.
Lody o smaku mango
Składniki (na 1 porcję):
– mango – ½ sztuki (140 g),
– banan – ½ sztuki (60 g),
– jogurt grecki – 4 łyżki (100 g),
– limonka – ½ sztuki (50 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g).
Sposób przygotowania
1. Mango oraz banana obrać, pokroić w kostkę i zamrozić.
2. Zmrożone owoce przełożyć do miski, dodać jogurt, wyciśnięty sok z limonki oraz erytrytol. Całość zblendować.
3. Włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 249 kcal,
– białko: 11,2 g,
– tłuszcze: 5,8 g,
– węglowodany: 44,0 g.
Lody czekoladowo-miętowe
Składniki (na 1 porcję):
– banan – ½ sztuki (60 g),
– mleczko kokosowe – ½ szklanki (115 g),
– jogurt skyr – ½ sztuki (75 g),
– kakao – łyżka (10 g),
– erytrytol – 2 łyżeczki (10 g),
– mięta – 5 listków (5 g).
Sposób przygotowania
1. Banana obrać, pokroić w kostkę i zamrozić.
2. Stałą część mleczka kokosowego wymieszać z wodą. Można także podgrzać puszkę w kąpieli wodnej w celu połączenia warstw.
3. Do miski przełożyć zmrożonego banana, dodać mleczko kokosowe, jogurt skyr, kakao, erytrytol oraz listki mięty. Dokładnie zblendować.
4. Gotową masę włożyć do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 395 kcal,
– białko: 13,7 g,
– tłuszcze: 30,0 g,
– węglowodany: 28,9 g.
Jagodowy sorbet
Składniki (na 1 porcję):
– czarne jagody – szklanka (130 g),
– limonka – ½ sztuki (50 g),
– erytrytol – łyżka (10 g),
– mięta – 5 listków (5 g).
Sposób przygotowania
1. Jagody oczyścić i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
2. Gdy owoce będą zmrożone, dodać sok z limonki, erytrytol oraz listki mięty. Całość zblendować na gładką masę.
3. Sorbet umieścić w zamrażalniku na ok. 2 godziny.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 81 kcal,
– białko: 1,4 g,
– tłuszcze: 0,9 g,
– węglowodany: 17,0 g.