Przekąski na sylwestra powinny być szybkie w przygotowaniu. Pozwoli to zaoszczędzić czas i dłużej cieszyć się sylwestrową nocą. Na stole nie powinno zabraknąć sałatek z różnorodnymi składnikami, przekąsek, ale warto także zadbać o podanie dań na ciepło.

 

SPIS TREŚCI:

1. Jakie dania na sylwestra dla wegan

2. Jakich składników użyć do wegańskich przekąsek

3. Najlepsze słone przekąski dla wegan – 5 pomysłów

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Jakie dania na sylwestra dla wegan
Warto, aby w menu pojawiły się dania „na raz”, czyli takie, które można łatwo i szybko przekąsić. Na stole nie powinno zabraknąć również ciepłych dań. Dieta wegańska opiera się na wyeliminowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego nie należy używać mięs, ryb, jaj, mleka oraz produktów mlecznych. Dodatkowo należy wykluczyć dodatek żelatyny, miodu czy smalcu. W składzie użytych produktów nie może znaleźć się np. podpuszczka.


2. Jakich składników użyć do wegańskich przekąsek
Bazą wegańskich słonych przekąsek mogą być warzywa. Można je podać w różnorodnej postaci, np. pieczone, smażone czy grillowane. Świetnie sprawdzi się dodatek dipów oraz sosów. W diecie wegańskiej źródłem białka są m.in. nasiona roślin strączkowych – sałatki z dodatkiem ciecierzycy czy soczewicy sprawdzą się idealnie na zabawę sylwestrową.


Warto, aby do dań przygotowywanych z dodatkiem zbóż używać produktów z pełnego ziarna. Są one zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, ponieważ cechuje je wyższa zawartość witamin oraz składników mineralnych. Przygotowane małe kanapki z pieczywa żytniego z dodatkiem warzyw na pewno ucieszą niejednego uczestnika imprezy.


3. Najlepsze słone przekąski dla wegan – 5 pomysłów
Minikanapki z hummusem i warzywami
Czas przygotowania: 20 minut


Składniki (10 sztuk):
– chleb żytni – 5 kromek,
– hummus naturalny – 10 łyżeczek,
– awokado – ½ sztuki,
– papryka czerwona – ½ sztuki,
– kiełki rzodkiewki – 5 łyżek. Fabryka Siły Sklep


Sposób przygotowania
1. Kromki przekroić na pół.
2. Każdą z połówek posmarować łyżeczką hummusu.
3. Awokado i paprykę umyć, obrać i pokroić w plasterki.
4. Warzywa ułożyć na kanapce, na górę położyć kiełki rzodkiewki.

 

Wartość odżywcza (sztuka):
– energia: 96 kcal,
– białko: 3,3 g,
– tłuszcze: 3,3 g,
– węglowodany: 13,3 g.

 

Tortillki z falafelem i warzywami
Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki (14 sztuk):
– ciecierzyca konserwowa – puszka,
– cebula – plaster,
– tortilla – 2 sztuki,
– hummus – 4 łyżeczki,
– papryka czerwona – ½ sztuki,
– ogórek zielony – ½ sztuki,
– kiełki rzodkiewki – 4 łyżeczki,
– oliwa z oliwek – łyżka,
– natka pietruszki – 3 łyżeczki,
– bułka tarta – łyżka,
– sól – szczypta,
– pieprz czarny – szczypta.


Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
3. Natkę pietruszki umyć i rozdrobnić nożem.
4. Ciecierzycę, cebulę, natkę pietruszki, sól oraz pieprz umieścić w misce i zblendować na gładką masę. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
5. Z masy uformować niewielkiej wielkości kotlety, obtoczyć w bułce tartej i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec kotlety przez ok. 20 minut.
7. Placki tortilli posmarować hummusem, ułożyć umyte i pokrojone warzywa oraz kotleciki.
8. Tortillę zwinąć i pokroić na mniejsze kawałki.


Wartość odżywcza (sztuka):
– energia: 39 kcal,
– białko: 2,9 g,
– tłuszcze: 2,5 g,
– węglowodany: 1,1 g.

 

Pieczarki faszerowane warzywami
Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki (10 sztuk):
– pieczarka duża – 10 sztuk,
– cukinia – ½ sztuki,
– papryka – sztuka,
– cebula – 2 plastry,
– oliwa z oliwek – łyżka,
– szpinak świeży – 3 garści,
– sól – szczypta,
– pieprz – szczypta.


Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
2. Pieczarki umyć, obrać i odkroić nóżki.
3. Cukinię oraz paprykę umyć i pokroić w kostkę.
4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
5. Na patelnię dodać pokrojone wcześniej warzywa i dusić ok. 5 minut.
6. Po tym czasie dodać szpinak, przyprawy i smażyć kolejne 5 minut.
7. Pieczarki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Do każdej z pieczarek nałożyć przygotowany farsz.
9. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut.


Wartość odżywcza (sztuka):
– energia: 36 kcal,
– białko: 1,9 g,
– tłuszcze: 1,3 g,
– węglowodany: 4,1 g.

 

Frytki z batatów z guacamole
Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki (4 porcje):

– batat – 4 sztuki,
– oliwa z oliwek – 2 łyżki,
– papryka słodka – łyżeczka,
– papryka ostra – szczypta,
– sól – ½ łyżeczki,
– awokado – sztuka,
– olej rzepakowy – łyżeczka,
– czosnek granulowany – szczypta,
– sok z cytryny – łyżka,
– sól – szczypta,
– pieprz – szczypta.


Sposób przygotowania
1. Bataty dokładnie umyć, obrać i pokroić w słupki.
2. Ponownie umyć i wyłożyć na ręcznik papierowy.
3. Osuszone bataty przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, sól, paprykę słodką, paprykę ostrą i dokładnie wymieszać.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
5. Bataty wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 20–25 minut, co jakiś czas mieszać.
6. Awokado umyć, obrać i umieścić w misce.
7. Dodać olej, przyprawy oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować.
8. Gotowe frytki podawać z guacamole.


Wartość odżywcza (porcja):
– energia: 330 kcal,
– białko: 4,4 g,
– tłuszcze: 12,9 g,
– węglowodany: 49,2 g.

 

Wegańska sałatka z tofu i ciecierzycą
Czas przygotowania: 35 minut


Składniki (4 porcje):
– tofu – sztuka,
– rukola – opakowanie,
– roszponka – ½ opakowania,
– kukurydza konserwowa – ½ puszki,
– ciecierzyca konserwowa – ½ puszki,
– papryka czerwona – sztuka,
– oliwa z oliwek – 2 łyżki,
– olej rzepakowy – łyżka,
– papryka słodka – ½ łyżeczki,
– papryka ostra – szczypta,
– sól – szczypta,
– pieprz – szczypta.


Sposób przygotowania
1. Tofu pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać olej rzepakowy, paprykę słodką, paprykę ostrą i wymieszać. Tak zamarynowane tofu odstawić na 5 minut do lodówki.
2. Rukolę i roszponkę dokładnie umyć i przełożyć do miski.
3. Kukurydzę i ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do sałat.
4. Paprykę umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do miski.
5. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i podsmażyć tofu z obu stron.
6. Gotowe tofu dodać do sałatki i doprawić do smaku.


Wartość odżywcza (porcja):
– energia: 192 kcal,
– białko: 9,6 g,
– tłuszcze: 9,2 g,
– węglowodany: 17,8 g.