5 powodów, dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki to owoce o cennym składzie i licznych właściwościach. Można je spożywać przez cały rok, ponieważ zbierane jesienią mogą być długo przechowywane. Jakie właściwości prozdrowotne mają gruszki?
SPIS TREŚCI:
2. Pomoc w zaparciach i biegunce
3. Pomocna w diecie odchudzającej
5. Gruszka – idealna na przetwory
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
Zawartość potasu w 100 g gruszki wynosi 116 mg. To właśnie tego pierwiastka gruszki zawierają najwięcej. Dzięki temu gruszki zapobiegają rozwojowi nadciśnienia, zlepianiu się płytek krwi (co również wpływa na prawidłowe ciśnienie) oraz rozwojowi miażdżycy. Potas przyspiesza wydalanie z organizmu nadmiaru sodu, który obecny w zbyt dużych ilościach ma negatywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.
2. Pomoc w zaparciach i biegunce
W zależności od gatunku gruszki mogą pomóc w biegunce bądź zaparciach. Odmiany cierpkie i mało soczyste zawierają dużo garbników, które mają przeciwbiegunkowe właściwości. Dla osób cierpiących na zaparcia dobre będą gruszki miękkie i dojrzałe, ponieważ pobudzają trawienie.
3. Pomocna w diecie odchudzającej
Gruszki są owocami o indeksie glikemicznym równym 30. 100 g owoców ma 57 kcal. Gruszki mogą zatem pojawić się w diecie osoby zarówno odchudzającej się, jak i chorującej na cukrzycę.
Gruszki zawierają sporą ilość błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Nierozpuszczalna frakcja wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Stymuluje perystaltykę jelit, działając na nie drażniąco, i wymiata zalegające w jelitach pozostałości. Rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika jest doskonałą pożywką dla bakterii jelitowych, które wspomagają odporność i oddziałują korzystnie na organizm. Ponadto pektyny napełniają żołądek i wywołują uczucie sytości.
5. Gruszka – idealna na przetwory
Gruszki to owoce, które smakują dobrze na surowo, ale są także bardzo dobrym produktem na przetwory. Szeroki wybór odmian sprawia, że z gruszek można zrobić dżemy, konfitury, a także zamarynować je w occie. Już przetworzone mogą zostać wykorzystane jako dodatek do lodów. Surowych gruszek używa się także jako dodatku do potraw mięsnych czy sałatek.