O korzyściach płynących ze spożywania tłuszczów roślinnych wiadomo nie od dziś. W tym artykule postanowiłem przedstawić kolejną roślinę oleistą, która na stałe może zagościć na naszych stołach. Zapraszam do poniższego tekstu, jeżeli chcecie się dowiedzieć, czy warto zainteresować się olejem rydzowym.

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest olej rydzowy?

2. Olej rydzowy – właściwości

3. Zastosowanie oleju rydzowego

4. Opinie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Czym jest olej rydzowy?

Olej rydzowy jest tłuszczem uzyskiwanym w procesie tłoczenia nasion licznika siewnego. Bardzo często ta roślina występuje pod nazwami takimi jak lnianka, lennica, judra czy rydzyk. Jest blisko spokrewniona z inną, równie popularną rośliną oleistą, czyli rzepakiem. Sam olej rydzowy nie jest żadnym rewolucyjnym produktem – do połowy XX wieku był bardzo częstym składnikiem wykorzystywanym w polskiej kuchni, jednak z czasem został wyparty m.in. przez olej rzepakowy.


2. Olej rydzowy – właściwości

Skład tłuszczu rydzowego jest bardzo prosty. Zaledwie 10% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Pozostałe 90% to niezwykle ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej rydzowy w aż 40,6% składa się z kwasu alfa-linolenowego. Dzięki tej właściwości jest drugim na świecie tłuszczem zawierającym największą ilość tego związku (na pierwszym miejscu znajduje się olej lniany). Jednak podczas analizy stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (0,4 : 1) okazuje się, że pod tym względem ten produkt nie ma sobie równych.


Inną równie ważną dla zdrowia właściwością tłuszczu z rydzyka jest zawartość witaminy E. Jak powszechnie wiadomo, uważana jest ona za najpotężniejszy związek antyoksydacyjny. Oprócz niwelowania ilości związków utleniających, które przyczyniają się do niszczenia komórek czy przyspieszenia procesów starzenia się organizmu, witamina E wykazuje też inne właściwości – wzmacniania ściany naczyń krwionośnych, chroni erytrocyty przed zbyt szybką degradacją i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Witamina E stanowi również jeden z podstawowych elementów profilaktyki miażdżycy.


3. Zastosowanie oleju rydzowego Fabryka Siły Sklep

Olej z lnianki znajduje zastosowanie przede wszystkim w gastronomii. Posiada bardzo oryginalny smak, który często jest określany jako mieszanina smaków cebuli, przypraw korzennych i orzechów z nutą goryczy. W związku z tym często jest stosowany jako dodatek do kasz, makaronów, sałatek i serów twarogowych. Jednak najczęściej wykorzystuje się go jako główny składnik w potrawach zawierających śledzie.


Warto pamiętać, że olej rydzowy powinien być stosowany głównie na zimno. Wysoka temperatura w trakcie obróbki termicznej dań przyczynia się do zniszczenia zawartych w nim prozdrowotnych substancji. Tłuszcz z lnianki powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu, w którym temperatura wynosi maksymalnie 20ºC.


4. Opinie

Skuteczność oleju rydzowego wykazano przede wszystkim w pracy naukowej z 2002 r., w której obserwowano wpływ spożywania 30 g oleju roślinnego na stężenie lipoprotein w osoczu krwi u osób borykających się z hiperlipidemią. Badanie trwało sześć tygodni, a rezultaty potwierdziły, że niezależnie od rodzaju stosowanego tłuszczu doszło do obniżenia stężenia frakcji LDL. Niemniej jednak warto zwrócić uwagę na fakt, że największą redukcję odnotowano u osób spożywających tłuszcz z lnianki (12,2%), który sprawdził się lepiej niż oliwa z oliwek (7,7%) oraz olej rzepakowy (5,4%).