Lato to pora roku, która obfituje w owoce kuszące swoimi kolorami, aromatem i smakiem. Desery przygotowane na ich bazie są lekkie, orzeźwiające, a dodatkowo nawadniają organizm. W każdym miesiącu letnim pojawiają się nowe owoce, warto więc przyrządzić z nich smaczne i zdrowe dania.

 

SPIS TREŚCI:
1. Wartość odżywcza owoców jako składnika deserów
2. Pudding z tapioki z owocami
3. Lekka panna cotta z musem mango
4. Lekkie tiramisu z malinami
5. Zamienniki produktów do przygotowania fit deserów

 

 

1. Wartość odżywcza owoców jako składnika deserów
Owoce i warzywa ze względów prozdrowotnych są ważnym elementem prawidłowego żywienia i powinny pojawiać się w każdym posiłku. Letnie owoce stanowią źródło wielu witamin oraz składników mineralnych wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawierają także duże ilości wody, dzięki czemu dodatkowo nawadniają organizm w upalne letnie dni, natomiast obecny w nich błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Dziennie powinno się spożywać 2–3 porcje owoców, czyli ok. 200–300 g. Najwięcej witamin i składników mineralnych będą zawierały te świeże, niepoddane obróbce cieplnej.

 

Niedzielne ciasto zjedzone po obiedzie jest tradycją w wielu polskich domach. Warto – zwłaszcza latem – postawić na jego lżejszą wersję lub inny równie smaczny, a zdrowszy deser. Sprawdzą się takie słodkości jak lody przygotowane na bazie owoców, sernik na zimno, pudding z chia, tapioki czy ryżu z dodatkiem owoców, koktajle, smoothie, galaretki, musy, ciasta i tarty z owocami.

 

2. Pudding z tapioki z owocami
Tapioka to produkt bezglutenowy powstający z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Deser na jej bazie idealnie sprawdzi się u osób z celiakią, alergią na gluten lub jego nietolerancją. Tapioka jest lekkostrawna i będzie dobrym wyborem także dla cierpiących na różne schorzenia przewodu pokarmowego (np. refluks, wrzody, zespół jelita drażliwego). Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, wapń i żelazo.

 

Składniki (na 4 porcje):
– puszka mleczka kokosowego,
– ¼ szklanki tapioki,
– szklanka truskawek,
– szklanka borówek,
– 2 łyżki wiórków kokosowych,
– pasek czekolady gorzkiej,
– 2 łyżki erytrytolu,
– łyżeczka cukru waniliowego,
– liście mięty.

  Fabryka Siły Sklep

Sposób przygotowania
Do garnka wlać mleczko kokosowe, zagotować. Następnie wsypać tapiokę, wiórki kokosowe, erytrytol i cukier waniliowy. Całość gotować ok. 20 minut, regularnie mieszać zawartość garnka, aby się nie przypaliła. Po ugotowaniu tapiokę przelać do małych słoiczków, szklanek lub salaterek i odstawić do ostudzenia. Owoce umyć, truskawki pokroić w ćwiartki. Czekoladę drobno posiekać. Na przestudzonym puddingu ułożyć truskawki i borówki. Całość posypać czekoladą, udekorować liśćmi mięty. Pudding można zjeść od razu po przygotowaniu lub najpierw schłodzić w lodówce.

 

3. Lekka panna cotta z musem mango
Panna cotta to tradycyjny włoski deser, który gości na stołach na całym świecie. Z włoskiego panna oznacza „śmietankę”, a cotta to przymiotnik od czasownika „gotować”, czyli popularny deser to gotowana śmietanka. Do podstawowej wersji waniliowej można dodać owoce, musy bądź konfitury, które idealnie komponują się z aksamitną konsystencją deseru.

 

Składniki (na 4 porcje):
Panna cotta:
– ½ szklanki mleka 2% tłuszczu,
– duże opakowanie jogurtu naturalnego gęstego lub typu greckiego,
– 3 łyżeczki żelatyny,
– 3 łyżki wody,
– 3 łyżki erytrytolu,
– ziarna z laski wanilii.

 

Mus z mango:
– mango,
– 2 nasiona kardamonu,
– łyżka miodu.

 

Sposób przygotowania
Panna cotta
Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić. Mleko z dodatkiem erytrytolu i nasion z laski wanilii grzać w garnku, aż będzie gorące. Zdjąć z palnika. Następnie dokładnie mieszać z przygotowaną wcześniej żelatyną do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do jogurtu dodać żelatynę i szybko wymieszać. Mleczno-jogurtową masę przelać do słoiczków, szklanek lub salaterek i odstawić do lodówki (najlepiej na kilka godzin). W tym czasie według poniższego przepisu przygotować mus. Po stężeniu deser wyjąć w lodówki, umieścić na chwilę w gorącej wodzie, a następnie odwrócić i wyłożyć na talerzyk.

 

Mus z mango
Nasiona kardamonu zmielić w młynku do kawy lub w moździerzu. Mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Owoc wraz z kardamonem i miodem przełożyć do garnka, gotować przez kilka minut, aż kawałki mango się rozpadną. Mus odstawić na chwilę do ostudzenia, a następnie polać nim przygotowaną wcześniej panna cottę.

 

4. Lekkie tiramisu z malinami
Klasyczny włoski deser na bazie mascarpone oraz pełnotłustej śmietany w towarzystwie jajek, kawy i biszkoptów to bomba kaloryczna. Można jednak ten deser przygotować w lżejszej wersji z dodatkiem gęstego jogurtu islandzkiego, serka ricotta i owoców.

 

Składniki (na 2 porcje):
– małe opakowanie jogurtu greckiego naturalnego,
– opakowanie jogurtu skyr waniliowego,
– ½ opakowania biszkoptów,
– ⅓ szklanki mocnej kawy,
– ½ szklanki malin,
– łyżka miodu,
– szczypta ciemnego kakao,
– kilka kropli aromatu amaretto.

 

Sposób przygotowania
Przygotować mocną kawę, następnie ją ostudzić. Jogurt grecki, skyr, miód i opcjonalnie kilka kropli ekstraktu ameretto zmiksować razem na gładką masę. W szklankach lub salaterkach układać na zmianę namoczoną w kawie warstwę biszkoptów oraz warstwę kremu. Całość posypać kakao. Na wierzchu ułożyć maliny. Deser schłodzić w lodówce.

 

5. Zamienniki produktów do przygotowania fit deserów
Latem warto postawić na zdrowsze wersje deserów bez dużej ilości cukru, masła czy śmietany. Cukier można zastąpić słodzikiem (ksylitolem lub erytrytolem), a śmietanę jogurtem greckim, naturalnym gęstym czy skyrem. Dodatek owoców sprawi, że przekąska będzie słodka i orzeźwiająca. Warto takie desery wcześniej schłodzić w lodówce, by osiągnęły pożądaną konsystencję. Lżejsze wersje są smaczne, a dodatkowo mogą być zdrowe i pożywne, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o zgrabną sylwetkę.