5 powodów, dlaczego warto jeść gruszki
Gruszki to owoce o cennym składzie i licznych właściwościach. Można je spożywać przez cały rok, ponieważ zbierane jesienią mogą być długo przechowywane. Sprawdźmy, jakie są zalety gruszki.
SPIS TREŚCI:
2. Pomoc w zaparciach i biegunce
3. Pomocna w diecie odchudzającej
5. Gruszka – idealna na przetwory
Indywidualne planydietetyczne i treningowe






















Zawartość potasu w 100 g gruszki wynosi 116 mg. To właśnie tego pierwiastka gruszki zawierają najwięcej. Dzięki niemu jedzenie gruszek zapobiega rozwojowi nadciśnienia. Ponadto zapobiega on zlepianiu się płytek krwi, co również wpływa na prawidłowe ciśnienie oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. Potas przyspiesza wydalanie z organizmu nadmiaru sodu, który obecny w za dużych ilościach ma negatywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.
2. Pomoc w zaparciach i biegunce
W zależności od gatunku gruszki mogą pomóc w biegunce bądź zaparciach. Odmiany cierpkie i mało soczyste zawierają dużo garbników, które maja przeciwbiegunkowe właściwości. Dla osób cierpiących na zaparcia dobre będą gruszki miękkie i dojrzałe, ponieważ pobudzają trawienie.
3. Pomocna w diecie odchudzającej
Gruszki są owocami o indeksie glikemicznym równym 30. 100 g owoców ma 57 kcal. Może ona zatem być z powodzeniem umieszczona w diecie zarówno osoby odchudzającej się, jak i chorej na cukrzycę.
Gruszki zawierają sporą ilość błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Nierozpuszczalna frakcja wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Stymuluje perystaltykę jelit, działając na nie drażniąco oraz wymiata zalegające w jelitach pozostałości. Rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika jest doskonałą pożywką dla bakterii jelitowych, które wspomagają odporność i oddziałują korzystnie na organizm. Ponadto pektyny napełniają żołądek, powodując uczucie sytości.
5. Gruszka – idealna na przetwory
Gruszka to owoc, który smakuje dobrze na surowo, ale także jest bardzo dobrym produktem na przetwory. Szeroki wybór odmian powoduje, że można z niej zrobić dżemy, konfitury, ale także można je zamarynować w occie. Już przetworzone mogą służyć jako dodatek do lodów. Surowych gruszek używa się także jako dodatku do potraw mięsnych czy składnika sałatek.