Dead lift – martwy ciąg
Mięśnie zaangażowane w ruch:
a) główne:
– m. czworoboczny lędźwi,
– m. biodrowo-lędźwiowy,
– m. czworoboczny,
– m. pośladkowy,
– m. czworogłowy uda,
– m. prosty brzucha;
b) pomocnicze:
– m. przedramienia.
Pozycja wyjściowa
1) Pozycja stojąca, przodem do sztangi. Nogi w lekkim rozkroku. Grzbiet delikatnie wygięty.
2) Utrzymując plecy proste, ugnij nogi w kolanach, pochyl się do przodu
i chwyć sztangę wyprostowanymi ramionami nachwytem, nieco szerzej niż rozstaw barków.
Ruch
1) Utrzymując prawidłową pozycję ciała, wykonaj obfity wdech powietrza. Zatrzymaj powietrze w płucach, uruchamiając tłocznię brzuszna, napnij okolice lędźwiową i zacznij unosić sztangę z podłogi, prostując nogi
i prowadząc sztangę wzdłuż kości piszczelowej.
2) W momencie kiedy sztanga minie linię kolan, zacznij prostować tułów, przesuwając biodra w przód tak, aby znajdowały się w pozycji pionowej.
3) Kończąc prostowanie kończyn dolnych, wykonaj wydech powietrza. Doprowadź do pełnego wyprostowania sylwetki. Nie wyginaj pleców nadmiernie w łuk.
4) Po uprzednim zatrzymaniu sztangi w górze na 1–2 sekund, wróć do pozycji wyjściowej, pochylając się do przodu i odkładając sztangę. Upewnij się, że brzuch oraz mięśnie okolicy krzyżowo-lędźwiowej są mocno napięte
i nie wyginasz pleców w tzw. koci grzbiet.
5) Wykonaj ćwiczenie zadaną ilość powtórzeń.
Wskazówki
1) Postaraj się zachować plecy proste podczas wykonywania ćwiczenia.
2) Ćwiczenie wykonuj powoli, z pełnym wyczuciem zaangażowanej grupy mięśniowej.
3) W czasie wykonywania tego ćwiczenia nie można doprowadzać do tworzenia się tzw. kociego grzbietu, tj. wygięcia pleców w łuk.
4) Skup się podczas wykonywania ruchu.
5) Pamiętaj o ustabilizowaniu sylwetki poprzez złapanie solidnego wdechu
i napięciu mięśni brzucha przed rozpoczęciem unoszenia sztangi.
6) Staraj się robić rozważną progresję ciężaru.
7) W celu zapewnienia sobie solidniejszego chwytu, jedną dłonią można chwycić sztangę podchwytem.